Р Е Ш Е Н И Е

 

178/9.3.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На първи март                                                        две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 261 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е по реда на чл.6 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от непълнолетната С.М.Х. с ЕГН **********, действаща лично и със съгласието на майка си М.Б.Х. с ЕГН ********** и двете с адрес ***, с която иска да ѝ бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетния И.М.С.  с ЕГН **********. Твърди, че живеят заедно и очакват първото си дете.

Молителката се явява лично  в съдебно заседание, заедно с майка си, като в заседанието се явява и съжителя ѝ. Молят съда да уважи молбата и да разреши сключването на граждански брак.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището  на молителите, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Непълнолетната молителка и И.С. съжителстват заедно на семейни начала от около шест месеца. Към момента по данни на молителката същата е бременна в петия месец. От становището на социалния работник, дадено в съдебно заседание, става ясно, че по сигнал на личния лекар на непълнолетната бил отворен случай, като при проверката било установено, че младото семейство живее заедно с родителите на мъжа и като цяло имат подкрепата на по-възрастни хора, както и им се осигуряват финансовите средства необходими за живот. Майката на непълнолетната С. подкрепя решението на дъщеря си да сключи граждански брак.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:

Съгласно чл.6, ал.2 от СК, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице навършило 16 години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. В настоящия случай, съдът намира, че са налице важни причини по смисъла на Семейния кодекс, предвид, че съжителството между лицата продължава повече от половин година. Съжителството им продължава и към момента, като очакват раждането на първото си дете, като по този начин декларират пред обществото си семейната си връзка. Следва правното положение на отношенията им да се приведе  в съответствие с фактическото, като молбата бъде уважена.

Водим от горното и  на основание чл.235 от ГПК,  съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

РАЗРЕШАВА на непълнолетната С.М.Х. с ЕГН ********** да сключи граждански брак с И.М.С.  с ЕГН **********.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на  „ДПС“ Шумен за сведение. 

           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: