Р Е Ш Е Н И Е

304/15.4.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На дванадесети април  през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №263 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

Ищеца обосновава съществуващия за него  правен интерес от провеждане на исковото производство, като навежда  следните твърдения:   Страните са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на *** За ищеца това бил втори по ред брак. По време на брака  си страните имат родено  едно дете –О.,  роден на 02.11.004г ЕГН **********.

От предходни свои съжителства, ответницата има  още две деца, вече пълнолетни. Ищецът  приел в семейното жилище  нейния  баща и плащал  дори издръжка първоначално  на другите й две деца. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака ищеца обуславя с твърдения от живота на съпрузите, сочещи на  разпад на брачната връзка, която не е могла да се съхрани с нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите, като отнася причините за това изцяло  в поведението на ответницата. В семейния живот на  страните  след раждането на детето настъпили  сериозни проблеми, като съпругата често отсъствала  от дома, впускала са в любовни авантюри с други мъже, не желаела да започне постоянна работа, разчитала на доходите реализирани от ищеца. Купувала вещи  само за себе си, но не и за детето. По интернет си уреждала  контакти с мъже  от чужбина,  след което изчезвала за по  две седмици, а след това се прибирала, молейки ищеца всеки път  да я прибере отново в името на детето им. Така преди 3 години  заминала за 1 месец в Германия, при сириец и по късно  се върнала и  го склонила да я прибере, като й даде последен шанс. На ***г  ответницата излязла от дома им със семейната кола, като повода бил -изписването на  внучката й  от болницата. По късно през деня   по телефона на ищеца се  обадил непознат мъж  и  го предупредил да не притеснява  ответницата. След като звъннал на жена си, за да разбера какво се случва,  ищецът бил уведомен,  че  тя има връзка с лице  от г.Хитрино и че не желае да се връща  повече при него. В началото на месец май 2015г си изнесла багажа от жилището,  в отсъствие на  ищеца,   като това станало   в присъствието на собствения й баща   и детето. Заминала  за да живее при  друг мъж, без да попита детето иска ли да е с нея.

От тогава и към момента ищецът единствен полага грижи за сина им О., който е в 5 ти клас. Ответницата не се интересувала за детето , не пращала пари, като  се обадила  само един път по телефона  на детето за рожденият му ден- на 02. ноември.  

  Поради изложеното   моли, бракът между страните бъде прекратен по изключителна  вина на ответницата; да се предоставят родителските права  върху роденото от брака дете О. на  него; майката да  бъде осъдена да  заплаща месечна издръжка на детето  в размер на 130 лв  считано от 11.02.16г  с падеж  до 5 то число на текущият месец, ведно със законната лихва  върху всяка  закъсняла вноска  до изменение  на обстоятелствата  при които е присъдена издръжката; както и издръжка в размер на 130 лв за минало време,   от 01.04.2015 до  датата на завеждане на иска11.02.16г;   на майката да бъде определен режим на лични контакти с детето  всяка първа и трета събота от месеца  от 10 до 17 часа  и 15 дни  през лятото  когато бащата не е в  платен годишен отпуск, като детето бъде вземано и връщано от жилището, което обитава с бащата ; след прекратяването на брака  съпругата да си възстанови предбрачното   име А.; семейното жилище , находящо се  в с. ***, ул.“ *** „№***, което е напуснато от ответницата,  да бъде предоставено на бащата  и детето; както и да му  бъдат присъдени направените по делото разноски.

В срока по чл. 131 от ГПК ответницата редовно призована , не депозира отговор на исковата молба , не взема становище  по предявените искове , не се явява в с.з. по делото .

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от ***г г., когато с акт № ***/***г., съст. от длъжностното лице по гражданско състояние при община Венец сключват граждански брак.

 От брака си имат родено едно дете – О., р. на***г. /според удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/***г., съставено  от длъжностното лице по гражданско състояние при община Шумен/.

 Съдът констатира от приложеното удостоверение № ***/***г., изд. от ОУ „***“ с. ***, че през учебната 2015/2016 г. детето О. било записано като редовен  ученик в посоченото учебно заведение. По делото е  представен нотариален акт по отношение семейното жилище находящо се в с. ***, ул.“ *** „№***, и удостоверение за доходите на ищеца през предходните 6 месеца.

Разпитаните в съдебно заседание свидетели А. Х. К., Б. Х. С.  и  Н. Х. Х. излагат, че  проблемите на съпрузите са възникнали   по повод   поведението на ответницата от факта, че напуска семейното жилище  на няколко пъти в различни периоди, заживявала с други мъже, не се грижела за детето. За връзките на ответницата с дружи мъже свидетелства св. С. и св. Х.. Последният път когато напуснала дома сама и заживяла с друг мъж   е от месец април 2015г, като до настоящият момент ответницата не се е завърнала , по данни на свидетелите живее в Германия с друг мъж. През цялото това време не проявила интерес към сина си. Грижите по детето осъществявал само бащата .

            Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Проява на настъпилото отчуждение между брачните партньори е поведението  и напускането на семейното жилище от ответницата, последното  от ***г. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

            Относно вината за разстройството на брака: Пълното игнориране на съпружеските задължения, напускането на семейният дом и заживяването с други мъже, уреждането на контакти с мъже  от чужбина и пребиваването  при тях,  неполагането на  грижи за отглеждането, възпитанието и издръжката на детето от страна на ответницата, са довели до дълбокото  разстройство на брака. Поведението на С. е довело до този резултат, независимо от предприетите от ищеца мерки и приемането на ответницата отново в семейния дом   на няколко пъти . С оглед гореизложеното съдът приема, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има изключително ответницата .

            Относно  родителските права: Страните имат родено от брака си едно, ненавършило пълнолетие дете – О., роден на *** г, понастоящем на 12 години. Доказа се по делото, че след настъпилата раздяла между родителите, детето останало да живее при своя баща, който полага непосредствените грижи за неговото отглеждане и възпитание. Издръжката на детето, била осигурявана изцяло от ищеца. Претенции за упражняването на родителските права по отношение на детето предявява единствено ищеца, като ответницата  не декларира  желание  и интерес за отглеждане и грижи  към сина си . В проведеното изслушване на осн.чл. 15 от ЗЗДетето   то заяви, че желае да остане при баща си защото при него  се чувства добре,  че няма контакти със майка си, че тя се е обадила един път в последната година .    

            В служебно изисканото от съда становище на социален работник при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се изтъква, че ищецът , заедно с детето си и бившата си съпруга от първия брак и нейното дете ,  живее в жилището закупено по време на брака с ответницата ,при добри битови условия. Детето О.  има стая  в която съжителства с детето на бившата първа съпруга на ищеца , разполага и с компютър .

            Изслушан в съдебно заседание по реда на чл. 15 от ЗЗДетето, О. заявява, че  живее добре в жилището на своя баща. Сочи, че  не осъществява връзка с майка си поради това, че тя не го е търсила. Изразява желанието си да живее при своя баща , с при който  се чувства добре.

            Предвид всичко гореизложено и факта, че вина за разстройството на брака има изцяло ответницата, както и поради установеното конкретно нейно противобрачно поведение, и съобразно задължителните указания на ВКС на РБ (дадени с ПП № 1/74 г.), съдът намира, че родителските права по отношение на детето следва да бъдат предоставени на ищеца  Б.К.С. ЕГН **********.

            С оглед събраните по делото доказателства съдът счита, че на ответницата  следва да бъде определен режим на лични контакти с детето О.  всяка първа  и трета събота  от месеца от 10,00 часа до 17,00 часа, както и 15 дни през лятото, когато ищеца  не е в платен годишен отпуск.

            По отношение издръжката на детето: ищеца  претендира такава в размер на 130,00 лв. месечно. От представените документи , че получава  средно месечно трудово възнаграждение в размер на 460лв. Ответницата не представя доказателства за получаваните от нея доходи. Същата, обаче, е в трудоспособна възраст, не са налице доказателства за намалена работоспособност. Ето защо, съдът приема, че ответницата  може да реализира месечен доход, равняващ се на минималната работна заплата, установена за страната. Не се събраха доказателства за наличието на алиментни задължения на страните към други ненавършили пълнолетие деца. Издръжката за детето следва да се присъди от датата на влизане в сила на настоящото решение до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, платима до 5-то число на месеца, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Преценявайки потребностите на детето, обусловени от възрастта му и материалните възможности на неговите родители, съдът определя необходима обща месечна издръжка за детето О. в размер на 220 лв., от които майката  следва да заплаща по 120 лв. месечно. Останалата част от сумата, до пълния размер следва да се поеме от бащата , който ще полага и непосредствените грижи за отглеждането и възпитанието на детето.

          По отношение издръжката за минало време  на детето: ищеца  претендира за издръжка в размер на 130 лв за минало време от 01.04.2015г до 01.02.2016г в общ размер 1340лв. Съдът намира същия за основателен и доказан също за сумата от 120 лева месечно за период от една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В тази връзка съдът съобрази отново обсъдените по-горе мотиви относно възможностите на ответницата. В тази връзка съдът намира, че следва ответницата  да бъде осъдена да заплати на ищцата сумата от 1241,37 лева, представляваща издръжка за минало време в размер на по 120 лева месечно за период от 01.04.2015г год. –  до 11.02.16г год, като намира, че следва да бъде отхвърлен иска в останалата му част до пълния предявен размер.      

        Относно ползването на семейното жилище: по делото бе установено, че  семейното жилище находящо се  в с. *** ул.“ *** „№***, е напуснато от ответницата.    Установи  се по делото, че същото е закупено от страните  по време на брака им.  Съдът приема, че  ползването на семейното жилище следва да бъде предоставено на бащата който отглежда роденото от брака дете .

            На ответницата  М.А.С.  следва да бъде възстановено предбрачното фамилно име – А.

            По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която предвид вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи върху ответницата като виновен съпруг.

            Ответницата следва да заплати държавна такса и върху размера на определената издръжка, в размер на 172,80 лева, както и държавна такса върху  определения размер на издръжката за минало време- 49, 65лв.

            На осн. чл. 329, ал. 1 от ГПК, ответницата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца направените от него  разноски по делото в размер на 625лева.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***г., с акт № *** от ***г , съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при с. *** между Б.К.С. ЕГН **********, адрес: *** и М.А.С. ЕГН **********, адрес ***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

            ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има М.А.С..

          ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  находящо се с. ***,ул.“ ***“ №***, на  ищеца Б.К.С. .

            ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете О. Б. К.  ЕГН ********** на бащата Б.К.С. адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО на детето О. Б.К.  ЕГН ********** при бащата на адрес - с. ***,ул.“ ***“ №***.

            ОПРЕДЕЛЯ             РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ   на майката М.А.С. ЕГН ********** с детето О.,  всяка първа и трета  събота  от месеца от 10,00 часа до 17,00 часа , както и 15  дни през лятото, когато ищеца не е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА М.А.С. ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на детето си  О.К.   ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Б.К.С., ИЗДРЪЖКА в размер на 120,00 (сто и двадесет) лева МЕСЕЧНО, считано от влизане на решението в сила до настъпването на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, платима до пето число на месеца, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

ОСЪЖДА М.А.С. ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ  на детето си  О. Б. К.   ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Б.К.С., ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ  в размер на  120лв считано от 01.04.2015г до 11.02.16г  в общ размер на 1241,37лв, КАТО ОТХВЪРЛЯ  иска  до пълния предявен размер - 1340лв, като неоснователен и недоказан.

ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на М.А.С.АДЕМ.

            ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 (четиридесет) лева.

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА М.А.С. ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС 40,00 (четиридесет) лв., представляващи държавната такса при решаване на делото,както и държавна такса върху размера на определената издръжка в размер на 172,80 лева и  държавна такса върху размера на определената издръжка  за минало време  49,65 лева .

            На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА М.А.С. ЕГН ********** да заплати на Б.К.С. ЕГН **********, направените разноски по делото в размер на 625 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

Районен съдия: