Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

392/17.5.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шестнадесети май 2016 година

В публично заседание в следния състав:                                                       Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 278/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за делба на недвижим имот, във фазата по допускане.  

Искова молба от И.М.И., ЕГН : **********, с адрес ***, кантора № 14, срещу С.М.К., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание делба на съсобствен имот.

Ищецът сочи, че с ответника, били съсобственици, по наследство на следните недвижими имоти :

АПАРТАМЕНТ № 16 /шестнадесети/ с идентификатор 83510.658.17.1.16 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин петдесет и осем точка седемнадесет точка едно точка шестнадесет/ представляващ самостоятелен обект в сграда №1 /едно/, построена в поземлен имот с идентификатор №83510.658.17 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин петдесет и осем точка седемнадесет/, находящ се в гр. ****, ул. ****/ , състоящ се от две стаи, столова с бокс и сервизни помещения, със застроена площ от 75.68 кв. м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и осем квадратни дециметра/ ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 3 /три/ с площ 3.52 кв. м. /три квадратни метра и петдесет и два квадратни дециметра/, заедно с 1.003 ид. ч. /едно цяло и три хилядни идеални части/ от общите части на сградата и 1.003 ид. ч. /едно цяло и три хилядни идеални части/ от правото на строеж върху мястото, при съседи: за апартамента – на същия етаж – 83510.658.17.1.17; под обекта - 83510.658.17.1.12; над обекта – 83510.658.17.1.20; за избеното помещение: от ляво – двор; от дясно – изба № 4, от горе етаж І, от долу - земя.

Тъй като не могли да го поделят доброволно, извън съдебно, ищецът желае същият, да бъдат допуснати до делба, между тях при следните квоти : 5/6 ид.ч. за И.М.И., ЕГН : **********, и 1/6 ид.ч. за С.М.К., ЕГН : **********.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим, но иска допускане на делба при равни квоти, поради нищожност на договор за покупко-продажба на 4/6 ид.ч. от делбения имот, заради привидност – прикривал дарение на идеалните части.

 

В открито съдебно заседание, страните, лично и чрез  представителите си, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

 

С договор за продажба на държавен имот от 11.03.1988г., родителите на страните придобили собствеността над делбения имот. След смъртта на майка им, всеки от тях получил по 1/6 ид.ч., а баща им 4/6 ид.ч., на основание чл. 5, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от ЗН. С договор за покупко-продажба, за който бил съставен НА № 61/28.11.2008г., по НД № 1462/2008г. на Нотариус № 024 с район на действие този на ШРС, прехвърлил на ищеца собствените си 4/6 ид.ч., за сумата от 12197 лева. Според представеното удостоверение № 1250/2016г. на Служба по вписванията – Ш., на 21.11.2008г. бащата на страните, продал на ищеца и собствени земеделски земи, в землището на с. Велино.

От показанията на свидетелите се установи, че страните правили неуспешни опити да поделят имота, сумата по сделката била заплатена от ищеца, а баща му искал да я сключи.  

 

Така приетото за установено доведе до следните изводи :

По възражението на ответника за нищожност на договора за покупко-продажба на 4/6 ид.ч., поради привидност /прикривал дарение/ - теорията и практиката приемат, че привидни са договорите, при които страните нямат воля да бъдат обвързани така, както постановява договора. В случая се твърди относителна симулация /страните са искали да бъдат обвързани по друг начин/, а именно процесния договор за покупко-продажба прикрива дарение, като основния аргумент е размерът на цената. В нотариалния акт съставен при сделката е отбелязано, че цената е получена от продавача, което обвързва съда, а се потвърждава и от свидетеля. Неплащането на цена по договор може да е основание за развалянето му, а не за нищожност. Аналогично е положението и с извършените други сделки между същите страни – от значение е волята на страните при конкретната сделка, като проявената им при други, не може да се прецени даже като индиция за процесната, още повече, че коментираната също е покупко-продажба.

Размерът на цена по сделка обикновено се въвежда, а и свързва от практиката с друг порок на сделките – накърняване добрите нрави, какъвто обаче по делото не е твърдян. Определянето на конкретна цена по сделка може да зависи, както от особености на предмета, особености на страните, така и от особени отношения между тях. Именно те могат да са мотив за определяне цената на една вещ, за конкретен контрагент, даже в пъти по ниска от пазарната, в същия момент, или от данъчната оценка на имот, което, нито е противно на добрите нрави, нито доказва симулация.

 Изложеното сочи неоснователност на ответното възражение, поради което процесния имот следва да се допусне до делба между страните при квоти, 5/6 ид.ч. за ищеца и 1/6 ид.ч. за ответницата.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ДОПУСКА до делба между И.М.И., ЕГН : **********, с адрес ***, кантора № 14 и С.М.К., ЕГН : **********,***, следният недвижим имот :

АПАРТАМЕНТ № 16 /шестнадесети/ с идентификатор 83510.658.17.1.16 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин петдесет и осем точка седемнадесет точка едно точка шестнадесет/ представляващ самостоятелен обект в сграда №1 /едно/, построена в поземлен имот с идентификатор №83510.658.17 /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин петдесет и осем точка седемнадесет/, находящ се в гр. ****, ул. ****/ , състоящ се от две стаи, столова с бокс и сервизни помещения, със застроена площ от 75.68 кв. м. /седемдесет и пет квадратни метра и шестдесет и осем квадратни дециметра/ ведно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №3 /три/ с площ 3.52 кв. м. /три квадратни метра и петдесет и два квадратни дециметра/, заедно с 1.003 ид. ч. /едно цяло и три хилядни идеални части/ от общите части на сградата и 1.003 ид. ч. /едно цяло и три хилядни идеални части/ от правото на строеж върху мястото при съседи: за апартамента – на същия етаж – 83510.658.17.1.17; под обекта - 83510.658.17.1.12; над обекта – 83510.658.17.1.20; за избеното помещение: от ляво – двор; от дясно – изба № 4, от горе етаж І, от долу - земя.,

ПРИ  КВОТИ : 5/6 ид.ч., за И.М.И., ЕГН : **********, с адрес ***, кантора № 14 и 1/6 ид.ч. за С.М.К., ЕГН : **********,***.

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от връчването му на страните.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: