Р Е Ш Е Н И Е

 

309/15.4.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На тринадесети април през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 285 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл.132, ал.1, т.2 от СК.  

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от С.Р.Х., с ЕГН**********,***, със съдебен адрес:***, чрез адв.М. С. от ШАК срещу М.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:***.

Ищецът твърди, че със ответницата живели на семейни начала, като имали родени две деца – Д. С. Р., с ЕГН********** и Д. С. Р., с ЕГН**********. В исковата молба излага, че от началото на 2011 год., когато сина им Д. е бил само на няколко месеца, а дъщеря им Д. н на 3 год. ответницата напуснала семейното жилище и от тогава не се е завръщала и не се е интересувала от децата.  От общи техни познати получил информация, че същата живее с друг мъж в с.Тодор Икономово.  Основните грижи по отглеждането и възпитанието на децата осъществявал ищецът с помощта на неговите родители. Ответницата не се интересувала от децата, не поддържала контакти с тях и не им плащала издръжка. Децата дори не познавали своята майка, тъй като от момента на раздялата им не са се срещали с нея.

Моли съда да постанови решение по силата на което да лиши от родителски права  М.С.Х., с ЕГН********** по отношение на децата  Д. С. Р., с ЕГН********** и Д. С. Р., с ЕГН**********. 

В съдебно заседание ищецът се явяват лично и с упълномощен представител, като поддържат изцяло предявения иск, а с оглед на обстоятелството, че ответникът не е депозирал отговор на исковата молба, не се явява в съдебно заседание и не изразява становище, молят съдът да се произнесе с неприсъствено решение.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответницата, като в законоустановения едномесечен срок от негова страна не е бил депозиран писмен отговор.

В съдебно заседание ответницата не се явява лично, не изпраща представител и не изразява становище по съществото на спора. 

Съдът като съобрази материалите по делото, установи, че в срока по чл.131 от ГПК ответникът не е представил отговор на исковата молба, не се е явил в съдебно заседание и не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие. В същото време с разпореждане на съда от 16.02.2016 год. на ответника са били указани последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа и от неявяване на неговия представител в съдебно заседание. Не са налице пречките по чл.324, 334 и 339 от ГПК, при които съществува забрана за постановяване на неприсъствено решение, поради което и с оглед на направеното искане от процесуалния представител на ищеца в съдебно заседание за произнасяне на съда с неприсъствено решение, настоящият състав намира, че са налице изискуемите процесуално-правни предпоставки, визирани в разпоредбите на чл.238, ал.1 и чл.239, ал.1 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение.

Съдът като съобрази посочените в исковата молба обстоятелства и събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, а именно разпита на свидетеля Д. Х. Х., приетите писмени доказателства: Удостоверение за раждане от *** год. – дубликат, Удостоверение за раждане от *** год. – дубликат, Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно, счита така предявения иск за вероятно основателен по смисъла на чл.239, ал.1, т.2 от ГПК, поради което намира, че същия следва да бъдат уважени в условията на постановеното неприсъствено решение.

С оглед разпоредбата на чл.134, ал.1 от СК, доколкото съдът е задължен в случай на лишаване от родителски права на единия родител да определи служебно издръжката, която той следва да заплаща на всяко от децата /доколкото такава не е била определена до този момент/, както и да определи режим на лични контакти на родителя с децата, съдът следва с решението си да се произнесе и по тези въпроси, независимо, че липсва искане в тази насока от ищцовата страна. Доколкото по делото липсват доказателства за евентуалните доходи на всяка от страните, то издръжката следва да бъде определена в минималния, предвиден в закон размер по отношение на всяко от децата.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът дължи на ищеца и сумата от 130 лева, включваща направените от ищеца разноски за държавна такса и адвокатско възнаграждение в настоящото производство.  

В същото време ищецът следва да бъде осъден да заплати в полза на държавата и държавна такса върху определения размер на издръжката.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

ЛИШАВА М.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** от родителски права по отношение на малолетните деца Д. С. Р., с ЕГН********** и Д. С. Р., с ЕГН**********, по предявения от С.Р.Х., с ЕГН********** иск с правно основание чл.132, ал.1, т.2 от СК.

 ОСЪЖДА М.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплаща месечна издръжка на  малолетното си дете Д. С. Р., с ЕГН**********, чрез неговия баща и законен представител  С.Р.Х., с ЕГН********** в размер на 105 лева /сто и пет лева/, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение, платима до тридесето число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

ОСЪЖДА М.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** да заплаща месечна издръжка на  малолетното си дете Д. С. Р., с ЕГН**********, чрез неговия баща и законен представител  С.Р.Х., с ЕГН********** в размер на 105 лева /сто и пет лева/, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение, платима до тридесето число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на М.С.Х., с ЕГН**********, с постоянен адрес:*** с децата Д. С. Р., с ЕГН********** и Д. С. Р., с ЕГН********** всяка първа неделя от месеца от 10.00 часа до 16.00 часа на адреса по местоживеене на децата.

ОСЪЖДА М.С.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 302.40 лева /триста  и два лева и четиридесет стотинки/,  представляваща държавна такса по делото, съобразно присъдения размер на издръжката, както и 5 лева  /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА М.С.Х., с ЕГН********** на основание чл.78, ал.1 от ГПК да заплати на С.Р.Х., с ЕГН********** сумата от 130 лева /сто и тридесет лева/, представляваща направените по делото разноски за държавна такса и адвокатско възнаграждение.

Решението не подлежи на обжалване. 

Препис от решението да се връчи на страните.  

            На основание чл.136 от СК препис от решението да бъде изпратено на Община Каолиново, служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” за вписване на постановеното лишаване от родителски права и на Дирекция „Социално подпомагане”, Венец.                                                 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: