Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                    507/4.7.2016г. ,       гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и девети юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав                   

    Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 307 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр.д.№ 307/2016 г. по описа на ШРС е  образувано по повод предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал.1 от СК, от Ф.Р.Б., ЕГН **********,***, против Т.Н.Б., ЕГН **********,***, с искане, да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, без произнасяне по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брачните отношения; да й се предостави упражняването на родителските права върху родените от  брака деца  Д. Т.Н., ЕГН ********** и С.Т.Н., ЕГН **********, като се определи режим на лични контакти на децата с  баща им – всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10:00 часа в събота до  18:00 часа в неделя, с преспиване, пет дни през зимната ваканция; двадесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, на втория ден на всеки празник Байрам от 10:00 часа до 18:00 часа, като децата бъдат вземани и връщани от жилището, което обитават; да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка за детето Д., в размер на 130.00 лв., и на детето С., в размер на 130.00 лв., считано от датата на предявяване на исковата молба за развод, до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж до пето число на текущия месец; да се възстанови предбрачното фамилно име на ищцата – М..

В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложения дубликат на Удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен граждански брак № 0015 от 16.07.2005 г. на дл. лице по гражданско състояние при община Хитрино, се доказва по категоричен начин, че молителите Ф.Р.Б., ЕГН ********** и Т.Н.Б., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 16.07.2005 г. От представените по делото преписи от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 1292 от 11.11.2005 г. на дл. лице по гражданско състояние при община Шумен и Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № 1601 от 15.12.2008 г. на дл. лице по гражданско състояние при община Шумен, се установи, че от брака си страните имат родени две деца -  Д. Т.Н., ЕГН ********** и С.Т.Н., ЕГН **********, които към датата на приключване на откритото съдебно заседание са малолетни. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда. Представят и писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

 Съдът определя окончателна държавна такса, в размер на 40.00 лв., като констатира, че сумата е внесена по делото от молителите.

Страните следва да се осъдят да заплатят по сметка на ШРС държавна такса върху определения размер на издръжка за децата им. 

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                           Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Ф.Р.Б., ЕГН ********** и Т.Н.Б., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: ***, сключен на 16.07.2005 г., с акт № 0015 от 16.07.2005 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при община Хитрино, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:  

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете - Д. Т.Н., ЕГН **********, роден на *** г.,  на бащата - Т.Н.Б., ЕГН  **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее бащата, а именно: ***.       

Майката Ф.Р.Б., ЕГН **********,  ще има право на лични контакти с детето Д. Т.Н., ЕГН **********, роден на *** г., както следва: всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца от 18.00 часа в петък до 18.00 часа в неделя /с преспиване/; всяка четна година на Коледните празници, съответно от 24 декември от 09.00 часа до 18.00 часа на 27 декември /с преспиване/; всяка нечетна година на Новогодишните празници от 09.00 часа на 30 декември  до 18.00 часа на 02 януари /с преспиване/;  първите пет дни от всяка пролетна ваканция на детето /с преспиване/; всяка година по 30 - /тридесет/ дни през лятната ваканция; на всяка четна година на празника Курбан байрам първите два дни /с преспиване/, съответно на празника Рамазан байрам последния ден от 10.00 часа до 18.00 часа и всяка нечетна година на празника Курбан байрам, последния ден от 10.00 часа до 18.00 часа, съответно на празника Рамазан байрам първите два дни /с преспиване/;  на всеки рожден ден на детето – 10 ноември от 17.00 часа до 20.00 часа, както и винаги, когато страните постигнат устно съгласие детето да бъде при майка си.

Майката Ф.Р.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, ще заплаща на детето  Д. Т.Н., ЕГН **********, роден на *** г., месечна  издръжка в размер на 110,00 - /сто и десет/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака – 04.07.2016 г., платима до 15-то число на текущия месец, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.           

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете - С.Т.Н., ЕГН **********, родена на *** г., на майката - Ф.Р.Б., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее майката, а именно: ***.      

Бащата Т.Н.Б., ЕГН  **********, ще има право на лични контакти с детето С.Т.Н., ЕГН **********, както следва:  всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя /с преспиване/; всяка нечетна година на Коледните празници, съответно от 24 декември от 09.00 часа до 18.00 часа на 27 декември /с преспиване/;  всяка четна година на Новогодишните празници от 09.00 часа на 30 декември  до 18.00 часа на 02 януари /с преспиване/;  последните пет дни от всяка пролетна ваканция на детето /с преспиване/;  всяка година по 15 - /петнадесет/ дни през лятната ваканция; на всяка нечетна година на празника Курбан байрам първите два дни /с преспиване/, съответно на празника Рамазан байрам последния ден от 10.00 часа до 18.00 часа и всяка четна година на празника Курбан байрам последния ден от 10.00 часа до 18.00 часа, съответно на празника Рамазан байрам първите два дни /с преспиване/;  на всеки рожден ден на детето – 12 декември от 16.00 часа до 19.00 часа, както и винаги, когато страните постигнат устно съгласие детето да бъде при баща си.

Бащата Т.Н.Б., ЕГН  **********, ще заплаща на детето С.Т.Н., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 110,00 - /сто и десет/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака- 04.07.2016 г., платима до 15-то число на текущия месец,  ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

Семейното жилище, находящо се по административен адрес в ***, представляващо къща с дворно място, се предоставя за ползване на Т.Н.Б., ЕГН **********, като съпругата го е напуснала и няма  претенции относно ползване на жилището.

След прекратяване на брака, Ф.Р.Б., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – М..

По време на брака си съпрузите не са придобивали, със съвместен принос, парични влогове, поради което всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

Задълженията, които е поел всеки един от съпрузите на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

Разноските по делото се поемат от съпрузите така, както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.

ОСЪЖДА Т.Н.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума от 79, 20 лв. /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса, определена върху издръжката, която следва да заплаща на детето си.

  ОСЪЖДА Ф.Р.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума от 79, 20 лв. /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса, определена върху издръжката, която следва да заплаща на детето си.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                     

                                                                        

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :