Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

549/18.7.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ІV състав

на тринадесети юли 2016 година,

в публично заседание, в състав:  

Районен съдия: Л. Григорова

Секретар: Д. Х.  

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 326/2016 г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявени са обективно съединени искове, с правно основание чл.128, т.2, вр. с чл.270, ал.2 от КТ, чл.224, ал.1 от КТ и чл. 86 от ЗЗД.

 В исковата си молба, ищецът И.В.Г., ЕГН **********,***, излага, че е бил в трудовоправни отношения с ответника – “ЛИКОМ - К” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от  Л.Т.Д., ЕГН ********** , като било договорено месечно трудово възнаграждение в размер на 600.00 лв. Ищецът твърди, че първият месец получил на ръка сумата от 600.00 лв., но на следващия месец на служителите на ответното дружество било съобщено, че последното било финансово затруднено, поради което нямало да може своевременно да плати трудовите възнаграждения. Ищцата, разбирайки посоченото обстоятелство, взела решение да напусне, като подала молба за прекратяване на трудовото правоотношение. В края на месеца получила Заповед №4/27.02.2015 г., в която било записано, че на основание чл.325, ал.1 от КТ, считано от 04.03.2015 г., дружеството прекратява сключения между страните трудов договор. Ответникът останало да й дължи трудово възнаграждение за месец февруари 2015 г., което въпреки обещанията на дружеството, не й било изплатено. Ответникът й дължал и обезщетение за неизползвания от нея платен годишен отпуск, както и обезщетение за забавено изпълнение. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде осъден ответникът да й заплати следните суми: сумата от 600.00 лв., представляваща неизплатено трудово възнаграждение за месец февруари 2015 г; 59, 28 лв., представляваща мораторно обезщетение върху това главно задължение, считано за периода от 01.03.2015 г. до 18.02.2016 г.- датата на подаване на исковата молба в съда; 90.00 лв., представляваща обезщетение за неизползвания от ищеца платен годишен отпуск за 2015 г. /обезщетение за три дни неползван платен годишен отпуск/. Ищецът претендира и обезщетение за забавено изпълнение, считано от датата на предявяване на исковете до окончателното изплащане на главните задължения. Претендира и разноски.

В срока по чл.131 от ГПК, ответникът, редовно уведомен на основание чл.50, ал.2 от ГПК, не подава отговор.

В съдебно заседание, страните редовно призовани, ищецът прави искане за произнасяне с неприсъствено решение. Ответникът, редовно призован за първото по делото заседание, не изпраща представител. Не е направил искане да се разгледа делото в негово отсъствие.

 Така предявената молба за произнасяне с неприсъствено решение е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения:

           От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

           Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и неявяване в съдебно заседание и искът вероятно е или не е основателен, с оглед посочените в исковата молба обстоятелства, и представени доказателства, или направените възражения, и подкрепящите ги доказателства.

В конкретния случай са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, уважаващо предявените искове – ответникът е бил редовно уведомяван и призован, като последиците от неподаване на отговор и неявяване в съдебно заседание са му били надлежно указани. Събраните доказателства сочат за вероятната основателност на исковете. 

На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца и сумата от 300.00 лв., представляваща извършени по делото разноски съразмерно с уважената част от исковете.

На основание чл.78, ал.6, вр. с чл.83, ал.1, т.1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на Шуменски районен съд сумата от 210.00 лв., от която 150.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото, изчислена съобразно уважената част от исковете и 60.00 лв.- разноски за извършената ССЕ.

 

Водим от горното, съдът

 

                                                Р  Е  Ш  И :

 

ОСЪЖДА “ЛИКОМ - К” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от  Л.Т.Д., ЕГН ********** , да заплати на И.В.Г., ЕГН **********,***, следните суми: сумата от 600.00 лв. /шестстотин лева/, представляваща неизплатено трудово възнаграждение за месец февруари 2015 г; 59, 28 лв. /петдесет и девет лева и двадесет и осем стотинки/, представляваща мораторно обезщетение върху това главно задължение, считано за периода от 01.03.2015 г. до 18.02.2016 г.- датата на подаване на исковата молба в съда; 90.00 лв. /деветдесет лева/, представляваща обезщетение за неизползвания от ищеца платен годишен отпуск за 2015 г. /обезщетение за три дни неползван платен годишен отпуск/, ведно с обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главните задължения, считано от  18.02.2016 г. до окончателното изплащане на сумите, както и да й заплати сумата от 300.00 лв. /триста лева/, представляваща извършените по делото разноски съразмерно с уважената част от исковете.

 

ОСЪЖДА ЛИКОМ - К” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление***, представлявано от  Л.Т.Д., ЕГН ********** , да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сумата от 210.00 лв. /двеста и десет лева/, от която 150.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото, изчислена съобразно уважената част от исковете и 60.00 лв.- разноски за извършената ССЕ.

Решението, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: