Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

310/15.4.2016г. , гр. Шумен  

Шуменски районен съд, в публичното заседание на тридесет и първи март ,     през две хиляди и  шестнадесета    година, в състав :  

                                                                                          Съдия: Зара Иванова  

при секретаря А. П.  , в присъствието на районен прокурор М.Николаева     ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. № 345 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.530 и сл. от ГПК, във вр. чл.19 , ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от Д.Й.М. , ЕГН:********** ***  , в която посочва , че е роден в РБългария  , като видно от представеното  Удостоверение за раждане  е записан с горепосочените имена . През 1989г. е заминал с родителите си в РТурция , където е заживял постоянно , придобил и турско гражданство , като в регистрите на РТурция е записан с фамилното име К. . Неговите родители също носят тази фамилия.  През 2002г. завършва средното си образование  , а през 2006г. – висшето . И в двете дипломи е записан с фамилията К..  Практически по-голяма част от съзнателния си живот  се е представял с тази фамилия .  По време на обучението си във висшето училище придобива професионални умения в свиренето на контрабас . Още в този период участва в различнви състави , където се представя с фамилията К..  Впоследствие участва в много фективали , концерти и други музикални прояви със същото фамилно име , което е вписано и в множество афиши.  Счита , че фактът , че е известен в обществото  с тази фамилия се явява важно обстоятелство по смисъла на чл.19 от ЗГР , да бъде допусната промяна на фамилното му име от М. на К. , в какъвто смисъл моли да бъде постановено решение .

            В открито съдебно заседание молителят поддържа претенцията .

            Община Шумен , като заинтересована страна , заема  становище , че молбата е основателна .

            Представителят на ШРП намира молбата за основателна и моли да бъде допусната исканата от молителите промяна . 

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Удостоверение за раждане  , издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на Община Шумен ,   молителят е записан с имената Д.Й.М. , ЕГН:********** . От множеството представени документи , а  именно  : лична карта на молителя серия ***  , издадена на 09.02.2001 г.; свидетелство за управление на МПС издадено на 10.10.2001 г.; диплом за  средно образование с дата 14.06.2002 г.; диплом от ТУ „Йълдъз“ № *** от 26.06.2006 г.; документ за идентичност на имена от 28.12.2006 г.; свидетелство за съдимост рег. № *** г.; афиши от джаз фестивали във Велико Търново; легализиран превод от турски на български език на   албума Танцът на живота; частичен превод от турски  на български език на афиш за джас-фестивал – Анкара  6-16 ноември 2003 г.; частичен превод от турски  на български език на афиш за 12 международен джас-фестивал – Истанбул  6-17 юли 2005 г.; превод от турски  на български език на афиш за концерт „Чакай Нощта“; превод на  афиш за джаз вечер Бурса  на 12 декември; частични преводи от извадки  от вестници за концерти с участие на  молителя. , съдът приема за доказано , че  в обществото ,  сред колегите ,  в училище , впоследствие и при обучението си във висше учебно заведение , той се е представял с фамилията К. , с тази фамилия е бил известен и е възприемал като своя . Това обстоятелство се потвърждава и от показанията на разпитаният свидетел П. Г. .  Предвид горното и факта , че родителите на молителя също носят фамилията К. (видно от  лична карта  на М. К. серия *** издадена на12.04.2007 г.; лична карта на Й. К. серия *** издадена на12.04.2007 г.) , което е съществено с оглед ограничението на чл.14 от ЗГР ., намира , че молбата се  явява изцяло основателна , защото са налице „важни обстоятелства“ по смисъла на чл.19 от ЗГР  ,за промяна на фамилното име на молителя  .

 Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът

РЕШИ: 

ДОПУСКА промяна на ФАМИЛНОТО ИМЕ  на Д.Й.М. , ЕГН:********** *** , с което е вписан в  Акт за раждане № ***. на Община Шумен  от  М. на К. .

Решението не подлежи на обжалване .

Препис от решението  да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , за вписване на извършената промяна.

 

СЪДИЯ: