Р Е Ш Е Н И Е  

217/21.3.2016г.  ,                     Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На седемнадесети март     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №360 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Производството е образувано по предявена искова молба, с правно основание чл. 50 СК от М.Г.Т. и Г.Д.Т. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете – С. Г. Т., родена на ***г, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***/***г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Д. обл. Х. .

Същите са родители на детето С. Г. Т., родена на ***г с ЕГН **********.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на детето, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която следва да се поеме от молителката съобазно посоченото в депозираното до съда споразумение . На основание чл. 7 от същата Тарифа молителят Г.Д.Т. следва да заплати държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 144лв лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между М.Г.Т., ЕГН **********,*** и Г.Д.Т., ЕГН********** постоянен адрес: *** и двамата със съдебен адрес:***, чрез пълномощника адв. Р.М.  от ШАК, сключен на 25.05.2002 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Д., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак №***/***г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето С.Г. Т., родена на ***г с ЕГН **********, на майката М.Г.Т. ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на роденото от брака дете С. Г. Т., родена на ***г с ЕГН **********, при  майката М.Г.Т. ЕГН **********, на адрес ***, собственост на родителите на молителката .

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Г.Д.Т., ЕГН**********. с детето С. Г. Т., родена на ***г с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца,  от 10 часа в  събота ч. до 18,00часа в неделя  , с преспиване, както и 20 дни  през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и половината  от Коледната  и Великденската ваканции.

ОСЪЖДА Г.Д.Т., ЕГН********** постоянен адрес: ***, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето С. Г. Т., родена на ***г с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител М.Г.Т. ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 200.00 лева, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

 

Молителите не притежават недвижими имоти и МПС, представляващи съпружеска имуществена общност.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Шумен, ул. “***”, ***, ЖК *** ,вх. ***  ет. ***/ *** жилищен/ на Г.Д.Т., ЕГН**********.

 След прекратяването на брака никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

След прекратяване на брака молителката възстановява  предбрачното си фамилното  - Г. .

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА М.Г.Т., ЕГН **********,***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен,  държавна такса в размер на 40лв, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Г.Д.Т., ЕГН********** постоянен адрес: ***, ДА ПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС  сумата от 144.00 лева представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: