Р Е Ш Е Н И Е

 

186/11.3.2016г. ,       Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                  седми  състав

На 10 (десети) март                                                                                         Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 376 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 30а от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 30а вр. чл. 29, т. 9, вр. чл. 28, ал. 7, вр. чл. 26, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето.

            Органът, направил искането – Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен моли да бъде променена мярката за закрила на непълнолетното дете С.А.Г. с ЕГН ********** чрез прекратяване на настаняването му ЦНСТДМ гр. Павликени и настаняване в Кризисен център гр. Шумен за срок от шест месеца.

            Родителите на детето – Л.А. и А.А. не се явяват и не вземат становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице Кризисен център гр. Шумен не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице ЦНСТДМ гр. Павликени, чрез управителя си, изразява съгласие с направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/20.11.2000 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Павликени е, че Л.А.А. и А.Г.А. са родители на детето С., родена на *** г. По силата на решение № 70/07.05.2015 г., постановено по гр. д. № 190/2015 г. по описа на РС гр. Павликени, влязло в сила на 18.05.2015 г., детето С. било настанено в ЦНСТДМ гр. Павликени за срок от една година. От представената заповед № ЗД-РД01/0015/28.01.2016 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Павликени се установява, че на осн. чл. 30, ал. 2 от ЗЗакрД, е временно прекратено настаняването извън семейството, а на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето С. е временно настанено по административен ред в Кризисен център за деца гр. Шумен.

            В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че родителите на детето и понастоящем се дезинтересирали от отглеждането му. Тъй като по време на престоя на С. в ЦНСТДМ гр. Павликени било установено, че същата съжителства с пълнолетно лице от мъжки пол на съпружески начала – обстоятелство, отразяващо се негативно върху развитието и поведението на детето, същото било настанено в Кризисния център в гр. Шумен. Отразеното в доклада се потвърждава от представените писмени доказателства.

            Изслушано в съдебно заседание по реда на чл. 15, ал. 1 от ЗЗДет., детето С. заявява, че се чувства добре в гр. Шумен и желанието й е да остане тук.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно.

            Установи се, че по реда на чл. 28 от ЗЗДет., детето С. било настанено в специализирана институция. Доказа се, че понастоящем е налице предпоставката по чл. 29, т. 9 от Закона за закрила на детето това настаняване да бъде прекратено.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25, ал. 1 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството. Установи се по делото, че родителите на детето С. без основателна причина, трайно не полагат грижи за него. Ето защо, предвид основния принцип на закрила по чл. 3, т. 2 от ЗЗакрД и с оглед интересите на детето, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбите на чл. 30а вр. чл. 29, т. 9 от ЗЗакрД и чл. 28, ал. 7 вр. чл. 26, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗЗакрД предпоставки за промяна на мярката за закрила чрез прекратяване на настаняването на детето С. Г. в ЦНСТДМ гр. Павликени и настаняването му в Кризисен център за деца гр. Шумен за срок от шест месеца, считано от 28.01.2016 година.

            На основание чл. 30а вр. чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Павликени и Община Шумен за съответно на промяната на мярката за закрила вписване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И :

            На основание чл. 30а вр. чл. 29, т. 9, вр. чл. 28, ал. 7, вр. чл. 26, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето, ПРОМЕНЯ мярката за закрила, постановена с решение № 70/07.05.2015 г. по гр. д. № 190/2015 г. по описа на РС гр. Павликени, по отношение на детето С.А.Г. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Павликени (акт за раждане № ***/20.11.2000 г., съст. от Община Павликени), като ПРЕКРАТЯВА настаняването по съдебен ред в Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи № 3 гр. Павликени и ПОСТАНОВЯВА НАСТАНЯВАНЕ в Кризисен център за деца гр. Шумен, за срок от шест месеца, считано от 28.01.2016 година.

            На основание чл. 30а вр. чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 30а вр. чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, препис от него ДА СЕ ИЗПРАТИ на Община Павликени и Община Шумен – за съответно на промяната на мярката за закрила вписване в регистъра на населението.           

 

                                                                                        Районен съдия: