Р Е Ш Е Н И Е

 

300/14.4.2016г.                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На дванадесети  април    през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №385  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:           

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между страните, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните. Ищеца основава исковите претенции, като твърди,  че с ответницата Р.В.П.  са съпрузи от ***година. От брака си имат една дъщеря –вече пълнолетна. По време на семейния живот установили, че в характерите  и възгледите  за живота между тях  съществували сериозни различия, които са задълбочили  с годините и стават все по често причина за противоречия и конфликти. П.И.П.  моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, без да се произнася по въпроса за вината. Моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен брака между страните, на основание чл. 49, ал. 1 СК.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответницата  е депозирала отговор на исковата молба в който  заявява, че също е на мнение, че бракът им следва да се прекрати. Никоя от страните не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

На ***г  страните заявават че  са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото .

С определение от 12.04.16 г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № ***/ ***г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева.  В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявено в съдебно заседание, разноските по делото да бъдат поети от молителя П.И.П.  с ЕГН **********,т.е. той  следва да заплати държавна такса в размер на 40 лв. На основание чл. 7 , т. 1  от Тарифата за ДТ по ГПК молителят П.И.П.  с ЕГН ********** следва да заплати държавна такса  2% върху стойността на дела си , в размер на 1340,17 лв, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен  ***г., с акт №  ***/ ***г  г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , област Шумен между П.И.П.  с ЕГН **********,***  и Р.В.П. ЕГН **********,***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ,   находящо се в град Шумен, ул. „******, ет. ***, ап. ***, придобито в режим на СИО,   ще се ползва взаимно от страните, до десет дни след изплащане на сумата, представляваща уравняване дела на съпругата от вещите придобити в режим на СИО, подробно описани по- долу , след което съпругата Р.В. ще напусне жилището.

Молителите  декларират,  че придобитите  по време на брака  в режим на СИО движими вещи  са поделили доброволно  извънсъдебно, като никой  от тях няма претенции към тях  след подписване  на споразумението  .

Молителите  декларират,  че нямат общи  парични влогове   и нямат взаимни претенции към притежаваните от всеки от тях банкови сметки .

В ДЯЛ   на П.И.П.  с ЕГН **********, се предоставят и същият става едноличен собственик на следните недвижими имоти и МПС:

1.                  АПАРТАМЕНТ №  ***/ ***/, ет. *** / ***/ в жилищен блок „***”, състоящ се от антре, три стаи, кухненска ниша и сервизни помещения със застроена площ от  ***кв.м / ***кв.м/, при граници:  от изток- ап. ***, от запад—стълбище и ап. ***, от север-стълбище и ап. *** и  ***, от юг- дворно място, отгоре- тавански помещения, отдолу- втори жилищен етаж, ВЕДНО  с ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ №  ***/ ***/ със застроена площ от  ***кв.м/ *** кв.м/ при граници: от изток- общо помещение, от запад- покрив, от север- таван №  ***, от юг- таван №  ***, отгоре- покрив и отдолу- трети етаж, ВЕДНО С ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №  *** / ***/ със застроена площ от  *** кв.м / ***кв.м/ при граници: от изток- общ коридор, от запад- изба №  ***, от север- изба №  ***, от юг-дворно място, отгоре- първи етаж и отдолу- земя, както и  ***/ ***ид. ч / ***ид.ч/ от общите части на сградата, построена върху държавен парцел  *** / ***/ в квартал *** / ***/ по плана на град Шумен, ул. „К М” №  *** / ***/, подробно описан в Нотариален акт №  ***, т. ***, д. *** от  ***г на РС- Шумен, а съгласно Схема №  ***г на СГКК-Шумен   апартаментът представлява САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор  ***/ по кадастралнатта карта и кадастралните регистри на   град Шумен,  с адрес на имота: град Шумен, ул. „К М”№ *** /, ет. *** /***/, ап. *** /***/, който самостоятелен обект се намира в СГРАДА № *** /***/ разположена в поземлен имот с  идентификатор *** /***/ с предназначение: ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ, брой нива на обекта- едно, с площ по документ: ***кв.м /***кв.м/,  ниво- едно, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж-***, ***, под- обекта- ***, над обект- няма, ведно с оборудването в него, с изключение на вещите описани в Списък, подписан и от двете страни, които съпругата ще изнесе при освобождаването на жилището.    Данъчната оценка на имота е ***лв .

 

2. ГАРАЖ № *** /***/ от ГСК „Здраве” със застроена площ от ***кв.м /***кв.м/,  построен в парцел ***/*** / сто и едно / по плана на град Шумен заедно с сто и едно ид.ч / сто и едно ид.ч/ от общите части на сграда и от правото на строеж върху мястото при граници: от изток- асфалтова площадка, от запад- подпорна стена, от север- гараж № ***от юг- гараж № ***, отгоре- въздух, отдолу- земя, подробно описан в Нотариален акт № ***, т. ***, рег№*** д. *** от***г на РС- Шумен, а съгласно Скица № ***г на СГКК-Шумен    имотът представлява САМОСТОЯТЕЛНА СГРАДА с идентификатор*** /***/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на   град Шумен,  с адрес на имота: град Шумен, ул. „И Р.Б, която сграда е разположена в поземлен имот с  идентификатор *** /*** / с предназначение: ХАНГАР ДЕПО, ГАРАЖ, брой  етажи - един, с площ по документ: ***кв.м /***/.Данъчната оценка на имота е *** лв.

3. МПС: марка  Ф.модел П.,   цвят- бял номер на шаси ***, номер на двигател ***рег.№ *** Застрахователна  оценка на МПС е ***лв .

ЗА УРАВНЕНИЕ НА ДЕЛА СИ Р.В.П. ЕГН **********, получава  сумата от 45 000лв./ четиридесет и пет хиляди лева /, платими по банков път  в срок  до един месец  считано  от датата на постановяване на решението за прекратяване на брака .  

 След прекратяването на брака никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

            Молителите приемат в отношенията помежду си, че разноските по делото се поемат от П.И.П.  с ЕГН **********.

            ОБЯВЯВА, че след прекратяването на брака жената възстановява  предбрачното си фамилно име “В. .

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА П.И.П.  с ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен,  държавна такса в размер на 40лв, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК  и държавна такса  на основание чл. 7  т.1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК-2% върху стойността на дела си , в размер на 1340,17 лв както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: