Р Е Ш Е Н И Е

366/9.5.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На пети май   през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор: ……………………..

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №427 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

          Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

В молбата си до съда молителя И.Р.Х., с  ЕГН ********** *** излага, че в акта за раждане и  удостоверението си за раждане е записан с имена И.Р.Х.. Сочи, че баща му и дядо му носят фамилно име Т.. Заявява, че за всички   роднини и близки родът му е известен с фамилното име Т.и . Заявява, че  желае  да промени  фамилията си от Х. на Т..

В съдебно заседание молителят се явява лично и с упълномощен представител- адв.О., като поддържат молбата на изложените в нея основания. За Община Шумен, редовно призовани, не се явява представител и не изразяват становище по молбата. Представителят на ШРП намира молбата за допустима, а по същество -за основателна. 

            ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: 

Видно от  приложеното копие на лична карта  № *** и  копие на Удостоверение за раждане от ***г.,  издадено въз основа на Акт за раждане № ***г.,  молителят е записан с  имената И.Р.Х.. Имената на родителите му, отразени в Удостоверениета за раждане,  са А. Р. Т. и Р.Х. Т.. От представеното по делото  писмо  рег.№ ***г. от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура  гр.Шумен се установява, че  към момента  за   И.Р.Х., с  ЕГН **********  няма данни за образувани  досъдебни производства  и  повдигнати обвинения. По делото е приложено копие от препис- извлечение от Акт за смърт  на лице с имена Х. Х. Т.   на дата ***г, сочен от молителя като негов дядо.  От показанията на разпитаните по делото свидетели Р. Т. и В. С. се установява, че  молителят  е известен в близкия си кръг с фамилията Т. , както  и че децата му носят  тази фамилия.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Според чл.19 от ЗГР, промяна на собственото, бащино и фамилно име може да се извърши, когато то е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно или други важни обстоятелства налагат това. Правото на име е субективно, лично и неотчуждимо право, свързано с определен гражданскоправен субект. Правото на име е уредено с императивни правни норми. Промяната на името е регламентирана като потестативно право, което възниква при точно определени от закона основания и се упражнява по предвиден в ГПК ред. В закона не са изброени  примерно обстоятелствата, които  трябва да се преценяват като важни, за да са основание за промяна на името. Изхождайки обаче от основните принципи на гражданското право и обществения морал, част от който е гражданският морал в свободното демократично общество, важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР са такива обстоятелства, които са направили лично и обществено неудобно и неподходящо за ищеца носеното  име в частта, в която се иска промяна.  Не се спори по делото, че молителят е роден на ***г. от майка  А. Р. Т. и баща  Р. Х. Т., като за това е бил съставен Акт за раждане № ***г. и е записан с имената И.Р.Х.. Установи се, че неговите родители, включително и децата на молителя   носят фамилията Т.и. От понятието "важни обстоятелства" не следва да се изключва субективното желание на лицето да носи определено име, особено когато това е свързано със съображения от етнически или религиозен характер, предвид правото му на свободно самоопределяне по тези признаци  и исканата промяна няма за цел въвеждане в заблуждение на органите на реда или определени институции.  Съдът приема, че  в случая са налице обстоятелства, обосноваващи  исканата промяна на фамилното име на молителя.  В този смисъл съдът съобрази  Решение № *** г. на ВКС по гр. д. № *** г., III г. о., ГК, постановено по чл.290 от ГПК. Доколкото  законът не посочва кои точно обстоятелства се определят като важни, те следва  да се преценяват във всеки отделен случай.  Съобразно задължителната практика по смисъла на чл. 290 от ГПК и конкретно в  Решение № ***г. по гр.д. № ***г. на ВКС относно същността на “важните обстоятелства” се сочи, че важни обстоятелства са тези, които са лично и обществено значими. Такива са известността на лицето в обществото с име, с което се идентифицира, както и носенето от лицето на различни имена в различни периоди от живота му, в резултат на станала не по волята му промяна.  В настоящия казус съдът намира също, че фактът, че молителят  е известен в кръга, в който се движи и създава приятелства под едно  фамилно име, а фигурира във всички документи под друго фамилно име, съставлява “важно обстоятелство” по смисъла на чл.19, ал.1 от ЗГР.  Поради това и противоречието между действителното и  юридическото положение следва да бъде отстранено, като бъде допусната исканата промяна на фамилното  име, с което и молбата се явява основателна и следва да бъде уважена.

 Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът

РЕШИ:

ДОПУСКА да бъде извършена промяна на фамилното име на И.Р.Х., с  ЕГН **********, роден на ***г***,  адрес за призоваване: гр.Ш., ул. ******, бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***,  като след промяната, същият да носи фамилното име  Т..

Решението на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

ДА СЕ ИЗПРАТЯТ заверени преписи на настоящото решение ведно със съобщения до Община Шумен за отбелязване на промяната на името в акта за раждане и в регистъра на населението, както и на Бюрото за съдимост при Районен съд гр. Шумен за сведение.

            Препис от настоящото решение да се връчи на страните.                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: