Р Е Ш Е Н И Е

 

402/30.5.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

               Шуменски районен съд, VІ ти състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и шести май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.дело428 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството по делото е образувано по повод предявена от И.Р.Х. и Г.Р.М. в качеството им на родители и законни представители на малолетното дете С.И.Х. молба с правно основание чл. 19, ал. 1 ЗГР за допускане промяна на собственото и фамилно има на детето от С.И.Х. на С. И.Т., основана на твърдения за наличие на важни обстоятелства, налагащи промяната, а именно, наложилата се в обществото, в семейството му, сред роднини и близки и в социални среди известност на молителя и семейството му с фамилното име Т., както и че детето сред близки и познати се разпознава с името С..

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите, чрез процесуалния им представител, поддържа предявената молба и моли същата да бъде уважена.

Заинтересованата страна Община Шумен, редовно призована за съдебно заседание, не се представлява и не изразява становище.

Районна прокуратура, гр. Шумен, редовно призована, явява се прокурор Николаева, която изразява становище за допустимост и основателност на молбата.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

               Видно от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане***. съставен от Община Шумен, детето С.И.Х. е родено на *** г. с родители- майка Г.Р.М. и И.Р.Х. – баща.

От приетите по делото писмени доказателства, а именно, лична карта на И.Р.Х., издадена на 15.12.2009г. от МВР Шумен; Лична карта на Г.Р.М., издадена на 28.09.2011 г. от МВР Шумен; Лична карта на Р. Х. Т., издадена на 12.02.2010 г. от МВР Шумен; Препис-извлечение от акт за смърт на Х. Х. Т., издадено въз основа на акт за смърт*** г. от Община Шумен; Удостоверение за наследници на Х. Х. Т., изх.№201/26.01.2016г., издадено от Община Шумен; Удостоверение за раждане С.И.Х., издадено въз основа на акт за раждане №1438/19.11.2007 г. от Община Шумен и Решение № 366/09.05.2016 г. по гр.д.№ 427/2016 г. по описа на ШРС, е видно че фамилното име на бащата и дядото на детето е Т.. От изложеното становище на Д„СП“ Шумен става ясно, че детето се разпознава и се представя с името С..

В хода на делото са ангажирани и гласни доказателства, посредством показанията на свидетеля Р. Х.– дядо на детето се установява, че детето сред роднини и приятели е известно с името С. и фамилно име Т..

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна:

Основателността на молбата с правно основание чл. 19, ал.1 ЗГР за допускане на исканата промяна се предпоставя от категоричната установеност по делото наличието на поне един от фактическите състави на този текст: името да е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно, което не се твърди в настоящия случай, или важни обстоятелства да налагат това. От друга страна, следва да се съобрази и функцията на фамилното име, дадена му от закона съгласно приложимите разпоредби на чл. 14, ал. 1 и ал. 2 ЗГР, а именно да удостоверява произхода на лицето, като може да се образува само по посочените в тези текстове начини с изключенията предвидени в тях, а именно когато етническите, семейни и народностни традиции на родителите или съпруга не налагат друго. Тези разпоредби са императивни и не могат да бъдат заобиколени по реда на чл. 19, ал. 1 ЗГР. По този ред фамилното име не може да бъде променено извън рамките на посочените от закона начини и възможности за образуване на това име, освен ако важни обстоятелства не налагат това, наличието на каквито се твърди в настоящия случай.

В разглеждания случай, решаващият състав приема, че детето се разпознава и се представя с името С.. Семейството му е известно с фамилното име „Т.”. По силата на съдебно решение, бащата носи именно това фамилно име. Промяната на имената на детето е в негов интерес. Положителните изводи в тази насока следват от съвкупната оценка на ангажираните по делото писмени и гласни доказателства, кредитирани от съда като обективни и безпристрастни. Тъй като юридическото положение не е приведено в съответствие с фактическото, за детето се създават сериозни затруднения при индивидуализацията, идентификацията и отличаването му от останалите физически лица, чрез имената му като словесно обозначение на физическото лице. Анализът на важността на тези обстоятелства, води до извода, че същите налагат исканата промяна, съобразно което, ШРС намира за осъществена твърдяната от молителя предпоставка на чл. 19 ал. 1от ЗГР. Молбата за промяна на име се явява основателна и следва да бъде уважена.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

Р Е Ш И :

 

ПРОМЕНЯ личното и фамилното име на С.И.Х. с ЕГН **********, с родители И.Р.Х. и Г.Р.М. на лично име- С. и фамилно име – Т..

 

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от същото да се изпрати на Община –Шумен, за отбелязване на промяната в името в в акта за раждане и регистъра на населението.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: