Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

488/27.6.2016г. , гр. Шумен 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на двадесет и шести май , през две хиляди и шестнадесета , в състав :  

                                                                                                                      Съдия: Зара Иванова  

при секретаря С.Л.   , в присъствието на районен прокурор Е.Янчева    ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №429   по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от И.Р.Т. , ЕГН:**********  и Г.Р.М. , адрес *** , действащи като родители и законни представители на малолетното си дете Р.И.Х. , ЕГН:********** , в която посочват , че желаят съдът да допусне промяна на фамилното име на детето им от Х. на Т. . Дядото на детето , по бащина линия , се казва Р.Х.Т. , прадядото на детето , вече покойник , се хазвал Х. Х.Т. . Известни са в обществото с фамилното име Т. . Приятелите , съдедите , най-близкия им кръг хора ги познават с това фамилно име .  През годините , като родители , се убедили , че е редно детето им да носи фамилното име на рода , с което ги разпознават сред обществото . Често се налагало да обясняват , че по документ детето е с фамилното име Х. , но всъщност са от рода Т .   Предвид изложеното молят съдът да приеме , че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР и да бъде допуснато промяна на фамилното име на детето Р.И.Х. , ЕГН:********** *** не взема становище по молбата .

Представител на ШРП заема становище , че молбата е основателна .

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Удостоверение за раждане  , издадено въз основа на Акт за раждане № ***   на Община Шумен детето е записано с фамилното име Х. . От представеното по делото Решение №366/09.05.2016г. , постановено по гр.д.№427/2016г. на ШРС , е допусната промяна на фамилното име на И.Р.Т. - баща на детето  , от Х. на Т. . От представените и приети като доказателство по делото документи : лична карта на Р.  Х.  Т. № 635836180 от 12.02.2010 г. издадена от МВР Шумен; препис-извлечение от акт за смърт, издаден въз основа на акт за смърт № 0407 от 24.07.1970 г.; удостоверение за наследници изх. № 201 от 26.01.2016 г. издадено от Община Шумен , се доказва , че това фамилно име са носели и дядото и прадядото (по бащина линия ) на детето Р.И.Х. . Допуснат е  разпит на св.В.Ц. , който категорично заявява , че детето , сред своите приятели , близки и познати е известен с фамилията Т. , с това име  се идентифицира и приема за свое. 

Съдът като съобрази посоченото по-горе , намира , че по несъмнен начин е доказано , че детето Р.И.Х. , е известно в обществото , близките и роднините си с фамилното име Т. . Това е името и на рода му , поради което няма пречка да бъде допусната исканата промяна , т.к. са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И  :  

ДОПУСКА промяна на ФАМИЛНОТО  ИМЕ на Р.И.Х. , ЕГН:********** ,  действащ чрез родителите си и негови законни представители И.Р.Т. , ЕГН:**********  и Г.Р.М. , адрес *** ,  с което е вписан в Акт за раждане № ***.   на Община Шумен   , от Х.  на Т.  .  

На основание чл.537 , ал.1 от ГПК  , решението не подлежи на обжалване .  

След влизането му в сила, препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , за вписване на извършената промяна.

                                                                                  СЪДИЯ: