Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

291/12.4.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на единадесети април 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 436/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на Ю.Х.А., ЕГН : **********,***, с адрес за призоваване гр. Шумен, ул. Д. Войников № 17 срещу Я.Г. – роден на *** г., адрес за призоваване гр. **** – пълномощник по пълномощно рег. № 4586/05.04.2016 г. на Нотариус В. Въков № 018 на НК, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 24.06.2014г., с акт № 176 от същата дата, на Община **. От същия нямали родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителят следва да внесе 25 лева.  

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 24.06.2014г., с акт № 176 от същата дата на Община Шумен, между Ю.Х.А., ЕГН : **********,***, с адрес за призоваване гр. ***** и Я.Г. – роден на ***г., адрес за призоваване гр. ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ю.Х.А., ЕГН : **********,***, с адрес за призоваване гр. **** и Я.Г. – роден на ***г., адрес за призоваване гр. ****, споразумение, а именно:

1.    Съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг.

2.    Съпругата, след прекратяване на брака ще носи фамилно име А..

3.    Съпрузите нямат придобито имущество по време на брака, за което да имат претенция един към друг.

4.    Нямат претенции за семейното жилище и двамата съпрузи са го напуснали.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА Я.Г. – роден на ***г., адрес за призоваване гр. ****, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: