Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

506/4.7.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание , втори юни   , през две хиляди и шестнадесета    година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А. П. , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №447  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по  чл.50  от СК

Делото е образувано въз основа на искова молба депозирана от Д.Д. Г. , ЕГН:********** , адрес *** , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул.*** срещу С.М.Г. , ЕГН:********** , адрес ***, с която моли бракът им да бъде прекратен  по исков ред . В съдебно заседание   съпрузите  заявяват , че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака им по взаимно съгласие . Излагат в устен вид Споразумение по чл.51 от СК  , което желаят да бъде утвърдено  . Във връзка с горното молят съда , по реда на чл.214 ал.1 от ГПК  да допусне промяна в правното основание на иска, като същият се счита заведен по реда на чл.50 СК.

С оглед  становището на страните, съдът с протоколно определение от 02.06.2016г.    , на основание чл.214 от ГПК е допуснал изменение на основанието на първоначално предявения иск от чл.49 от СК на чл.50 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: от Удостоверение за сключен граждански брак  , издадено въз основа на Акт  №***. на Община Шумен    е видно , че страните са съпрузи от 17.01.2015г. Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите . Страните твърдят , че от брака нямат родени деца и поради липса на доказателства в обратен смисъл , съдът приема горното за установено .ето защо не е налице необходимост от уреждане на въпросите за родителските права , режима на лични контакти и издръжката на децата  .   Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала ,   поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената   , остатъкът до пълния размер , съобразно споразумението по чл.51 от СК , също е дължим от жената .  

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 17.01.2015г.          , с  Акт  №*** на Община Шумен          , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Д.Д. Г. , ЕГН:********** , адрес *** , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул.***  и  С.М.Г. , ЕГН:********** , адрес ***    ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Д.Д. Г. , ЕГН:**********  и С.М.Г. , ЕГН:********** , , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругата Д.Д. Г. , ЕГН:********** , ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име С.  .

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните , находящо се в  гр.Шумен , ул.*** , ще се ползва от жената и същото е напуснато от съпруга .

ОСЪЖДА Д.Д. Г. , ЕГН:********** ,  да заплати в полза на ВСС , по сметка на  ШРС , сумата 15   (петнадесет) лева  – остатък от   определената ДТ за водене на делото .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: