Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

755/1.11.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и девети септември   ,    през две хиляди и шестнадесета    година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №504  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от Ф.Р.Я. , ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес ***  срещу И.Х.Я. , ЕГН:********** , адрес *** , че с ответника на 07.09.2014г. .сключили граждански  брак , който  бил първи по ред  и за двамата и от брака си нямали родени деца и придобито общо имущество. Ответникът пътувал често в чужбина, където работел сезонно, като след сключването на брака решили трайно да се установят в ФР Германия, като по общо съгласие  той заминал пръв с цел да намери подходяща работи и квартира за двамата. Продължителното му отсъствие станало причина да се отчуждят един от друг,  разговаряли само по телефона,  като последният и разговор би през м. февруари 2015 г., когато  ищцата твърди, че му поставила условие или да се съберат и да  заживеят заедно като семейство, или да се разведат, а да може всеки да поеме пътя си в живот, като ответникът  и  отговорил ако има  пари да се развежда. Ищцата заявява, че  през  м. март 2015 г.  също заминала за Германия, като имала намерение  да се устрои трайно там, с ответника не поддържали никакви връзки и към настоящия момент нямала никаква представа той къде живее. Желае прекратяване на рака без произнасяне за вина и постановяване  в нейна полза да продължи да носи  брачното си фамилно име Я..

В срока по чл.131 от ГПК ответникът не депозира отговор , не се явява в съдебно заседание и не взема становище по молбата .  

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак № *** на Община Шумен  , че страните са съпрузи от 07.09.2014г.   Твърдят , че от брака нямат родени деца  и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано .    От събраните по делото доказателства , съдът приема за установено  , че съпрузите вече не живеят заедно , не поддържат физически и духовни контакти ,  което според съда разкрива  липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

                Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

Относно фамилното име на ищцата , съдът съобрази обстоятелството, че при сключване на гражданския брак същата е приела фамилното име Я.  и заявява , че желае да го запази .. При преценка на този въпрос съдът взе в предвид разпоредбата на чл.53 от СК, съгласно която правото за възстановяване на фамилното име е предоставено единствено на волята на съпруга, променил фамилното си име при сключване на брака. За запазване носенето на брачното фамилното име или неговата промяна не е необходимо съгласието на другия съпруг, дори законът не изисква и мнение от негова страна по този въпрос. Поради изложеното, доколкото е налице изявление от страна на ищцата, че желае след развода да запази фамилно име Я. , то настоящия състав намира, че искането в тази насока следва да бъде уважено.

От доказателствата по делото се изяснява , че и двете страни са напуснали семейното жилище , поради което не е налице необходимост съдът да се произнася по този въпрос.

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищцата  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответника .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

           ПРЕКРАТЯВА  сключеният  на  07.09.2014г.      , с Акт  № ***. на Община Шумен  , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Ф.Р.Я. , ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес ***  срещу И.Х.Я. , ЕГН:********** , адрес ***  ,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА.

            СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАКА съпругата Ф.Р.Я. , ЕГН:********** , ЗАПАЗВА  брачното си фамилно име – Я.   .

          ОСЪЖДА И.Х.Я. , ЕГН:********** ,   да заплати по сметка на Районен съд гр.Шумен сума в размер на 15 ( петнадесет)лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: