Р Е Ш Е Н И Е  

226/23.3.2016г.  ,                    Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и втори  март    през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №534 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от П.З.А.  ЕГН ********** постоянен адрес ***, и Ю.В.А. ЕГН ********** постоянен адрес ***, за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие.

 Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат две  пълнолетни деца и са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК,  ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В съдебно заседание  молят да бъде допусната корекция в споразумението,  а именно, че движимите вещи   придобити по време на брака  ще бъдат извънсъдебно  поделени до 02.05.2016г ,  разноските за окончателната държавна такса ще бъдат поети по равно от молителите, а  държавните  такси  по чл. 7 т.1 от Тарифата за държавните такси  събирани от  съдилищата  по ГПК,  относно  дела на всеки един от молителите   относно  подялбата на МПС, ще бъде поета / за двамата/  изцяло  от молителя .  

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение ведно със  исканата промяна .

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак на 19.05.1991г, за което е съставен Акт за граждански брак № 168/19.05.1991г., от длъжностното лице по гражданско състояние при, Община Шумен, област Шумен.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата с направените корекции в с.з. ,  за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която следва да се възложи по равно на молителите, а именно  по 20 лв. Молителят Ю.В.А. следва да заплати  и държавна такса върху стойността на дела му  за МПС,    на стойност  250,00 лв. – д.т.  5,00 лева и  държавната  такса в размер на 5,00 лева върху стойността на дела на молителката П.З.А.   на   стойност 250лв,  според направеното изявление от него  в с.з.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА  гражданския брак между П.З.А.  ЕГН ********** постоянен адрес ***, и Ю.В.А. ЕГН ********** постоянен адрес ***, сключен на 19.05.1991г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при гр. Шумен ,Община Шумен,  за което е съставен Акт за граждански брак № 168/19.05.1991г , по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

1.Упражняване на родителски права, лични отношения и издръжка – отношения  свързани с упражняването на родителски права , лични контакти  и издръжка  не се уреждат  поради факта, че двете деца на молителите са навършили пълнолетие.

2.Семейното жилище, находящо се в гр.Ш*,  се предоставя  за ползване  от молителя Ю.В.А. ЕГН **********.

 3.След прекратяването на брака никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

4.Молителите декларират, че движимите вещи придобити по време на брака в режим на СИО, ще бъдат  поделени извънсъдебно до 02.05.2016г .

    5.Молителите декларират, че недвижимите вещи, придобити от молителите по време на брака,  след неговото прекратяване  остават в режим на съсобственост  между двамата молители.

               6.ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да запази брачното си  фамилно име “А.”.

                7.ПОСТАВЯ В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на  Ю.В.А. ЕГН **********  следното МПС –л.а. „ТОЙОТА“ модел „АВЕНСИС“ с рег № Н 4992ВН , рама № SB172ZBN10E048677 и двигател без номер .

   Застрахователна стойност на л.а. е 500лв .

   За уравнение на дяловете Ю.В.А. е заплатил на П.З.А.  ЕГН ********** сумата от 250лв .

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА Ю.В.А. ЕГН ********** постоянен адрес ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен,  държавна такса в размер на 20лв, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Ю.В.А. ЕГН ********** постоянен адрес ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен,  държавна такса в размер на 10 лв, на основание чл. 7, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА П.З.А.  ЕГН ********** постоянен адрес ***, да заплати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен,  държавна такса в размер на 20лв, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: