Р Е Ш Е Н И Е

 

375/10.5.2016г. ,                  Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми състав

На 05 (пети) май                                                                            Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор Павлин Вълчев,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 535 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство по чл. 542 и сл. от ГПК вр. чл. 56, предл. 2 от Закона за гражданската регистрация.

            В искането си молителят Х.Ф.М. твърди, че баща му – Ф.М.Х., б.ж. на с. Иглика, обл. Шумен, починал на 17.03.1984 г. в Окръжна болница гр. Шумен. Последният бил погребан в с. Иглика без в предвидения в закона 48-часов срок да е съставен акт за смърт. Моли съда да постанови решение, по силата на което да признае за установено по отношение на Община Хитрино, Община Шумен и законните наследници на Ф.Х., че Ф.(Ф.) М.Х. е починал на 17.03.1984 г. в гр. Шумен, като бъде постановено съставянето на акт за смърт въз основа на съдебното решение.

            Заинтересованите лица Х.Т.Х., Н.Х.Т.-И. и С.Х.М. не вземат становище по направеното искане.

            Заинтересованите лица Община Шумен и Община Хитрино не вземат становище по направеното искане.

            Представителят на ШРП изразява становище, че молбата е основателна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: от приложените удостоверения за наследници изх. №***/18.12.2003 г., изд. от Кметство Иглика, общ. Хитрино и изх. № 880/17.03.2016 г., изд. от Община Шумен се установява, че молителят Х.Ф.М. е низходящ от първа степен по права линия (син) на Ф.М.Х., роден на *** г., а Х.Т.Х., Н.Х.Т.-И. и С.Х.М. също са законни наследници на посоченото лице. По делото е представено удостоверение за идентичност на лице с различни имена изх. № 11/09.03.2016 г., изд. от Кметство Иглика, от което се установява, че имената Ф.М. Х. и Ф.М.Х. принадлежат на едно и също лице. Съдът констатира от представените удостоверение № 95-П-111/11.03.2016 г., изд. от Община Шумен и от писмо изх. № 11-00-52/31.03.2016 г. на Община Хитрино, че не е съставян акт за смърт на последния. В изисканото заверено копие на извлечение от семейния регистър, съхраняван в Община Хитрино, както и в цитираното писмо на Община Хитрино е посочено, че Ф.М.Х. е роден на *** г. в с. Иглика, като е било с постоянен адрес в същото населено място. По делото, след изискване, в писмо изх. № 1832/04.05.2016 г., „МБАЛ-Шумен“ АД гр. Шумен (правоприемник на Окръжна болница гр. Шумен) е посочено, че в медицинското заведение понастоящем не се съхранява медицинска документация за 1984 година.  От показанията на разпитаните в съдебно заседание като свидетели Р. М. (съпруга на молителя) и М.А (с дългогодишно местоживеене в с. Иглика) се установява, че Ф.Х. починал след краткотрайно заболяване, на 17.03.1984 г. в Окръжна болница гр. Шумен. Тъй като по това време имало натрупано голямо количество сняг, а и молителят и съпругата му катастрофирали леко, не успяли да организират в цялост дейностите по погребението на починалия. Тялото на същия било преместено от болничното заведение до с. Иглика, като Х. бил погребан едва на 19.03.1984 г. в гробището на същото село, като и двамата свидетели присъствали на погребението.

            Предвид гореизложеното, съдът намира, че предявеното искане се явява основателно и доказано. Установи се по делото, че заинтересованите лица – законни наследници на починалия и ръководителят на лечебното заведение, в което е починало лицето не са обявили смъртта му пред съответната община, на територията на която е настъпила смъртта (Община Шумен). Установи се също, че на починалото в гр. Шумен лице не е съставен акт за смърт по реда на чл. 122 от ЗЛС (отм.). Същото е погребано без съответното разрешение за това на 19.03.1984 г. в с. Иглика, обл. Шумен. Ето защо, следва да се признае за установено по отношение на Община Шумен, Община Хитрино и законните наследници на Ф.М.Х., че смъртта на последния е настъпила на 17.03.1984 г. в лечебното заведение „Окръжна болница” гр. Шумен, като на основание чл. 542 от ГПК вр. чл. 59, вр. чл. 56, пр. 2 от ЗГР, следва да бъде постановено да се състави акт за смърт на починалия от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Хитрино – въз основа на местната компетентност по чл. 59 от ЗГР, а именно – от длъжностното лице в общината, на чиято територия е постоянният адрес на починалия към момента на смъртта му.

            Следва да бъде постановено след влизане в сила на решението, на основание чл. 59 вр. чл. 56, пр. 2 от ЗГР, препис от същото да се изпрати на Община Хитрино за изпълнение.

            Водим от горното, на основание чл. 546, ал. 1 от ГПК вр. чл. 56, пр. 2 от ЗГР, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

            ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община Хитрино, обл. Шумен, Община Шумен, Х.Ф.М. с ЕГН **********,***, Х.Т.Х. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, Н.Х.Т.-И. с ЕГН **********, с постоянен адрес *** и С.Х.М. с ЕГН **********,***, че лицето Ф.(Ф.) М.Х. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес към момента на смъртта му в с. Иглика, общ. Хитрино, обл. Шумен, е починало на 17.03.1984 г. (седемнадесети март хиляда деветстотин осемдесет и четвърта година), в лечебно заведение – „Окръжна болница” гр. Шумен.

            На основание чл. 542 от ГПК вр. чл. 59, вр. чл. 56, пр. 2 от Закона за гражданската регистрация, ПОСТАНОВЯВА ДА СЕ СЪСТАВИ от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Хитрино, обл. Шумен, акт за смърт на Ф.(Ф.) М. Х. с ЕГН **********, роден на *** ***, съобразно с установените с настоящото решение факти.

            Решението, на основание чл. 546, ал. 2 вр. чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, препис от същото, ДА СЕ ИЗПРАТИ на Община Хитрино, обл. Шумен за изпълнение.  

 

                                                                                        Районен съдия: