Р     Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

401/30.5.2016г., Гр. Шумен,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

             Шуменски  районен   съд  в  публичното  заседание   на  двадесет и шести май през две хиляди  и  шестнадесета година  в  състав:

                                                                                                                            Съдия: Бистра Бойн 

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 539 по описа за 2016 г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№539/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен иск, с правно основание чл.123 ал.2 и чл.127а от СК от Д.Г.В. *** срещу Д.Х.В. ***. В исковата молба се излагат факти относно липсата на разбирателство между страните по отношение пътуването на детето А. Д. Х. в чужбина. В молбата се посочва, че бракът между страните бил прекратен с развод и по силата на съдебното решение упражняването на родителските права, спрямо детето А. е предоставено на бащата, а на майката  упражняването на правата относно другото дете на страните К.. Въпреки, че ищцата желаела да поддържа връзката между брат и сестра и местоработата й в Република Италия, бащата отказвал категорично да даде съгласие за пътуването на детето в чужбина. В петитума, ищецът иска да бъде заместено необходимото по закон съгласие на бащата за издаване на международен паспорт и пътуване на детето извън границите на страната за срок от пет години и за конкретни периоди от време.

Ответникът не е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В открито съдебно заседание се явява лично и признава изцяло искът. Процесуалния представител на ищеца моли на основание чл.237, ал.1 от ГПК да бъде постановено решение при признание на иска.

След като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното:

От удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане № *** г.  на  длъжностното  лице  по гражданско състояние при Община– Шумен се доказва по безспорен начин, че ответникът Д.Х.В. е баща на детето А. Д. Х.. Упражняването на родителските права по отношение на детето е предоставено по силата на съдебен акт на бащата. От социалния доклад, съдът установи за безспорно доказано, че детето А. Д. Х. живее и се отглежда от бащата. Майката постоянно пребивава в Р. Италия, като поддържа постоянни телефонни контакти с детето.

Съдът намира, с оглед на направеното признание на иска от страна на ответника и искането на ищеца за постановяване на решение въз основа на това обстоятелство, че са налице предпоставките на чл.237 ал.1 и ал.2 от ГПК. Настоящото решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на признание на иска.

При извършване на преценката, дали следва да се разреши на детето да пътува извън граница следва да се съобрази преди всичко интересът на детето. Съдът намира, с оглед на така установената фактическа обстановка и признанието на иска от ответника в интерес на детето е да му бъде предоставена възможност да пътува извън страната.

             Съдът намира, че искания срок от пет години дава възможност да се направи преценка за интереса на детето, доколкото след този период би могло да настъпят други обстоятелства, зависими от волята на двамата родители, за които ако не бъде постигнато споразумение, може да се постанови ново съдебно решение. Ето защо конкретното разрешение следва да бъде ограничено за срок от пет години. След преценка на събраните в хода на настоящото производство доказателства съдът стигна до извод, че следва да бъде дадено разрешение на детето А. Д. Х. да пътува извън границите на Република България до Република Италия и други държави в Европейския съюз, придружавано от майка си Д.Г.В. или друго упълномощено от нея лице, за периодите посочени в исковата молба за срок от пет години, считано от влизане на настоящето решение в сила, както и да му бъде издаден международен паспорт.  

Водим от горното, съдът 

Р    Е   Ш   И   :

 

            РАЗРЕШАВА издаване и получаване на документ за самоличност– паспорт на малолетното дете А. Д. Х., ЕГН ********** с родители както следва: майка Д.Г.В. с ЕГН: ********** и Д.Х.В. с ЕГН: **********- баща.

 

РАЗРЕШАВА на А. Д. Х., ЕГН ********** да напуска пределите на Република България и да пътува до Република Италия и други държави в Европейския съюз, придружаван от майка си Д.Г.В. с ЕГН: **********, друго упълномощено от нея лице или представител на транспортна фирма-превозвач, за периодите както следва: от 01.07. до 31.07. /лятна ваканция/; от 24.12. до 30.12. или от 28.12. до 03.01. /зимна ваканция/ и от 01.04. до 05.04. /пролетна ваканция/ ежегодно за срок от пет години, считано от влизане на настоящето решение в сила.

 

Постановеното разрешение замества волята и съгласието на бащата Д.Х.В. с ЕГН: **********,*** за  пътуването на детето А. Д. Х., ЕГН ********** извън пределите на Република България и издаването на документ за самоличност-паспорт. 

 

Допуска предварително изпълнение на настоящото решение на осн.чл.127а ал.4 от СК.

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                                                                                                                     

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: