Р Е Ш Е Н И Е

 

241/25.3.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№604 по описа за 2016 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на К.З.Д., ЕГН **********, с адрес: *** и И. М. М., ЕГН **********, с адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт ***. на Община Н. П., област Ш.. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена изцяло при завеждането на иска от съпругът. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт ***. на Община Н. П., област Ш. между К.З.Д., ЕГН **********, с адрес: *** и И. М. М., ЕГН **********, с адрес: ***  по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между К.З.Д., ЕГН ********** и И. М. М., ЕГН **********  споразумение в следният смисъл :

1.Родителските права върху роденото от брака дете В. К. З., с ЕГН ********** се предоставят на майката И. М. М., при която ще е и местоживеенето на детето.

2.Режима на лични контакти на бащата с детето, се определя както следва:

Всяка първа и трета седмица от месеца с преспиване на детето при бащата от петък след учебните занятия на детето до събота вечер до 20.00 часа, като с изричното съгласие на родителите и с оглед техните ангажименти и потребности на детето, дните и часовете могат да бъдат променяни при договореност по между им. Един месец през лятото, когато майката не е в отпуск, като по договаряне между родителите, месеца може да бъде разделен на две от по 15дни, в различни месеци от лятната ваканция на детето; В дните обявени за официални празници, както и през ученическите ваканции на детето, времето през което ще пребивава детето при родителите се поделя по равно при взаимна договореност между родителите.

3.Бащата К.З.Д. се задължава да заплаща месечна издръжка на детето В. К. З. в размер на 105 лв./сто и пет лева/ чрез неговата майка и законна представителка И. М. М., с падеж пето число от месеца, за който се отнася, считано от датата на прекратяване на брака, до настъпване на законни причини, водещи до изменение, или прекратяване правото на издръжка.

4.Семейното жилище в гр. Н. П., ул. „***“ №30А е собственост на родителите на съпруга и се предоставя за ползване на съпруга К.З.Д., като се констатира, че съпругата И. М. М. е напуснала жилището и не предявява претенции за ползването му.

5.След развода, съпругата И. М. М. запазва брачното си фамилно име М..

6.След развода съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

7.Разноските по делото се поемат от молителите по равно.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена изцяло.

ОСЪЖДА К.З.Д., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 75,60лв./седемдесетдесет и пет лева и шестдесет стотинки/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: