Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            343/25.4.2016г. ,         гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесети април през две хиляди и шестнадесета година,  в състав                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 634 по описа на съда за 2016 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 

 Производство по чл.50 от СК.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                             Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Б.С.С., ЕГН **********,*** и И.И.С., ЕГН **********,***, сключен на 29.04.2012 г., с акт за граждански брак № 0078/29.04.2012 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при община Шумен,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото по време на брака малолетно дете С. И.С.,  ЕГН ********** на майката - Б.С.С., ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката, а именно: ***.

Бащата И.И.С., с ЕГН ********** ще има право на лични контакти, с детето си С.И.С.,  ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя на месеца, от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя, с преспиване, както и два пъти в годината- за тридесет дни през лятото и за десет дни през зимата, когато майката не ползва платен годишен отпуск. Двамата родители се споразумяват, че детето може да бъде вземано да пребивава при баща си И.И.С. допълнително и през други дни, взаимно уговорени с майката Б.С.С., и съобразени със състоянието на детето. Мястото, от което ще бъде вземано и връщано детето е адреса на майката: ***.

Бащата И.И.С., ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка на детето си С.И. С., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител - Б.С.С.,  ЕГН **********, в размер на 110,00 /сто и десет/ лева, като сумата ще бъде изплащана в срок до пето число на месеца, за който се дължи, считано от 21.03.2016 г., до навършване пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, погасяващи това задължение, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска.

Майката Б.С.С., ЕГН **********, ще участва в издръжката на детето с месечна сума от 110,00 /сто и десет/ лева, като също така ще получава месечните добавки за детето и ще се грижи за ежедневното му отглеждане и възпитание.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, представляващо апартамент, с административен адрес: ***, собственост на бабата по бащина линия на молителя И.И.С., се предоставя за ползване на молителя И.И.С., ЕГН **********, като молителката е напуснала жилището.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Б.С.С., ЕГН **********,*** и същата става изключителен собственик на лек автомобил, марка „С.“, модел „Ц3“, ДК №***, с № на рама: *** и с № на двигател ***, съгласно свидетелство за регистрация, част  I, № *** г. на МВР – ПП, гр.Шумен.

Застрахователната стойност на автомобила е 500.00 (петстотин лева), съгласно удостоверение от 18.03.2016г.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на И.И.С., ЕГН **********, с адрес:*** и същият става едноличен собственик на лек автомобил марка „Х.“, модел „ХР-В“, с ДК № ***, с № на рама *** и с № на двигател ***, съгласно свидетелство за регистрация част I, №***г. на МВР-ПП, гр. Шумен.

Застрахователната стойност на автомобила е 500.00 (петстотин лева), съгласно удостоверение от 18.03.2016г.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на И.И.С., ЕГН **********, с адрес:*** и същият става едноличен собственик на ремарке за лек автомобил, модел: туристическо, с ДК № ***, с № на рама ***, съгласно свидетелство за регистрация, част I № *** г. на МВР-ПП, гр. Шумен.

Застрахователната стойност на ремаркето е 50.00 (петдесет лева), съгласно удостоверение от 18.03.2016г.

Движимите вещи са поделени между страните извънсъдебно.

Страните нямат претенции да получат в дял от личното имущество на другия, съобразно разпоредбата на СК.

По време на брака си и/или във връзка с него, между страните или на техните близки не са правени дарения на значителна стойност.

Молителите не притежават парични влогове.

Страните нямат претенции за издръжка по между си.

След прекратяване на брака, Б.С.С., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – Д..

Разноските по делото се поемат от страните по равно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.      

ОСЪЖДА И.И.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в общ размер на 105, 20 лв. /сто и пет лева и двадесет стотинки/, от която 79, 20 лв., представляваща държавна такса, изчислена върху определения размер на издръжка за детето му, 15.00 (петнадесет) лева, представляваща остатък от  дължимата държавна такса за водене на делото и 11.00 лв., представляваща държавна такса, определена върху стойността на поставеното му в дял имущество.

 ОСЪЖДА Б.С.С., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 10.00 лв. /десет лева/, представляваща държавна такса, определена върху стойността на поставеното й в дял имущество.

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :