Р Е Ш Е Н И Е  

306/15.4.2016г.                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На четиринадасети април      през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №637  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда  В.С.П.  с ЕГН ********** и Л.К.П.  с ЕГН ********** излагат, че са съпрузи от 02.04.2010 година. По време на брака си имали родено едно дете  – М., роден на ***г г. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да одобри представеното споразумение.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 02.04.2010 година., когато с акт № ***/***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете  М., роден на ***г  в гр. Шумен, видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/***г. съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен.

            Видно от представеното  доказателство -  копие на свидетелство за регистрация на МПС част II № ***/***г е, че по време на брака си молителите придобили в съпружеска имуществена общност и понастоящем притежават правото на собственост  върху моторно превозно средство, което съобразно представеното  споразумение остава в режим на съсобственост  на молителите.

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, по взаимно съгласие.

Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на ненавършилото пълнолетие дете, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която следва да се възложи по равно на молителите, като се приспадне надвнесената сума над 25лв  от д.т. за образуване на делото  внесени от двамата молители-15лв, т.е остава да се внесат още 25лв / по 12, 50 лв дължими от всеки молител/.

Молителят Л.К.П.  следва да заплати държавна такса върху размера на определените издръжки, в общ размер 86,40лв и на осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК държавна такса в размер на 12,50лв лв .

            Молителката В.С.П.  следва да заплати държавна такса на осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, в размер на 12,50 лв.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***година., с акт № ***/***  съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между В.С.П.  с ЕГН ********** постоянен адрес *** и Л.К.П.  с ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, по взаимно съгласие  на основание чл. 50 от СК.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.С.П.  с ЕГН ********** и Л.К.П.  с ЕГН ********** споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на детето М. Л. П. ЕГН ********** се предоставя на майката В.С.П..

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете М. Л. П. ЕГН **********  се определя  при майката В.С.П.  с ЕГН **********, на адрес ***.

            3. Определя се режим на лични отношения на бащата Л.К.П.  с ЕГН **********, с детето М. Л. П. – всяка втора и четвърта  събота и неделя от месеца  от 10,00часа  в събота до 17,00часа в неделя, с преспиване в дома на бащата  , както и четири седмици  през лятото , които не съвпадат  с платения годишен отпуск  на майката ,  а след започване на обучение в училище , детето ще пребивава при бащата,  освен през посоченото по горе  време  и през втората половина  от зимната  и втората половина от пролетните ваканции.

            4. Бащата Л.К.П.  с ЕГН ********** се задължава да заплаща    на детето М. Л. П. ,чрез неговата  майка и законен представител В.С.П.  с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 120,00 лева, от 1-во до до 5-то число на месеца, считано от 01.03.2016 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            5. Семейното жилище , находящо се в гр. С., ул. „***” № ***, собственост на Л.К.П.,  се предоставя за ползване  на Л.К.П.  с ЕГН **********, като същото е напуснато от В.С.П.  с ЕГН **********.

6. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

            7. След прекратяване на брака В.С.П.  с ЕГН ********** възстановява  предбрачното си  фамилно  име – Х.

8.Придобитият по време на брака  л.а. „***“  с рег № *** остава неподелен в режим на съсобственост на двамата молители.

9. Молителите заявяват, че  са поделили извънсъдебно движимите вещи  придобити в режим на СИО  и нямат взаимни претенции за в бъдеще .

10Разноските по делото се поделят по равно  от молителите .

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.

ОСЪЖДА В.С.П.  с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 12,50 лв.

 ОСЪЖДА Л.К.П.  с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 12,50 лева и държавна такса на основание чл.7 т.2 от ТД за държавните такси по ГПК- 2% върху тригодишните платежи на определената  издръжка, в размер на 86,40лв .

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: