Р Е Ш Е Н И Е

321/18.4.2016г. ,Гр.Шумен  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на четиринадесети април през две хиляди и шестнадесета година в следния състав:

                                                                                                        Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№641/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.

В ШРС е депозирана молба от Д.И.В., ЕГН **********,*** и П.Д.В., ЕГН **********,***, в която молителите посочват, че са законни съпрузи, сключили граждански брак на 06.10.2012г. От брака си имали родено едно дете. Двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 06.10.2012г. на Община Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска- 25лв. от молителката. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка и върху споразумението за имуществени отношения. Молителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно 5.00лв. за стойност на дела на съпруга- 250лв. за едно моторно превозно средство. Съпругът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката или сумата от 108,00лв.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак *** от 06.10.2012г. на Община Шумен между Д.И.В., ЕГН **********,*** и П.Д.В., ЕГН **********,***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Д.И.В., ЕГН ********** и П.Д.В., ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

1. Упражняването на родителскиет права върху роденото от брака непълнолетно дете Д. Д. В., родена на *** г., ЕГН ********** се предоставят на неговата майка– П.Д.В. с ЕГН **********. Местоживеенето на детето се определя при молителката в гр. Шумен, ул. „***.

2. Бащата Д.И.В., ЕГН ********** има право на режим на лични контакти с детето Д. Д. В., ЕГН ********** всяка първа, трета и четвърта седмица от месеца от 18.00 ч. в петък до 18.00 ч. в неделя /с преспиване/, 15 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, втория и третия ден на всеки празник Великден /с преспиване/; два дни с преспиване през Коледните празници /24.12 – 27.12/ на четна година и два дни /с преспиване/ през Новогодишните празници /30.12 - 03.01/ на нечетна година, както и на рождения ден на бащата, съответно и на детето по 3 - /три/ часа.

3. Бащата Д.И.В., с ЕГН ********** ще заплаща месечна издръжка за детето- Д. Д. В., родена на ***г., с ЕГН ********** в размер на 150лв. /сто и петдесет/ лева, платима до 5- /пето/ число на текущия месец, считано от датата на подаване на молбата в съда, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

4. Семейното жилище, находящо се по административен адрес в град Шумен, общ.Шумен, област Шумен, ул.***, собственост на родителите на молителя, е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя.

5. След прекратяване на брака молителката П.Д.В., с ЕГН **********  запазва придобитото след брака фамилно име - В..

6. В личен дял на Д.И.В., с ЕГН ********** се поставя следният товарен автомобил, представляващ съпружеска имуществена общност и той става негова индивидуална собственост, а именно, вид: товарен автомобил; марка и модел: “Мерцедес Спринтер 311 ЦДИ” с per. №***, двигател № ***, рама №***, цвят “бял”, описано по свидетелство за регистрация на МПС №006494849, изд. на 10.06.2014г. от МВР сектор ПП- Шумен със застрахователна стойност 500.00лв. /петстотин/ лв.

Страните се споразумяват, че не си дължат суми за уравнение на дела за автомобила.

Останалите движими вещи, придобити по време на брака са поделени извънсъдебно при фактическата раздяла, като за в бъдеще молителите няма да имат претенции един към друг за тях.

По време на брака си молителите не са придобили със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

След прекратяване на брака молителите няма да си дължат издръжка един на друг и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА Д.И.В., ЕГН ********** да заплати държавни такси в размер на 15 лв./десет лева/ и 5.00лв./пет лева/ върху дела си и 108,00лв./сто и осем лева/ върху размера на присъдената издръжка по сметка на РС-гр.Шумен.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: