Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и   осми април, през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

При секретаря  А.П. , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №648   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от П.С.Ч., ЕГН: **********, постоянен адрес: ***  и А. Д. Ч., ЕГН : ********** постоянен адрес: ***,  в която посочват, че са сключили граждански брак на 28.09.2011г. , от който имат родено едно малолетно дете-  А. А. Ч., ЕГН: ********** .   Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие. Същото е сериозно и непоколебимо. Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК. Заявяват промяна в Споразумението касателно размера на издръжката , а именно съгласяват се размера и  да е 105 лева , вместо посочените 100 лева .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 28.09.2011г.      От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане № ***  на Община Шумен  е видно , че роденото от брака дете  А. А. Ч., ЕГН: **********  е    малолетно .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на малолетното дете. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на изискванията на закона и морала, същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена изцяло от молителката.

Съпругът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката на  детето , а именно сума от  75,60лв

 

  Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 28.09.2011  с  Акт  № ***.  на Община Шумен,    ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  П.С.Ч., ЕГН: **********, постоянен адрес: ***  и А. Д. Ч., ЕГН : ********** постоянен адрес: *** ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между П.С.Ч., ЕГН: ********** А. Д. Ч., ЕГН : **********, споразумение по чл.51 от СК  както следва:

1.  всяка  трета неделя от месеца от 09:00ч. до 17:00ч., без преспиване, както и един месец през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск; както и Коледните празници на четна година от 18.00 часа  на 24 декември  до 10.00 часа  на 26 декември , с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември до 10.00ч на 02 януари , с преспиване до навършване на пет годишна възраст на детето; по три часа на всеки рожден ден на детето от 9.00ч до 12.00ч, когато същото не посещава учебно заведение  на този ден или от 17.00ч до 20.00ч ако посещава учебно заведение и

2. След навършване на пет годишна възраст на детето всяка първа и трета събота и  неделя   от  месеца от 9.00ч.  в събота до 18.00ч в неделя , с преспиване, както и  един месец  през лятото , когато майката не е в  платен годишен отпуск,  както и Коледните празници на четна година от 18.00 часа  на 24 декември  до 10.00 часа  на 26 декември , с преспиване и Новогодишните празници на нечетна година от 18.00ч. на 31 декември до 10.00ч на 02 януари , с преспиване;  на втория ден от официалните празници на всеки Великден от 10.00ч до 18.00ч и по три часа на всеки рожден ден на детето от 9.00ч до 12.00ч, когато същото не  посещава учебно заведение на този ден или от 17.00ч до 20.00ч ако посещава учебно заведение. 

ОСЪЖДА  А. Д. Ч., ЕГН : ********** да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , сума от 75,60лв (седемдесет и пет лева и шестдесет ст. ), представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката на детето.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: