Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            345/26.4.2016г. ,        гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесети април през две хиляди и шестнадесета година,  в състав                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 687 по описа на съда за 2016 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:

 Производство по чл.50 от СК.

 Депозирана е молба от С.М.Н., ЕГН  ********** и М.К.Н., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес,*** в която излагат, че са сключили граждански брак на 24.09.2008 г., като от брака си имат родено едно дете – Д. М.Н., ЕГН **********, което към момента на подаване на молбата е малолетно.

Молителите твърдят, че са взели сериозно и непоколебимо решение за прекратяване на брака по взаимно съгласие. Двамата съпрузи представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК. На основание изложеното, молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри споразумението им по чл.51 от СК.

   В съдебно заседание молителката се явява лично, а за молителя се явява изрично упълномощен представител. И двамата заявяват, че поддържат молбата си за прекратяване на брака, както и представеното споразумение.

   След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът от фактическа и правна страна прие за установено следното: От приложеното Удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен граждански брак № 0046/24.09.2008 г., съставен от дл. лице по гр. състояние при община Хитрино, се доказва по категоричен начин, че С.М.Н., ЕГН ********** и М.К.Н., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 24.09.2008 година. От представения официално заверен препис от Удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 1456/02.11.2009 г. на дл. лице по гр. състояние при община Шумен, се доказва по категоричен начин, че от брака си страните имат родено едно дете - Д. М.Н., ЕГН **********, което към момента на приключване на откритото съдебно заседание е малолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда, като представят и писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба е основателна и доказана, и следва да се уважи.       

По делото не са ангажирани доказателства, досежно получаваните от молителите доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, съдът приема, че те са в състояние да реализират такива, поне в размер на минималната работна заплата за страната, поради което определя окончателна държавна такса в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителката е внесла сума в размер на 25,00 лв., представляваща дължима държавна такса за водене на делото. Ето защо и с оглед постигнатото между страните споразумение, съдът счита, че молителят следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 15,00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                             Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между С.М.Н., ЕГН ********** и  М.К.Н., ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес: *** сключен на 24.09.2008 г., с акт за граждански брак № 0046/24.09.2008 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при община Хитрино,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото по време на брака малолетно дете Д. М.Н., ЕГН ********** на майката - С.М.Н., ЕГН ******, като определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката, а именно: ***.

Бащата М.К.Н., ЕГН **********, ще има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си Д. М.Н., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 8,00 ч. в събота до 19,00 ч. в неделя, с преспиване в дома на бащата; един месец през лятото, който период не съвпада с годишния платен отпуск на майката; половината от Коледната ваканция; половината от Великденската ваканция, както и по всяко друго време, по споразумение на родителите, като в този случай е въпрос на договореност между двамата родители за срока и мястото на упражняване на личните контакти на бащата с детето.

Бащата М.К.Н., ЕГН **********, се задължава да заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Д. М.Н., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител С.М.Н., ЕГН **********, в размер на 200,00 /двеста/ лева, считано от постановяване на съдебното решение за развод /26.04.2016 г./, до навършване па пълнолетие на детето или до настъпване на законови причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като издръжката се дължи до 10-то /десето/ число на текущия месец.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в ***, собственост на С.М.Н., се предоставя за ползване на С.М.Н., ЕГН ******, като М.К.Н., ЕГН ********** заявява, че го напуснал и няма претенции относно ползването на този имот.

По време на брака си, страните не са придобивали недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност.

Съпрузите не са придобивали движими вещи и след прекратяване на брака нямат взаимни претенции един към друг от имуществен характер.

Съпрузите нямат общи влогове, придобити в резултат на съвместен принос.

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.

След прекратяване на брака, С.М.Н., ЕГН **********, ЗАПАЗВА фамилното име, придобито след сключване на брака- Н..

Разноските по делото се поемат от страните по равно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.      

ОСЪЖДА М.К.Н., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в общ размер на 159.00 лв. /сто петдесет и девет лева/, от която 144.00 лв., представляваща държавна такса, изчислена върху определения размер на издръжка за детето му, а 15.00 (петнадесет) лева, представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :