Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            353/3.5.2016г.

                                      гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и седми април през две хиляди и шестнадесета година,  в състав

                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 709 по описа на съда за 2016 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 

 Производство по чл.50 от СК.   

 Депозирана е молба от Й.Ц.Р., ЕГН ********** и К.Г.Р., ЕГН **********,***, в която излагат, че са сключили граждански брак на 21.08.2004 г., като от брака си имат родено едно дете – А. Й. Р., ЕГН **********, което към момента на подаване на молбата е малолетно.

Молителите твърдят, че са взели сериозно и непоколебимо решение за прекратяване на брака по взаимно съгласие. Двамата съпрузи представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК. На основание изложеното, молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри споразумението им по чл.51 от СК.

   В съдебно заседание двамата съпрузи се явяват лично и заявяват, че поддържат молбата си за прекратяване на брака, както и представеното споразумение, като уточняват последното.

   След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът от фактическа и правна страна прие за установено следното: От приложеното Удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен граждански брак № 257/21.08.2004 г. на дл. лице по гр. състояние при община Шумен, се доказва по категоричен начин, че Й.Ц.Р., ЕГН ********** и К.Г.Р., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 21.08.2004 година. От представения частно заверен препис от Удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 951/16.08.2005 г. на дл. лице по гр. състояние при община Шумен, се установява, че от брака си страните имат родено едно дете - А. Й. Р., ЕГН **********, което към момента на приключване на откритото съдебно заседание е малолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда, като представят и писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба е основателна и доказана, и следва да се уважи.       

По делото не са ангажирани доказателства, досежно получаваните от молителите доходи, но с оглед трудоспособната им възраст съдът приема, че те са в състояние да реализират такива, поне в размер на минималната работна заплата за страната, поради което определя окончателна държавна такса в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителят е внесъл сума в размер на 25,00 лв., представляваща дължима държавна такса за водене на делото. Ето защо молителката следва да бъде осъдена да заплати сума в размер на 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                             Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Й.Ц.Р., ЕГН ********** и К.Г.Р., ЕГН **********,***, сключен на 21.08.2004 г., с акт за граждански брак № 257 от 21.08.2004 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при община Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете А. Й. Р., ЕГН **********, на майката - К.Г.Р., ЕГН **********, като определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката.

 Бащата Й.Ц.Р., ЕГН **********, ще има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си А. Й. Р., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 08:00 ч. в събота, с преспиване, до 19,00 часа в неделя, както и 40 дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск. През  първата половина от коледните и новогодишните празници детето ще е при единия родител, а през втората половина от празничните дни – съответно при другия родител. Половината от дните, представляващи ученически ваканции, детето ще е при майката, а другата половина ще е при бащата. За рождените дни на детето- родителите ще се редуват на ротационен принцип. 

Бащата Й.Ц.Р., ЕГН **********, ще заплаща месечна ИЗДРЪЖКА на детето си А. Й. Р., ЕГН **********, в размер на по 105,00 (сто и пет) лева, считано от датата на постановяване на настоящото съдебно решение – 03.05.2016 г. до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, с падеж 30-то число на месеца, за който се отнася.

   Семейното жилище, находящо се в *** - собственост на родителите на молителя, се предоставя за ползване на молителката К.Г.Р., ЕГН ********** и детето А. Й. Р., ЕГН **********, като жилището е напуснато от молителя.

Движимите вещи са поделени между молителите извънсъдебно.

ПОСТАВЯ В ДЯЛ  на Й.Ц.Р., ЕГН ********** и същият става едноличен собственик на лек автомобил, марка „OPEL“, модел „ASTRA“, с регистрационен ***, с рама №***

Застрахователната стойност на автомобила, съгласно удостоверение № 998831/28.03.2016 г., е 1000.00 (хиляда лева).

            След прекратяване на брака съпрузите не дължат издръжка помежду си.

След разтрогването на брака, К.Г.Р., ЕГН **********, ЗАПАЗВА фамилното си име, придобито със сключване на брака - Р..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.      

ОСЪЖДА К.Г.Р., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума, в размер на 15.00 лв. /петнадесет лева/,  представляваща остатък от държавна такса за водене на делото.

ОСЪЖДА Й.Ц.Р., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума, в размер на 95, 60 лв. /деветдесет и пет лева и шестдесет стотинки/, от която 75, 60 лв., представляваща държавна такса, изчислена върху определения размер на издръжка за детето му и 20.00 лв., представляваща държавна такса, определена върху стойността на поставеното му в дял МПС.

 

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ :