Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е  

 

Шуменският районен съд в публичното заседание на четиринадесети юли , през две хиляди и шестнадесета    година, в състав :  

                                                                                               Съдия : Зара Иванова  

при секретаря  А.П. като разгледа докладваното от районния съдия З.Иванова  гр.д. № 714   по описа за 2016  година, за да се произнесе взе предвид следното: 

Предявени са искове  с правно основание  чл.124 , ал.1 от ГПК  .

Депозирана е искова молба от С.М.П. , ЕГН:********** , адрес ***    срещу  „Енерго-Про Продажби ” АД, ЕИК:,  седалище и адрес на управление: гр. Варна, Бизнес парк, сграда 6,  съдебен адрес *** , в която посочва , че  е собственик  на апартамент № ***, находящ се в гр. Шумен, на улица *** като до 2015 година партидата за ел. енергията се водила  на имената на стария собственик П.Н.В.. През месец януари 2016 година отишъл при ответника за смяна на партида и тогава разбрал за  задължение  от 1896.09 лв.  След като  разбрал за това задължението подал молба за погасяване на същото по давност, като служителка на ответника   отказала  категорично да приеме същата. В последствие ищецът заявява, че подал същата молба  чрез Български пощи  с обратна разписка, молбата му не била уважена и не  били изложени никакви мотиви за това. Ищецът твърди, че от 2009 г. до 2015 г. никой по никакъв начин не го бил уведомил за задължението както и не били предприети никакви действия от страна на ответника за събиране на дължимата сума. Ищецът претендира постановяване на решение с което да бъде установено, че същият не дължи  претендираната сума на ответника, както и да му бъдат присъдени сторените разноски.  В хода на делото прави увеличение на претенцията , допуснато с Протоколно определение от 14.07.2016г. , в резултат на което  моли съдът да приеме за установено в отношенията му с ответника , че не му дължи сума в размер на  1901.78 лв. , представляваща стойността на  ел. енергия за периода 06.12.2008 г . до 03.06.2009 г. 

В отговора по чл.131 от ГПК и в допълнителна писмена молба ответникът възразява , че искът е недопустим , алтернативно неоснователен по следните съображения :  счита , че безспорно установено, че ищецът е потребител на ел. енергия в процесния имот, че съществува разкрита партида  с клиентски и абонатен номер, както и, че  процесните фактури са издадени имено за потребена  ел. енергия за този  клиентски и абонатен номер. Ответникът  заявява, че ищецът е собственик на процесния имот от 03.05.2006 г., а за настъпилата промяна  той научава  на 11.01.2015 г. и твърди, че фактурираната ел. енергия е за периода 06.12.2008 г. до 03.06.2009 г., като през тоз и период ищецът е бил собственик на имота и е потребил процесното количество ел. енергия. Фактура №0241894434 от 29.01.2016 г. била издадена на мястото на сторнираната № 0067243402 от09.06.2009 г. на името на П. Н. с оглед обстоятелстото, че ищецът не е спазил ОУ и не  е уведомил ответника  за настъпилата промяна. Ответникът претендира отхвърляне на и ска като неоснователен и недоказан от фактическа и правна страна, както и присъждане на съдебни и деловодни разноски, както и юрисконсултско възнаграждение.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено  от фактическа и правна страна следното:

Между страните не е спорно , че  имотът , находащ се в гр.Шумен , ул***, за който е начислена   оспорената стойност на ел.енергия е собственост на  ищеца от  03.05.2006г.  , който  заявил това обстоятелство  на ищеца  едва през 2016г.   Също не е спорно , че процесните  суми представляват стойността на ел.енергия  за периода 06.12.2008 г . до 03.06.2009 г.    За тази сума първоначално  са издадени фактури , подробно описани в представеното от ответника извлечение за фактури и плащания (стр.27 ), в които като потребител е отразено лицето П.Н.В., предходен собственик на имота , а впоследствие сумата е „сторнирана“  ,  съставено е дебитно известие и нова фактура №0241894434 /29.01.2016г.  , в която като абонат е посочен ищеца  и е посочен нов падеж - 22.06.2016г.  На първо място следва да се посочи  , че  т.к. в   случая се касае за вземания за периодични плащания , на основание  чл.111, б.”в” ЗЗД се погасяват с изтичане на тригодишна давност  ( ТР № 3/18.05.2012г. ОСГК ВКС). Съгласно чл. 114, ал. 1 ЗЗД .  Ясно е , че ако се приеме , че ищецът е изпаднал в забава , считано от датата на плащане , посочен в първоначално издадените фактури  , т.к.  случая не е необходимо изпращане на нарочна покана до длъжника, тъй като задължението е обвързано със срок и се прилага разпоредбата на чл.84, ал.1 ЗЗД и няма данни течението на погасителната давност да прекъсвано или с9пирано  , процесното  вземането е изцяло погасено по давност .   Спорният въпрос е възможността ответникът  да  „отсрочи“ падежа , с което да  промени и началото на срока на погасителната давност . Мотивите на ответника в тази насока са , че ищецът не  изпълнил задължението  обективирано в чл.16 , ал.1 , т.3 от ОУДПЕЕ , а именно в 6 месечен срок от придобиването на имота , да го уведоми за това обстоятелство . Съдът счита , че  това договорно задължение не е в състояние  да доведе  до  твърдените  правни промени -  изменение на  началният момент , в който клиентът изпада в забава .   Не съществува  законова или договорна  разпоредба , която да подкрепи твърденията на ответника . Напротив , цитираната от него разпоредба на чл.8 , ал.5 от ОУДПЕЕ сочи , че  независимо от липсата на уведомяване , за начало на продажбата , т.е. придобиването на  качеството „клиент“ се счита момента на придобиване на собствеността . След като от тази дата  възниква договорното правоотношение ,    за клиента възникват и задълженията – например да плати цената на изразходваната ел.енергия , което означава , че падежът е настъпил .  Впрочем след като ответникът претендира заплащане на мораторна лихва  ,  считано от датата на издаване на първоначалната фактура , в неговото счетоводство , задължението  също е  „падежирало“ .  Поради изложеното съдът намира , че искът се явява изцяло основателен  , поради което  следва да се признае , че  ищецът не дължи на ответника заплащане на процесната сума , поради погасяването и по давност .

На основание чл.78 , ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца деловодни разноски в

Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО , че С.М.П. , ЕГН:********** , адрес *** не дължи на „Енерго-Про Продажби ” АД, ЕИК:,  седалище и адрес на управление: гр. Варна, Бизнес парк, сграда 6,  съдебен адрес *** сумата от 1901.78 (хиляда деветстотин и един лева и седемдесет и осем ст.) лева , представляваща стойност на изразходвана ел.енергия за периода 06.12.2008 г . до 03.06.2009 г.  , в имот в  гр.Шумен , ул.“***  , за която е съставена фактура №0241894434 /29.01.2016г.  , като погасено по давност .

ОСЪЖДА „Енерго-Про Продажби ” АД, ЕИК: да заплати на С.М.П. , ЕГН:**********  сумата 81 (осемдесет и един ) лева - деловодни разноски .

 

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в  двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.  

                                                                                                          СЪДИЯ: