Р Е Ш Е Н И Е

 

515/8.7.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На пети юли                                                            две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 761 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:           

Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

            Депозирана е искова молба от Ф.Ю.Х. с  ЕГН ********** с адрес ***, съдебен адрес ***, чрез адв. Р.М. срещу Х.Х.Х. с ЕГН ********** ***. В молбата ищцата излага, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да бъде прекратен по вина на ответника. В молбата се излага, че от брака имат родени две деца –  Х. и Х. – и двете малолетни към момента. Ищцата моли да ѝ бъдат предоставени упражняването на родителските права над  децата, които да живеят на нейния адрес на местоживеене, моли ответника да бъде осъден за издръжка на децата на по сто и пет лева месечно и да му бъде определен режим на лични контакти. Моли да бъде възстановено предбрачното ѝ фамилно име – Н. и да ѝ бъдат присъдени разноските по делото.

В срока на отговор от страна на ответника не е депозиран такъв.

            Ищцата се явява в съдебно заседание, заедно с адв. Р.М. от ШАК.

Ответника редовно призован, се  явява лично.

Страните в съдебното заседание излагат устно постигнато в хода на делото споразумение по всички законови параметри, като изразяват желанието си същото да бъде утвърдено от съда.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Ф.Ю.Х. и Х.Х.Х. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 19.03.2001 г. в Кметството в с. Самуил, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***** г. От брака си имали родени две деца – Х. Х.Х.,  родена на ***г. и Х. Х.Х., родена на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Жената е напуснала семейното жилище и няма претенции за ползването му.  Двамата не притежавали общо движими или недвижими вещи. Заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата и фамилното име на жената.

В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че споразумението следва да бъде утвърдено от съда, като непротиворечащо на морала и закона.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му ищцата е заплатила такса в размер на 25 лв.,  то останалата част, а именно 15 лв.  следва да бъде заплатена от ответника. В същото време Ф.Х. дължи държавна такса върху присъдените размери на издръжката по отношение на децата в размер общо на 151.20 лв.,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.49, ал.5 от ГПК,  съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Х.Х.Х. с ЕГН ********** и Ф.Ю.Х. с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № *****г. съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Кметство в с. *****   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца – Х. Х.Х.  с ЕГН ********** и Х. Х.Х.  с ЕГН ********** се предоставят на бащата  Х.Х.Х. с ЕГН **********,  като местоживеенето на децата е при бащата,  на адрес с. *****;

ІІ. Майката Ф.Ю.Х. с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата Х. и Х.  всяка първа и трета, както и когато месеца има пета събота и неделя от месеца  от  10.00 часа в събота до 16.00 часа в неделя с преспиване,  както и първата половина на зимната, пролетната и лятната ваканции на децата през четни години и втората половина на зимната, пролетната и лятната ваканции на децата през нечетните години.

ІІІ. Майката Ф.Ю.Х. с ЕГН ********** ще заплаща на Х. Х.Х.  с ЕГН ********** и Х. Х.Х.  с ЕГН ********** чрез техния баща и законен представител Х.Х.Х. с ЕГН ********** месечни издръжки в размер на по 105 лв. (сто и пет лева),  дължими до 1-во число на текущия месец, считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка по отношение на всяко едно от децата, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

IV. Семейното жилище, находящо се в с. *****, се предоставя за ползване на мъжа, като съпругата е напуснала същото и няма претенции за ползването му;

V. След прекратяване на брака съпругата Ф.Ю.Х. с ЕГН **********   възстановява предбрачното си фамилно име -  Н..

VI. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка помежду си.

 VII. Разноските в производството се поемат от страните, така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв.(четиридесет) лева.

ОСЪЖДА Х.Х.  с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за образуване на делото, както и 5 лева при евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Ф.Ю.Х. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от  151.20 лв. (сто петдесет и един лева и двадесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките, както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: