Р Е Ш Е Н И Е

 

358/4.5.2016г. , гр. Шумен,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

               Шуменски районен съд, шести състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и осми април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн  

при секретаря  Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.дело777 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството  по делото е образувано по повод предявена от Р.Х.С. молба с правно основание чл. 19 ал. 1 ЗГР за допускане промяна на фамилното име от „С.” на „Х.”, основана на твърдения за наличие на важни обстоятелства, налагащи промяната, а именно, наложилата се в обществото, в семейството й, сред роднини и близки и в социални среди известност на молителката с фамилното име Х..

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителката, чрез процесуалния си представител адв. К. от ШАК, поддържа предявената молба и моли същата да бъде уважена.

Заинтересованата страна Община Шумен, редовно призована за съдебно заседание, не се представлява и не изразява становище.

Районна прокуратура, гр. Шумен, редовно призована, явява се прокурор К., която изразява становище за допустимост и основателност на молбата.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

               Видно от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане 769/*** г., съставен от Общински народен съвет Ш., молителката е родена на ***г. от майка С. Р. Х. и баща Х. С. Х.. От приетите по делото писмени доказателства се установява, че родителите на молителката носят фамилията „Х.“. В хода на делото са ангажирани и гласни доказателства, посредством показанията на свидетеля М. А. Х., от които се установява че молителката сред роднини и приятели е известна с фамилното име на своите родители, а именно Х..

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът намира следното от правна страна: Основателността на молбата с правно основание чл.19 ал.1 ЗГР за допускане на исканата промяна се предпоставя от категоричната установеност по делото на наличието на поне един от фактическите състави на този текст: името да е осмиващо, опозоряващо, обществено неудобно, което не се твърди в настоящия случай, или важни обстоятелства да налагат това. Следва да се съобрази и функцията на фамилното име, дадена му от закона съгласно приложимите разпоредби на чл. 14 ал. 1 и ал. 2 ЗГР, а именно да удостоверява произхода на лицето, като името може да се образува само по посочените в тези текстове начини с изключенията предвидени в тях, а именно когато етническите, семейни и народностни традиции на родителите или съпруга не налагат друго. Тези разпоредби са императивни и не могат да бъдат заобиколени по реда на чл. 19 ал. 1 ЗГР. По този ред фамилното име не може да бъде променено извън рамките на посочените от закона начини и възможности за образуване на това име, освен ако важни обстоятелства не налагат това, наличието на каквито се твърди в настоящия случай. С оглед на събраните доказателства съдът намира, че молителката е известна сред обществото с фамилното име Х.. Ползването на настоящото фамилно име, което е посочено в документите й за самоличност и което се различава от фамилията на нейното семейство, с която молителката е известна сред обществото, безспорно поражда неудобства и следва да се третира като "важно обстоятелство" по смисъла на чл.19 ал.1 предложение последно от ЗГР, налагащо узаконяване на фамилно име - Х.. Поради изложените съображения, молбата за промяна на име се явява основателна и следва да бъде уважена.

Водим от горното, Шуменски районен съд 

Р Е Ш И :

 

Променя фамилното име на Р.Х.С. с ЕГН ********** с адрес: *** от “С.“ на  “Х.”, на основание чл. 19 ал. 1 ЗГР.

 

Решението не подлежи на обжалване.

Копие от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Шумен за отбелязване на промяната в акта за раждане и регистъра на населението.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните.  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: