Р Е Ш Е Н И Е

 

330/20.4.2016г.                      Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На деветнадесети април    през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №785  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда  А.Х.А. ЕГН  **********  и  Ю.П.А. ЕГН ********** излагат, че са съпрузи от *** година. По време на брака си имали родени две деца, които към момента са пълнолетни. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят Споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови Решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното Споразумение.В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от *** г., когато с акт № ***/*** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат  родени две деца, които към момента са пълнолетни, поради което не се налага  уреждане на отношения свързани  с родителски права, лични отношения  и издръжка.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите Споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона,  поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., дължима от молителя А.Х.А. съобразно представеното споразумение,  от която сума  следва да се  приспадне надвнесената сума над 25лв  от д.т. за образуване на делото, т. е. остават за внасяне още 25лв .

Молителят, съобразно представеното споразумение, следва  да заплати на основание чл.7  т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 16,00 лева .

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на *** година., с акт № /***/*** съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между А.Х.А. ЕГН  ********** ***   и  Ю.П.А. ЕГН **********, с постоянен адрес:*** , ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ на основание чл. 50 от СК .

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между А.Х.А. ЕГН  ********** и Ю.П.А. ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ , находящо се в гр. Ш.ул.Т.№ ***, от което  втори жилищен етаж   се предоставя за ползване на   Ю.П.А. ЕГН **********, а останалата част  от имота / първи етаж, гаражи, таван, дворно място / остава за ОБЩО ползване.

Двамата молители се  задължават да заплащат  дължимите  данъци и такси  както до момента – всеки съобразно  квотата си  в съсобствения недвижим имот, както и да  поемат съобразно квотите си в съсобствеността / в съотношение 1/3 за Ю.П.А. ЕГН ********** и  2/3 за А.Х.А. ЕГН  **********/ разходите  за неотложни ремонти  и за поддържането на имота / дворно място и сгради / в подобаващо състояние

ОБЯВЯВА, че  за в бъдеще  молителите не си дължат  взаимно издръжка, всички придобити  по време на брака недвижими имоти  остават  в обикновена  съсобственост на двамата молители; придобитите по време на брака движими вещи  молителите  са поделили доброволно  по силата на съставен между страните  писмен договор; страните нямат  взаимни претенции към притежаваните  от всеки един банкови сметки, като всеки един от молителите  се задължава да обслужва  лично  и да погасява  собствените си кредити; нямат претенции към притежаваните от другия молител акции и дялове в търговски дружества .  

     ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака  молителката  Ю.П.А. ЕГН ********** ще продължи  да носи  фамилното име А. с което е известна в обществото,  за което  молителят  дава изричното си съгласие.

В ДЯЛ   на А.Х.А. ЕГН  **********, се предоставя и същият става едноличен собственик на л.а.  С.К.П. 2,0 ХДИ, ДК № ***, рама ***, двигател ***, цвят  тъмно сив металик, първоначална регистрация ***г.

Застрахователната стойност на автомобила е ***лв  .

          В ДЯЛ   на Ю.П.А. ЕГН **********, се предоставя и същата става едноличен собственик на л.а.  Р.Т.,  ДК№ *** рама ***, двигател ***, цвят червен. Застрахователната  стойност на  МПС е *** лв 

Разноските по делото се поемат от  молителя .

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.

ОСЪЖДА А.Х.А. ЕГН  **********. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 25лв . и на основание чл.7  т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, сума в размер на 16,00 лева.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: