Р Е Ш Е Н И Е

 

416/3.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание проведено на тридесет и първи май през две хиляди и шестнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 800/2016г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от К.В.К. ***, чрез пълномощника адв. Б. от ШАК, против С.В.К. ***, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК. Твърди, че от съвместното им съжителство страните имат две малолетни деца В., роден на *** г. и Н., роден на *** г. От месец октомври 2014 г. родителите са разделени. Ищецът желае да му бъдат предоставени родителските права върху децата, да бъде определено местоживеенето им при него, да бъде определен режим на лични контакти на майката с децата и тя да плаща издръжка в размер на по 130 лв. за всяко дете.

В срока по чл. 131 ГПК за отговор на исковата молба от страните е постъпила молба, с която заявяват, че са постигнали споразумение относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на децата.

В съдебно заседание по същество молителите лично и чрез процесуални представители, поддържат молбата по чл. 127 ал. 1 СК. Поддържат споразумението и молят същото да бъде утвърдено. Контролиращата страна – Дирекция “Социално подпомагане”- гр. Шумен счита, че постигнатото между страните споразумение следва да се утвърди съда.

Производството е трансформирано от исково, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, в охранително, с правно основание чл. 127, ал. 1 СК.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното: От представените по делото Удостоверение за раждане на В. К. К., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен и Удостоверение за раждане на Н. К. К., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен, се установява, че двамата молители са родители на децата. От приетият по делото социален доклад изх. № ЗД-11/0227/26.06.2016 г., изготвен от Д ”СП” – гр. Шумен, се установява, че децата живеят в дома на бащата. Жилището е в добро състояние, обзаведено с всички необходими вещи и ел. уреди за едно домакинство, хигиенно – битовите условия са добри и бащата притежава необходимия родителски капацитет да се грижи за децата. При изслушването в открито съдебно заседание страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията споразумението е в интерес на децата.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Молбата по чл. 127, ал. 1 СК е подадена от лица, между които няма сключен граждански брак. Същите са родители на децата и към настоящия момент не живеят заедно, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на децата си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на родените им деца, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

Предвид характера на производството молителката следва да бъде осъдена да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжките на децата. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на децата е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 158.40 лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът  

Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатата между К.В.К., с ЕГН ********** и адрес: *** и С.В.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 СК в следният смисъл :

Предоставя упражняването на родителските права над детето В. К. К., с ЕГН **********, роден на *** г., на бащата К.В.К., с ЕГН **********, като определя местоживеенето при него на адрес: град Шумен, ***

Определя режим на лични контакти между детето В. К. К., с ЕГН ********** с майката С.В.К., с ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца, за времето от 17:00 часа в петък до 16:00 часа в неделя с преспиване, всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 17:00 ч, до 19.00 ч. в сряда; на рождения ден на детето - 12 април за времето от 14:00 ч. до 19:00 ч.; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, за времето от 15 юни до 30 юни включително и от 01 август до 15 август включително, през първата половина на коледните празници и между срочната училищна ваканция на четна година; първата половината от новогодишните празници и пролетната училищна ваканция на нечетна година, на третия ден от Великденските празници за времето от 09:00 ч до 18:00 ч., както и през други дни, договорени между майката и бащата и със съгласието на детето.

Осъжда С.В.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, да заплаща на детето В. К. К., с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител К.В.К., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 110.00 лева /сто и десет лева/., по банкова сметка ***; *** „ОББ“ АД, считано от 01.05.2016 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й, с падеж до 20-то число на текущия месец.

Предоставя упражняването на родителските права над детето Н. К. К., с ЕГН **********, роден на *** г., на бащата К.В.К., с ЕГН **********, като определя местоживеенето при него на адрес: град Шумен, ***

Определя режим на лични контакти между детето Н. К. К., с ЕГН **********, с майката С.В.К., с ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца, за времето от 17:00 часа в петък до 16:00 часа в неделя с преспиване, всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 17:00 ч, до 19.00 ч. в сряда; на рождения ден на детето - 12 април за времето от 14:00 ч. до 19:00 ч.; един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, за времето от 15 юни до 30 юни включително и от 01 август до 15 август включително, през първата половина на коледните празници и между срочната училищна ваканция на четна година; първата половината от новогодишните празници и пролетната училищна ваканция на нечетна година, на третия ден от Великденските празници за времето от 09:00 ч до 18:00 ч., както и през други дни, договорени между майката и бащата и със съгласието на детето.

Осъжда С.В.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, да заплаща на детето Н. К. К., с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител К.В.К., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 110.00 лева /сто и десет лева/., по банкова сметка ***; *** „ОББ“ АД, считано от 01.05.2016 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й, с падеж до 20-то число на текущия месец.

Осъжда С.В.К., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN *** „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на децата в общ размер на 158.40 лева /сто петдесет и осем лева и четиридесет стотинки/, определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: