Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

349/27.4.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и пети април 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 809/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от К.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***0 и М.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № 83345/01.06.1991г. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 196 на 01.06.1991г.. По време на брака си имали родено едно дете – пълнолетно. Двамата постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че при образуване на производството са внесени 25 лева от молителя и молителката следва да заплати 15 лева по сметка на ШРС.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 7 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 01.06.1991г., с акт № 196, на Община Шумен, между К.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***0 и М.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между К.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***0 и М.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

І. От брака си нямаме ненавършили пълнолетие деца.

ІІ. Семейното жилище – апартамент, находящ се по административен адрес в град *******, е напуснато от молителката и за в бъдеще ще се ползва от молителя – К.В.К..

ІІІ. Фамилно име.

След прекратяване на брака молителката М.В.К. ще запази придобитото след брака фамилно име на съпруга – К..

ІV. Имущество.

1. Да бъде поставен в личен дял на К.В.К., с ЕГН : **********, следният лек автомобил, представляващ семейна имуществена общност, който да стане негова индивидуална собственост, а именно:

Вид: лек автомобил; марка и модел: „НИСАН ТЕРАНО 2“, с рег. № ****, двигател № TD2704324C, рама № VSKTVUR20U0301845, цвят „ТЪМНО ЗЕЛЕН МЕТАЛИК“, описано в свидетелство за регистрация на МПС № 004230035, изд. на 07.04.2010 г. от МВР, сектор ПП – МВР – гр. Шумен.

Застрахователната стойност на МПС е 350 /триста и петдесет/ лева.

Молителката не желае да и бъде изплащана сума за уравнение на дяловете по точки 1 от пункт ІV.

2. Отношенията, във връзка с правото на собственост върху останалите движими вещи с характер на семейна имуществена общност са уредени помежду ни извънсъдебно.

3. По време на брака си не сме придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

4. Задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

V. След прекратяване на брака няма да си дължим издръжка един на друг, и в бъдеще няма да имаме претенции в този смисъл.

Разноските по образуваното производство остават за страните така, както са направени и бъдат присъдени от съда.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева) и ОСЪЖДА М.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 лева държавна такса.

 

ОСЪЖДА К.В.К., ЕГН : **********, с адрес ***0, да заплати по сметка на ШРС сумата от 7 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: