Р Е Ш Е Н И Е

 

535/14.7.2016г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и трети юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№816 по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

            Гр.д.№816/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, чл.143 ал.1 и ал.2 от СК от Г.Т.С. ***, в качеството й на майка на малолетното дете Ж.К.Д. срещу К.Н.Д. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на нея, изменение на определена с решение по гр.д.№ 1873/11г. на ШРС издръжка в размер на 80лв. на 150 лева месечно от датата на исковата молба. Да бъде определен посочения режим на лични контакти с бащата.

             Ответникът, е представил писмен отговор извън законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Не оспорва искът за упражняване на родителски грижи, като предлага изменение в посочения в исковата молба режим на лични контакти. Оспорва искът относно размера на претендираната издръжка, като твърди, че не е в състояние да изплаща размер от 150лв., а само 110лв., понеже нямал високи доходи и имал алиментни задължения към друго дете. В съдебно заседание ответникът заявява, че е в състояние да заплаща издръжка в размер на 120.00лв.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: От съжителство си страните имат родено едно дете, което е малолетно към момента- Ж., родена на ***г., видно от приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Шумен. Към настоящия момент родителите не живеят заедно, като след раздялата им детето живее и се отглежда от майката. Детето посещава целодневна детска градина № 32 „Дружба“ в гр.Шумен в предучилищна група и народни танци към учебното заведение за сумата от два лева на посещение. Преди завеждане на исковата молба е посещавало и уроци по английски език, които били преустановени по финансови съображения. Майката полага труд по трудово правоотношение в гр. Шумен като “обслужващ бюфет/лафка-сервитьор” срещу трудово възнаграждение 480лв. на пълно работно време. Бащата работи в „Алкомет“АД  с трудово възнаграждение към средното за страната около 600лв. Бащата има сключен граждански брак с трето лице и алиментни задължения към роденото от брака дете Никола, също малолетен.

            От събраните доказателства и от социалния доклад по делото се установи, че Ж. получава всички необходими грижи и между детето и родителите съществува изградена силна емоционална връзка, която не е била прекъсната и след тяхната раздяла. И двамата родители живеят в домове, с много добри битови условия. И двамата могат да разчитат на близки на семейството за отглеждането на децата. По силата на одобрена от съда съдебна спогодба от 20.07.2011г., по гр.д.№1873/2011г. на ШРС, бащата заплаща на детето месечна издръжка в размер на 80.00лв., като от постановяването на съдебния акт до момента са изминали пет години и безспорно обстоятелствата, свързани с необходимостта от издръжка са се променили.

            При установяване на горната фактическа обстановка, съдът съобрази, че бяха разпитани свидетели от страна на ищеца и от страна на ответника, чиито показания не са противоречиви, поради което следва да се кредитират като достоверни. Но показанията не подкрепят някои от фактите, изложени в исковата молба, касателно наличието на липса на интерес и неглижиране на детето от страна на бащата. Видно от социалния доклад на Дирекция “СП”- гр.Шумен и двамата родители имат морални качества, желание и материалната възможност, както и битови условия да полагат грижи за Ж.. Съдът намира, че двете страни имат родителския капацитет за отглеждане и възпитаване на дете.

            От правна страна, съдът намира следното: С настоящия иск се цели да се разреши спор относно упражняването на родителските права цялостно, а не досежно конкретно право по отношение на детето, между страни, които не са в брак и не живеят заедно, като правното основание на иска се съдържа в чл.127 ал.2 от СК. Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции у единия родител, и личните отношения на детето с другия родител. По отношение на първия главен иск за упражняване на родителски права и местоживеене няма спор между страните и съдът намира, че по отношение на детето Ж., с оглед на преценка на събраните доказателства изцяло в негова полза е упражняването на родителските права да бъде предоставено на майката, като местоживеенето на детето бъде определено при нея.

           Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. На бащата, следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти, който следва да бъде разширен такъв с цел успешно създаване на чувството на стабилност и сигурност и запазване на емоционалната връзка между баща и дъщеря, както следва- всяка първа и трета седмица от месеца, от петък в 17:00ч. до 18:00ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, по пет дни в началото на зимната и пролетната училищна ваканция, които са нормативно установени, денят на Коледа и Великден през четна година и денят на Нова година на нечетна година и за рождения ден на бащата; за рождения ден на детето и 01.06./Деня на детето/ от 10.00 сутринта до 14.00 часа на съответните дни. Не се установиха твърденията, че детето би се отглеждало в неподходящи жилищни условия при липса на легло и съдът намира за неоснователни притесненията на майката мотивирали несъгласието й за преспиване на Ж. при бащата до момента. Ж. е във възраст, която позволява да сподели преживяванията си, а и родителите имат потенциала и способностите да обсъдят всеки проблем касаещ детето им и да вземат решение. Следва да се отбележи, че детето има брат, който се отглежда в семейството на бащата и горепосочения режим ще създаде емоционална връзка между двете деца, която е важна за изграждането им като личности и за тяхното бъдеще. С оглед на всичко изложено, съдът намира, че разширения режим на контакти с родителя, който не упражнява родителски права, включващ преспиване, е изцяло в интерес на детето.

            Досежно издръжката: И двете страни са ангажирали доказателства за реализираните от тях месечни доходи. Съдът като съобрази горните обстоятелства, потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, материалните възможности на родителите им, наличието на сочени други алиментни задължения, намира, че на Ж. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 200 лева, от които 120 лева следва да заплаща бащата, а останалите 80 да се заплащат от майката, върху която лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният изменен размер на издръжката се дължи считано от депозиране на исковата молба в съда, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            На основание чл.78 ал.1 от ГПК, предвид изхода на спора не следва да се присъждат деловодни разноски и същите следва да останат така, както са били направени.                 

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху тригодишните платежи на изменения размер на издръжката– 57,60лв. и 5.00лв. за невнесената в цялост от ищеца първоначална държавна такса общо в размер на 30,00 лева.

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

             ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето Ж.К.Д. с ЕГН: ********** на майката Г.Т.С. с ЕГН: **********, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на адрес от гр.Шумен, ***.

 

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата К.Н.Д. с ЕГН: ********** с детето Ж.К.Д. с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от петък в 17:00ч. до 18:00ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; по пет дни в началото на зимната и пролетната училищна ваканция, които са нормативно установени, денят на Коледа и Великден през четна година и денят на Нова година на нечетна година от 10.00 часа сутринта до 18.00 часа вечерта; за рождения ден на бащата; за рождения ден на детето и за 01.06./Деня на детето/ всяка година от 10.00 сутринта до 14.00 часа на съответните дни.  

             ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д.№1873/2011г. по описа на ШРС, дължима от бащата К.Н.Д. с ЕГН: ********** в полза на детето Ж.К.Д. с ЕГН: **********, действаща със знанието и съгласието на майка си Г.Т.С. с ЕГН: **********, като я УВЕЛИЧАВА от 80 лева /осемдесет лева/ на 120 лева /сто и двадесет лева/, считано от 11.04.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

            ОТХВЪРЛЯ предявения иск за издръжка в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен.

 

            ОСЪЖДА К.Н.Д. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 57,60лв/сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ и 5.00лв./пет лева/ по главния иск по сметка на ШРС.           

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: