Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на дванадесети май    , през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №842   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от И.А.Я. ,  ЕГН  **********, с адрес ***  и В.М.Я. ,   ЕГН **********, с адрес ***  , в която посочват , че са сключили граждански брак на 01.08.1992 г.     , от който имат родени две деца ,  от което едното В.В. Я., ЕГН: **********  е непълнолетно . Заявяват , че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие да прекратят брака си , защото е дълбоко и непоправимо разстроен.    . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК , като извършват допълнение по отношение  личните контакти на детето с неговата майка .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***. на  Община Красно Село ,  област София   , от което е видно , че страните са съпрузи от 01.08.1992 г.       От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен, е видно , че роденото от брака дете В.В. Я., ЕГН: **********  е непълнолетно .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетното дете . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето , родено от брака .

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  мъжа    , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от жената  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  , жената следва да заплати   по сметка на ШРС държавна такса върху определения размер на издръжката за детето , в размер на  79,20 лева .

 На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,   мъжът следва  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата   25   лева -  държавна такса върху застрахователната стойност на поставеното му в личен дял МПС .

  Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 01.08.1992 г.      с  Акт  *** на  Община Красно Село ,  област София     ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  В.М.Я. ,   ЕГН **********, с адрес *** и И.А.Я. ,  ЕГН  **********, с адрес ***  , ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между  В.М.Я. ,   ЕГН ********** и И.А.Я. ,  ЕГН  ********** ,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:

Застрахователната стойност на МПС е 300 лева .

ОСЪЖДА   И.А.Я. ,  ЕГН  **********  ,  да  заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от  94,20  ( деветдесет и четири лева и двадесет ст. ) лева ,  от която 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото , 79,20  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката на детето.

ОСЪЖДА  И.А.Я. ,  ЕГН  **********  ,    да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС ,  сума от  25 ( двадесет и пет ) лева– държавна такса върху  застрахователната стойност на поставеното му  в личен дял  МПС .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: