Р Е Ш Е Н И Е

 

475/23.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и първи юни     през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №856  по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, за прекратяване на гражданския брак между С.Х.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, съдебен адрес:*** адвокатска кантора адв.Ив.Г.Т. и Г.Й.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило между страните.

 В Исковата си молба ищцата сочи, че страните са съпрузи, по силата на сключен между тях граждански брак на 01.06.1986г в гр. Шумен. Бракът бил първи за двамата. От  брака  си имат   две  деца, пълнолетни към момента. След около 10 -годишен период на съжителство установили,  че отношенията между тях се променят рязко. Възникнали спречквания и конфликти. Сочи, че ответникът установил извънбрачна връзка, което допълнително отчуждило съпрузите. Твърди, че не могат да постигнат съгласие за  Споразумение по чл. 50 от СК, поради  нежелание от страна на ответника. Иска постановяване на решение по делото, като бракът между страните бъде прекратен, без произнасяне по въпроса за   вината.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, в Отговора ответникът  сочи, че също е на мнение, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен. Твърди, че  в отношенията им са налице  дълбоки различия,  които  са се задълбочили в годините. Заявява, че е възможно да постигнат споразумение по всички въпроси, касаещи  имуществените им отношения. Заявява, че желае също бракът им да бъде прекратен,  без съдът да се произнася за вината.

На 20.06.16г по делото е депозирано Споразумение  по чл. 50 от СК между страните .

В съдебно заседание   страните заявават, че  са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото .

С Определение от 21.06.16 г., производството по делото е трансформирано от исково в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № ***/***г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева.

 В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявеното в съдебно заседание, разноските по делото да бъдат поети  по равно от страните  т.е. всеки един от молителите   следва да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен,  държавна такса в размер на 20лв.

На основание чл. 7 , т. 1  от Тарифата за ДТ по ГПК Г.Й.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, следва да заплати  и държавна такса  2% върху стойността на дела си , в размер на 762лв.,както и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 7 , т. 1 от Тарифата за ДТ по ГПК С.Х.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, следва да заплати  и държавна такса  2% върху стойността на дела си, в размер на 30лв., както и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на ***г., с Акт за граждански брак № ***/***г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, област Шумен между С.Х.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  и Г.Й.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: *** по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

 

I УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИ  ПРАВА И ИЗДРЪЖКА не се уреждат   с оглед обстоятелството, че децата са навършили  пълнолетие.

 

II ФАМИЛНО ИМЕ - След прекратяването на брака жената ЩЕ ЗАПАЗИ  фамилно се име “Д.

 

III .ИМУЩЕСТВО

 

1.              Отношенията  по повод движимите вещи  са уредени към момента  на настоящото споразумение и страните в бъдеще няма да имат претенции един спрямо друг за делба на същите движими вещи .

2.             С.Х.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***,  получава в дял  и става изключителен собственик на следното МПС- Лек автомобил  марка „П.“, модел „***“, с ДК№ ***, рама № ***И ДВИГАТЕЛ ***.

       Застрахователната стойност на   МПС е 1500лв .

 

Страните се договарят да не си дължат  суми  за уравнение на дяловете .

 

3.              Г.Й.Д., ЕГН **********, постоянен адрес:г***,  поучава в дял  и става изключителен собственик  на следния  недвижими имот, придобит  по време на брака: ЖИЛИЩЕ/Апартамент №***, с идентификатор ***,  на *** етаж в жилищната сграда ЕЖБ-***, вход ***, построена върху държавна земя, парцел *** в квартал***, улица „Р. " № *** в град Шумен, състоящо се от ***, трапезария, кухненска ниша и сервизни помещения със застроена площ от ***, с принадлежащите: избено помещение № *** със застроена площ *** и *** идеални части***от общите части на сградата за жилището и право на строеж върху ***, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж ***, под обекта: ***, над обекта: ***, както и по нотариален  акт граници на жилището: изток-двор, запад-жилище ** и общо стълбище с асансьора клетка, север-двор, юг-двор, отгоре - ** жилищен етаж, отдолу - ** жилищен етаж; на избеното помещение: изток  -двор, запад - общ коридор, север - изба ** и общ коридор, юг-двор, отгоре - *** жилищен етаж, отдолу - земя.

Данъчната оценка на  жилището  е 38 099,60лв .

 

IV СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ,   находящо се в град Шумен, ул.“Г. Р.“, № **,  вх.*, ет.*,  ап.** ,   се предоставя за  ползване  и обитаване  на Г.Й.Д., ЕГН **********.

            Молителите приемат в отношенията помежду си, че разноските  по държавна такса в размер на 40лв, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, се поемат от страните по равно

           ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лева.

ОСЪЖДА Г.Й.Д., ЕГН **********, пост. адрес *** , да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен,  държавна такса в размер на 20 лв., на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК , държавна такса  на основание чл. 7  т.1 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК-2% върху стойността на дела си , в размер на 761,99 лв., както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА С.Х.Д., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен държавна такса в размер на 20лв., на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,  държавна такса  на основание чл. 7  т.1 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК-2% върху стойността на дела си, в размер на 30лв. и 5 лева държавна такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите, заедно със съобщението за постановяването му.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: