Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

373/10.5.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети май 2016 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С.Л.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 858/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето.

Постъпила е молба от ДСП – Шумен, за настаняване на малолетното дете Р. З. А., ЕГН : ********** в професионално приемно семейство – Н.Ч.И., ЕГН : ********** и И.Х.И., ЕГН : **********, с адрес ***.

В открито заседание, молителят не изпраща представител, приемното семейство заявява съгласие с молбата, а майката иска да полага грижи за детето.  

След преценка на всички обстоятелства по делото съдът намери, че молбата е основателна.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Р. З. А., ЕГН : **********, роден на ***г. (според копие от Удостоверение за раждане, съставено по Акт за раждане 96/24.01.2015г. на Община Шумен), е с майка З.Р.А., ЕГН : ********** и баща неизвестен. Родителите нямат възможност и условия да полага грижи за детето. Със Заповед  ЗД-РД01/0031/17.03.2016г. на ДСП – Шумен, детето е настанено в приемно семейство. Представен е социален доклад, в който мотивирано е обоснована необходимостта от настаняването му в приемно семейството, а тя се потвърждава и от изявленията на родителя.

При така установената фактическа обстановка, предвид основните принципи на закрилата, изразени в т. 2 на чл. 3 от ЗЗДет. и с оглед интересите на детето, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбата на чл. 28, ал. 1, във вр. с чл. 25, т. 3, във вр. с чл. 5, т. 1 от ЗЗДет., предпоставки, за настаняването, на детето Р. З. А., ЕГН : ********** в професионално приемно семейство – Н.Ч.И., ЕГН : ********** и И.Х.И., ЕГН : **********, с адрес ***, за срок от една година.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И :

 

НАСТАНЯВА малолетното дете Р. З. А., ЕГН : ********** в професионално приемно семейство – Н.Ч.И., ЕГН : ********** и И.Х.И., ЕГН : **********, с адрес ***, за срок от една година.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в седем дневен срок, от връчването му на страните.

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: