Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

826/21.11.2016г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в открито заседание на двадесети октомври  ,     през две хиляди и шестнадесета      година, в състав:  

              Съдията: Зара Иванова

при секретаря  А.П. ,  като разгледа докладваното от районния съдия  гр.д.  №871  по  описа  за  2016 година,  за  да  се  произнесе взе предвид следното:  

Производство по съдебна делба, във фазата на допускане.

Депозирана е искова молба от Ц.Д.Г. , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес ***  срещу Р.Д.П. , ЕГН:********** , адрес *** , в която посочва , че общата им наследодателка Д.П.Р.  е притежавала следните недвижими имоти, които  не можели да поделят с ответницата доброволно, а именно:

Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект, се намира в сграда №1, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 62.14кв.м при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, под обекта: №***, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ .Шумен, ул. *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ Шумен, одобрени със Заповед №РД-18- 52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, посл. изменение със Заповед №РД-18-1944- 11.03.2016г. на Началник на СГКК Шумен, който съгласно Нот.акт №*** на ШРС, представлява тавански апартамент с площ от 62.14 кв.м., състоящ се от кухня, две стаи и сервизни помещения, при граници: от изток-двор, от запад - тавански апартамент на И. С., от север- стълбище, от юг-двор, от долу трети жилищен етаж, отгоре въздух, с принадлежащите 0,08931  идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж, намиращ се в сграда етажна собственост „***” в гр .Шумен, на улица , ***

Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект се намира в сграда №1, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 71.3 5кв.м., при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, №***, под обекта: №***, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ.Шумен, бул,"*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ.Шумен, одобрени със Заповед №РД-18-52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, който съгласно Нот.акт №**, том ***, дело №*** на Нотариус В.В., рег. №*** на Нот. Камара, представлява апартамент 8 от жилищен блок , находящ се на бул.”*** в кв.***  по плана на гр.Шумен със застроена площ с площ от 71.35 кв.м. седемдесет и едно цяло и тридесет и пет квадратни метра, от 310/триста и десет кубични метра/ с 0.06031 /шест хиляди и тридесет и една стохилядни/ идеални части от общите части на сградата и дворното място върху, което е построен жилищния блок, който апартамент е на IV  етаж и се състои от две стаи, кухня, входно антре, серв. помещения, таван и барака за изба

Дворно място, находящо се в с. ***, общ. *** с площ от 1589.00 кв.м., което по сега действащия устройствен план, одобрен със Заповед № 177/1998 г. на Община Павел баня, представлява: Урегулиран поземлен имот ***, в кв. *** по плана на с. ***, общ. ***, както и построените в местото двуетажна жилищна сграда и гараж, при съседи на имота по скица: от две страни – улица, имот ***и имот ***, съгласно нот. акт №***, том ***, дело № *** вх.рег. № *** на Служба по вписванията гр. К..

Ищцата  твърди, че направила опит да прекратят доброволно възникналата по наследство съсобственост с ответницата, но тя отказала да разговарят поради което желае прекратяване съсобстевността на  описаните имоти при квоти ½ ид. част за нея и ½ ид.ч. за ответницата.

В открито съдебно заседание , ответницата заявява , че е съгласна съдът да допусне делба по равни дялове .

След като се запозна с изложените становища и събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното  :

Първият имот описан в исковата молба , а именно Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект, се намира в сграда №***, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 62.14кв.м при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, под обекта: №***, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ .Шумен, ул. *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ Шумен, одобрени със Заповед №РД-18- 52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, посл. изменение със Заповед №РД-18-1944- 11.03.2016г. на Началник на СГКК Шумен, който съгласно Нот.акт №***, том ***, дело №***г. на ШРС, представлява тавански апартамент с площ от 62.14 кв.м., състоящ се от кухня, две стаи и сервизни помещения, при граници: от изток-двор, от запад - тавански апартамент на И. С. от север- стълбище, от юг-двор, от долу трети жилищен етаж, отгоре въздух, с принадлежащите 0,08931  идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж, намиращ се в сграда етажна собственост „***” в гр .Шумен, на улица , *** ,  съобразно представения Нотариален акт  №***  за собственост върху жилище , строено върху държавно место от ЖСК  , том *** , дело №***. на ШРС  е придобит от родителите  и общи наследодатели на страните – Д. Р. Р. и Д.П.Р. . Видно от Удостоверение за наследници изх.№***г. на Община Шумен ,  след смъртта на собственика Д. Р.  , имотът става собственост на наследниците му Р.П. и Ц. Р. – негови дъщери и съпругата му  Д.Р. . След смъртта на последната ,  съгласно Удостоверение за наследници  изх.№***.  на Община Шумен , единствени наследници  са страните по делото , които на основание чл.5 и чл.9 от ЗН ,  са станали собственици на равни дялове , а именно по ½ ид.ч.

Останалите два имота предмет на делбата : Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект се намира в сграда №***, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 71.3 5кв.м., при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, №***, под обекта: №999, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ.Шумен, бул,"***” №***, ет.***, ап.*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ.Шумен, одобрени със Заповед №РД-18-52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, който съгласно Нот.акт №***, том ***, дело №***   на Нотариус В.В., рег. №*** на Нот. Камара, представлява апартамент 8 от жилищен блок , находящ се на бул.”*** №*** в кв.***  по плана на гр.Шумен със застроена площ с площ от 71.35 кв.м. седемдесет и едно цяло и тридесет и пет квадратни метра, от 310/триста и десет кубични метра/ с 0.06031 /шест хиляди и тридесет и една стохилядни/ идеални части от общите части на сградата и дворното място върху, което е построен жилищния блок, който апартамент е на IV  етаж и се състои от две стаи, кухня, входно антре, серв. помещения, таван и барака за изба и Дворно място, находящо се в с. ***, общ. *** с площ от 1589.00 кв.м., което по сега действащия устройствен план, одобрен със Заповед № 177/1998 г. на Община ***, представлява: Урегулиран поземлен имот ***, в кв. *** по плана на с. ***, общ. ***, както и построените в местото двуетажна жилищна сграда и гараж, при съседи на имота по скица: от две страни – улица, имот *** и имот ***, съгласно нот. акт №***, том ***, дело № *** вх.рег. № ***г. на Служба по вписванията гр. К.  са били еднолична собственост на наследодателя  Д.П.Р.  , което се установява от нотариален акт  №*** , том *** , рег.№*** , дело №***г. на Нотариус рег.№*** на НК , с район на действие ШРС и Нотариален акт *** , том*** , дело №*** на ШРС , Нотариален акт №***  , том *** , рег.№*** на Нотариус рег.*** на НК , с район на действие Районен съд гр.К.  , които след нейната смърт  , съгласно цитираното по-горе удостоверение за наследници , стават собственост на децата и , при равни дялове , предвид разпоредбата на чл.5 от ЗН .

Поради изложеното съдът намира , че искът се явява изцяло основателен и делбата на недвижимите имоти следва да се допусне при дялове по ½ ид.ч. за всяка от страните .

 

По изложените съображения, съдът

Р            Е             Ш            И  :

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между Ц.Д.Г. , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес ***   и Р.Д.П. , ЕГН:********** , адрес *** , следните недвижими имоти :

·         Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект, се намира в сграда №***, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 62.14кв.м при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, под обекта: №***, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ .Шумен, ул. *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ Шумен, одобрени със Заповед №РД-18- 52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, посл. изменение със Заповед №РД-18-1944- 11.03.2016г. на Началник на СГКК Шумен, който съгласно Нот.акт №***, том ***, дело №***. на ШРС, представлява тавански апартамент с площ от 62.14 кв.м., състоящ се от кухня, две стаи и сервизни помещения, при граници: от изток-двор, от запад - тавански апартамент на И. С., от север- стълбище, от юг-двор, от долу трети жилищен етаж, отгоре въздух, с принадлежащите 0,08931  идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж, намиращ се в сграда етажна собственост „***” в гр .Шумен, на улица , ***

·         Самостоятелен обект с идентификатор №***, който самостоятелен обект се намира в сграда №***, разположена в поземлен имот с идентификатор №***, предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент с площ от 71.3 5кв.м., при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: №***, №***, под обекта: №***, над обекта: няма; адрес на имота: гр.Шумен, общ.Шумен, бул,*** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен, общ.Шумен, одобрени със Заповед №РД-18-52/25.11.2005г. на ИД на АГКК, който съгласно Нот.акт №***, том ***, дело №***г. на Нотариус В.В., рег. №*** на Нот. Камара, представлява апартамент 8 от жилищен блок , находящ се на бул.***в кв.***  по плана на гр.Шумен със застроена площ с площ от 71.35 кв.м. седемдесет и едно цяло и тридесет и пет квадратни метра, от 310/триста и десет кубически  метра/ с 0.06031 /шест хиляди и тридесет и една стохилядни/ идеални части от общите части на сградата и дворното място върху, което е построен жилищния блок, който апартамент е на IV  етаж и се състои от две стаи, кухня, входно антре, серв. помещения, таван и барака за изба

·         Дворно място, находящо се в с. ***, общ. *** с площ от 1589.00 кв.м., което по сега действащия устройствен план, одобрен със Заповед № 177/1998 г. на Община ***, представлява: Урегулиран поземлен имот ***, в кв. *** по плана на с. ***, общ. ***, както и построените в местото двуетажна жилищна сграда и гараж, при съседи на имота по скица: от две страни – улица, имот *** и имот ***, съгласно нот. акт №***, том ***, дело № ***, вх.рег. № ***г. на Служба по вписванията гр. К..

При дялове по ½  (една втора )ид.ч. за всяка от страните .

                Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: