Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

486/27.6.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и шести май    , през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                         СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  С.Л.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №912  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.127 ал.1 от СК  .

Първоначално е депозирана искова молба с правно основание чл.127 ал.2 от СК  от И.Б.И. , ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес ***  срещу М.Р.П. , ЕГН:********** , адрес: ***  . Впоследствие страните са депозирали споразумение по чл.127 ал.1 от СК относно упражняването на родителските права спрямо детето , местоживеенето , издръжката и личните контакти с другия родител , което молят да бъде утвърдено от съда .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието  Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** на Община Шумен  , от което е видно , че страните са родители на детето Т.И. И. , ЕГН:********** .   Съдът счита , че представеното споразумение е пълно , не противоречи на закона и морала и , че интересите на детето са защитени , поради което няма пречки за одобряването му .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК бащата И.Б.И. , ЕГН:********** , следва да бъде осъден да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС , сумата 75,60 лева - държавна такса върху определения размер на издръжката за детето Т.И.И. .

Водим от горното , съдът

Р   Е   Ш   И:

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между И.Б.И. , ЕГН:**********  , адрес *** , съдебен адрес ***   и М.Р.П. , ЕГН:********** , адрес: ***   , СПОРАЗУМЕНИЕ по чл.127 ал.1 от СК ,   както следва :

·         УПРАЖНЯВАНЕТО НА  РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на малолетното дете Т.И.И. , ЕГН:**********  се предоставят на майката М.Р.П. , ЕГН:********** , адрес: ***   , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ ***

·         ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между малолетното дете Т.И.И. , ЕГН:**********  и неговия баща И.Б.И. , ЕГН:**********  , както следва :

1.    всяка сряда от 17,00 часа до 19,30 часа , като детето се взема от бащата от детското заведение  и се връща от бащата на адреса на местоживеене на детето ,

2.    20 дни през летните астрономически месеци  с преспиване , когато майката не е в годишен платен отпуск , като детето се взема и връща от бащата на адреса му на местоживеене ,

3.    всяка нечетна година за официалните Коледни празници  детето ще бъде при бащата с преспиване , а за Нова година – детето ще бъде при майката , като детето се взима и връща от адреса му на местоживеене

4.    всяка нечетна година за официалните Великденски празници , детето ще бъде при бащата от 10,00 часа в петък до 19,00 часа в неделя , с преспиване , като детето ще се взема и връща от бащата на адреса му на местоживеене ,

5.    на личните празници на бащата – рождени и именни дни  , детето ще бъде при бащата  от 10,00 часа до 19,00 часа , като той ще го взема и връща на определения му адрес на местоживеене ,

6.    всяка нечетна година на рождения ден на детето , то ще бъде при баща си  от 10,00 часа до 19,00 часа , като той ще го взема и връща на адреса на местоживеене , всяка четна година на рождения  ден на детето , то ще бъде при майката , като 3 часа от определените по-горе часове – на всеки рожден ден , детето ще бъде с двамата родители .

·         ЗАДЪЛЖАВА бащата И.Б.И. , ЕГН:********** ,  да заплаща на малолетното си дете Т.И.И. , ЕГН:**********  , чрез неговата майка и законен представител М.Р.П. , ЕГН:********** ,   , месечна издръжка в размер  на 105 (сто и пет) лева, считано от датата на влизане  на съдебното решение в сила, като  сумата следва да бъде изплащана в срок  до 15-то число за месеца за който се отнася, по банков път , по открита банкова сметка ***   . Издръжката е дължима ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателнто изплащане, до  настъпване на основания за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА И.Б.И. , ЕГН:********** ,  да заплати по сметка на ШРС сумата 75,60 (седемдесет и пет лв. и шестдесет ст. ) лева – държавна такса върху определения размер на издръжката .

 

Решението може да се обжалва  през ШОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните .  

СЪДИЯ: