Р Е Ш Е Н И Е

 

339/25.4.2016г.,              Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                           седми  състав

На 25 (двадесет и пети) април                                                    Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 919 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 130, ал. 3 от Семейния кодекс, образувано по молба на непълнолетния В.Д.В. с ЕГН **********, действащ със съгласието на своите родители и законни представител Д.В.В. с ЕГН ********** и Р.И.М. с ЕГН ********** – тримата с постоянен адрес ***. Излага, че е собственик върху следното моторно превозно средство: мотоциклет, марка „Гас Гас ендукрос”, с рег. № Н 2044 В.

            Моли съда да му бъде разрешено да се разпореди с притежаваното от него МПС срещу сума в размер на 500,00 лв. (петстотин лева). Средствата от продажбата били необходими за бъдещото му обучение.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/24.11.1998 г., съст. от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен е, че В.Д.В., роден на *** г. е дете на Р.И.В. /М./ и Д.В.В.. От Част I на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство № 006899833, изд. на 12.03.2015 г. от МВР Шумен се установява, че детето В. придобил в собственост описаното в молбата МПС. Застрахователната стойност на мотоциклета към 18.04.2016 г. възлиза на 500,00 лв. (съгл. удостоверение                                     № 0004821/18.04.2016 г., изд. от ЗК „Олимпик“).

            Предвид така установеното от фактическа страна, като съобрази, че вида на сделката, за извършването на която се иска разрешение не е включен в забранените с разпоредбата на чл. 130, ал. 4 от СК сделки, и като счита, че с оглед посочената цел – продължаване на образованието на детето със съответната цена, получена от продажбата на процесното МПС, е налице очевидна полза за непълнолетния В.В., съдът намира молбата за основателна и доказана.

            Ето защо, съдът приема, че в случая е доказан очевидния интерес на детето от отчуждаването на описания мотоциклет, поради което молбата следва да бъде уважена. Сумата от общата получена цена, която следва да бъде преведена по сметката на детето следва да бъде определена в процесното разрешение като не по-ниска от 500,00 лева.

            Водим от горното и на основание чл. 130, ал. 3 от СК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            РАЗРЕШАВА на непълнолетния В.Д.В. с ЕГН **********, действащ със съгласието на своите родители и законни представители Д.В.В. с ЕГН ********** и                Р.И.М. с ЕГН ********** – тримата с постоянен адрес ***, ДА  ОТЧУЖДИ  ВЪЗМЕЗДНО следното моторно превозно средство: мотоциклет, с регистрационен номер Н 2044 В, идентификационен номер на превозното средство: VTREC12ESK0880067, с номер на двигателя: EC120808080550, марка (модел): „ГАС ГАС ЕНДУКРОС”, цвят: ЧЕРЕН МЕТАЛИК,  СРЕЩУ ЦЕНА не по-ниска от 500,00 лв. (петстотин лева), внесена към датата на извършване на сделката по банковата сметка на детето: IBAN ***, BIC ***, при „Банка ДСК” ЕАД, гр. София.

            Препис от настоящото решение ДА СЕ ВРЪЧИ на молителя.

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

Районен съдия: