Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

765/3.11.2016г. , гр. Шумен  

Шуменски районен съд  в  публичното  заседание  на  двадесет и девети септември  ,    през две хиляди и шестнадесета  година в състав :  

                                                                                                          СЪДИЯ : Зара Иванова 

при секретаря А.П.  като разгледа докладваното от районния съдия гр.д. №938  по описа за 2016  година, за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е  иск  с правно основание чл.108  ЗС.

Депозирана е искова молба от П.А.П. , ЕГН:********** , адрес *** срещу П.И.И. , ЕГН:********** , адрес ***   , в която посочва , че   с нот. акт за дарение № *** на СВ  Шумен  тя и покойният и съпруг подарили на  ответницата собствените си ¾ идеални части от недв. имот, находящ се в гр. Шумен, ул. „*** именно: АПАРТАМЕНТ № 1 състоящ се от четири стаи, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 107,68 кв.м., при граници: от север и изток и запад - дворно място,  от юг-стълбище и ап.№ 2, отгоре- втори жилищен етаж, от долу – гаражи, заедно с избено помещение № 3 със застроена площ от 14.50 кв.м. при граници: от север - избено помещение № 2, от изток-дворно място, от юг - избено помещение № 4, от запад- общ коридор, от горе- гаражи, от долу - земя, таванско помещение № 2 със застроена площ от 20,32 кв. м,, при граници: от север - общо помещение, от изток-дворно място, от юг - таван № 3, от запад - общ коридор, от горе - покрив, от долу - четвърти жилищен етаж, ведно с 8686/100000 идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху държавен парцел ***в кв. ***, а по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен представляващ имот с идентификатор ***, попадащ в сграда е идентификатор ***, разположена в поземлен имот *** при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж № ***., под обекта № ***, № *** № *** №***, №***, № ***, над обекта № ***., като си запазили правото за ползване докато били живи. Другата ¼ ид.част била  собственост на друго лице И. И.И., спрямо която няма претенция. На 18.03.2015 г. ответницата се настанила с детето си и кучето в апартамента  и започнала да го използва изцяло, като ищцата твърди, че се зарадвала първоначално на това решението на ответницата, която е нейна внучка, но впоследствие тя  започнала да я обижда непрекъснато, да я оскърбява и  тормози психически, заплашвала я с побой и че ще я убие. Довела да живее в апартамента и майка си, която била  настроена враждебно спрямо ищцата. Ищцата твърди, че  подала жалба до ШРП с искане да бъде преустановен  тормоза спрямо нея, като ответницата била предупредена на основание чл. 65/1 от ЗМВР да не упражнявала физически и психически тормоз спрямо нея, но ищцата  заявява, че съвместното им обитаване на жилището било невъзможно. С писмо от 19.04.2016 г.- поканила ответницата доброволно да и предаде ползването на имота, но това не било сторено, поради което желае ответницата да и предаде ползването  без правно основание на  описания имот и да и заплати направените разноски.

В срока по чл.131 от ГПК , ответникът не депозира писмен отговор , явява се в открито съдебно заседание и заявява , че е напуснала  имота .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе от фактическа и правна страна следното: 

На първо място следва да се посочи , че настоящият казус е особена хипотеза на ревандикация , т.к.  се касае за иск предявен от титуляра на вещното право на ползване срещу т.нар „гол собственик „ на имота .  Този иск е допустим , въпреки класическата дефиниця на ревандикацията като иск на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик. В съдебната практика е прието  , че носителя на вещното право на ползване може да  го защитава в този обем и параметри , каквито има и собственика . Доколкото вещното право на ползване изключва напълно възможността , включително и на собственика на имота , трето лице да осъществява  владение , няма пречка  защитата на  това вещно право да се реализира по пътя на ревандикацията .

По делото не е спорно и се доказва от представения нот. акт за дарение № *** на СВ  Шумен   , че ответницата е собственик на ¾ ид.ч. от  процесния имот , представляващ  : АПАРТАМЕНТ № 1 състоящ се от четири стаи, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 107,68 кв.м., при граници: от север и изток и запад - дворно място,  от юг-стълбище и ап.№ 2, отгоре- втори жилищен етаж, от долу – гаражи, заедно с избено помещение № 3 със застроена площ от 14.50 кв.м. при граници: от север - избено помещение № 2, от изток-дворно място, от юг - избено помещение № 4, от запад- общ коридор, от горе- гаражи, от долу - земя, таванско помещение № 2 със застроена площ от 20,32 кв. м,, при граници: от север - общо помещение, от изток-дворно място, от юг - таван № 3, от запад - общ коридор, от горе - покрив, от долу - четвърти жилищен етаж, ведно с 8686/100000 идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху държавен парцел *** в кв. ***, а по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен представляващ имот с идентификатор ***, попадащ в сграда е идентификатор ***, разположена в поземлен имот *** при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж № ***, под обекта № ***, № *** № *** №***, №***, № ***, над обекта № ***. .  По силата на сделката , обективирана в посочения нотариален акт  ,  ищцата е прехвърлила , чрез дарение , правото на собственост  на ¾ ид.ч. на ответницата , но  запазила  вещното право на ползване върху имота , до  смъртта  си .  От горното следва извода , че ответницата притежава  т.нар.“гола собственост „   а ищцата е титуляр на вещното право на ползване , което изключва правото на  собственика да ползва имота  .   В исковата молба се твърди , че  ответницата живее в имота , поради което се претендира предаване на владението . В хода на делото , което обстоятелство следва да се вземе предвид  на основание чл.235 , ал.3 от ГПК , и двете страни заявяват , че ответницата е напуснала имота , който  факт обоснована неоснователност на претенцията  за предаване на владението . Независимо от  посоченото и съобразно постановките в ТР №4/2014г.  по т.д №4/2014г. на ОСГК на ВКС , съдът следва да постанови диспозитив , в който да признае ищеца   в отношенията му с ответника , че е носител на вещното право на ползване върху имота .

С оглед изхода от спора , а именно уважаване на претенцията в установителната част , както и  обстоятелството , че   владението е предадено след подаване на исковата молба , съдът счита , че искането за присъждане на разноски в полза на ищеца е изцяло основателно . Поради горното и на основание чл.78 , ал.1 от ГПК , следва ответникът да бъде осъден да заплати на ищеца деловодни разноски в размер на 1 585,15 лева.

Водим от горното, съдът

Р          Е          Ш          И :

ПРИЗНАВА за установено по отношение на П.И.И. , ЕГН:********** , адрес ***   , че П.А.П. , ЕГН:********** , адрес *** е  притежател на вещно право на ползване  на ¾ (три четвърти  )ид.ч. от недвижим имот : находящ се в гр. Шумен, ул. „*** , представляващ АПАРТАМЕНТ № 1, със застроена площ от 107,68 кв.м., , таванско помещение № 2 със застроена площ от 20,32 кв. м,, , ведно с 8686/100000 идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху държавен парцел VI в кв. 122, а по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Шумен представляващ имот с идентификатор ***, попадащ в сграда е идентификатор ***, разположена в поземлен имот ***

ОТХВЪРЛЯ претенцията на П.А.П. , ЕГН:********** , за осъждане на П.И.И. , ЕГН:********** , да и предаде предаде владението  върху описания по-горе недвижим имот.,

ОСЪЖДА П.И.И. , ЕГН:**********  да заплати на  П.А.П. , ЕГН:********** , сумата 1 585,15 ( хиляда петстотин осемдесет и пет лева и петнадесет ст.) лева – деловодни разноски .  

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от датата на съобщаването му на страните.

                                                                                                          СЪДИЯ :