Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на дванадесети май    , през две хиляди и  шестнадесета     година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №946   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Р.С.С. с ЕГН ********** ,  със съдебен адрес: ***  и С.И.С. с ЕГН **********  ,  със съдебен адрес: ***  , в която посочват , че са сключили граждански брак на 18.04.1999г.    , от който имат родени две деца , които към момента са непълнолетни , а именно В. С.И. роден на ***г. с  ЕГН **********  и Р. С.И. роден на ***г, с ЕГН **********   .  Заявяват , че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен .Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено Споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание поддържат молбата по чл.50 СК и споразумението по чл.51 от СК , като извършват допълнение по отношение местоживеенето на детето В. С.И..

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  *** на Община Смядово , от което е видно , че страните са съпрузи от 18.04.1999г.       От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №574/25.05.2000г. на Община Шумен     , е видно , че родените от брака деца  В. С.И.  и Р. С.И.  са непълнолетни

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетните деца     . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на децата родени от брака   ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  мъжа    , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от жената  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  ,  всяка от страните следва да бъде осъдена да заплати  по сметка на ШРС държавна такса върху определения размер на издръжката за децата , както следва : жената в размер на 79,20 лева , мъжа в размер на 108 лева .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,  жената  следва да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата  310,87 лева – държавна такса върху паричното уравнение , което получава за поставените в дял на мъжа недвижими имоти и МПС .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК ,   мъжът следва  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт , по сметка на ШРС , сумата  310,87   лева -  държавна такса върху застрахователната стойност на поставените му в личен дял МПС-та и данъчната оценка на поставените му в дял недвижими имоти  , след приспадане на паричното уравнение , което  заплаща на жената .

  Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

            ПРЕКРАТЯВА сключения на 18.04.1999 г.      с  Акт  ***  на Община   Смядово     ГРАЖДАНСКИ  БРАК  между  Р.С.С. с ЕГН ********** ,  със съдебен адрес: ***    и  С.И.С. с ЕГН **********  ,  със съдебен адрес: ***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между  Р.С.С. с ЕГН **********  и С.И.С. с ЕГН **********  ,  , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

            Данъчната оценка за описаният имот е 21 573.30 лева .

            Данъчната оценка на описания имот е 6 513.40 лв.

Застрахователната стойност на МПС е 2 000 лева .

            Застрахователната стойност на МПС е 1 000 лева .

ОСЪЖДА   Р.С.С. с ЕГН ********** ,  да  заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от  405,07  ( четиристотин и пет лева и седем ст. ) лева ,  от която 15 лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото , 79,20  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката на детето Р. И. и   310,87   лева - държавна такса върху размера на паричното уравнение , което следва да получи от мъжа .

ОСЪЖДА  С.И.С. с ЕГН **********  ,    да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС , обща сума от 418,87  ( четиристотин и осемнадесет лева и осемдесет и седем ст.) лева , от която 108  лева – държавна такса върху размера на определената издръжка за детето В. И. и 310,87  лева – държавна такса върху данъчната оценка и застрахователната стойност на поставените му в личен дял недвижими имоти и МПС , след приспадане на паричното уравнение , което следва да заплати на жената .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: