Р Е Ш Е Н И Е

 

518/11.7.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, Х-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на пети юли  през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Жанет Марчева  

при секретаря П.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 947 по описа за 2016г., за да се произнесе, взе предвид следното:                              

Производството по делото е образувано по повод предявен от В.Ж.В. с ЕГН ********** *** срещу Р.Р.В. с ЕГН ********** с адрес *** и съдебен адрес ***, чрез адв. В.З., конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК за прекратяване на сключения между страните на 25.03.1984г. граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване на брака без произнасяне по въпроса за вината. В исковата молба се сочи, че ответницата заминала за Австрия през месец април 2011г., като оттогава досега не поддържат никакви контакти помежду си. Ето защо ищеца моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен бракът между страните без произнасяне по въпроса за вината.

В предоставения ѝ срок, ответницата депозира писмен отговор, в който се излага, че желае прекратяване на брака без произнасяне по въпроса за вината.

В съдебно заседание ищецът се явява лично,  като поддържа исковата молба и моли брака да бъде прекратен.

Ответницата не се явява в съдебното заседание по делото, като за нея се явява адв. З. от АК – гр.Разград, като моли брака да бъде прекратен.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна: Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 25.03.1984г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак *** от същата дата, от длъжностното лице по гражданско състояние при Община гр.Смядово. От брака си имали родено едно дете – син, който понастоящем e пълнолетен и има собствено семейство. В момента са във фактическа раздяла, която е настъпила през месец април 2011г., когато съпругата напуснала семейното жилище и заминала за Австрия, като оттогава не се е завръщала и помежду им няма комуникация, като продължителната раздяла се отразила на техните брачни отношения и брачната връзка се изчерпала от съдържание. По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свид. Е.Ж.А., от които се установява, че страните са разделени от пет години и  нямат никакво желание да укрепват брака си. Съдът кредитира показанията му, тъй като кореспондират с фактите по делото и са вътрешно безпротиворечиви.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна: Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишени са от чувство за дом, общност и единство, както и от желание за полагане на общи грижи и подкрепа между членовете в семейството. Съдът не е сезиран с искане за решаване на въпроса относно вината за разстройството на брака, предвид което и не следва да се произнася по този въпрос.

На основание чл.6, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., като държавна такса в размер на 15 лв. следва да бъде внесена от ответницата.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 49, ал. 1 СК гражданския брак между В.Ж.В.  с ЕГН ********** и Р.Р.В.  с ЕГН ********** ***, сключен на 25.03.1984г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община гр.Смядово, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***.

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

  ОСЪЖДА  Р.Р.В. с ЕГН ********** да внесе в полза на държавния бюджет по сметка на ШРС държавна такса в размер на 15 лв.( петнадесет лева), както и 5 лв. при евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: