Р Е Ш Е Н И Е

 

472/23.6.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесет и първи юни                                       две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева  

Секретар: П.Н.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 950 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

          Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда молителят сочи, че при раждането си бил кръстен с имената Н.Р.П., като през годините неговите родители се обръщали към него с името „Б.“. Когато пораснал към него роднини, познати и приятели се обръщали с името „Б.“.  С това име се обръщала и към него съпругата му, а когато се родил синът му не се поколебали да го кръстят „Б.“. Познатите му с  учудване разбирали, че личното му име е Н., когато представял документ са самоличност. Всичко това породило твърдото желание на молителя да депозира настоящата молба, като съдът постанови решение, с което да уважи искането му за промяна на личното му име от “Н.“ на “Б.“.

            В съдебно заседание молителят се явява лично, заедно с адв. К. П. от ШАК, като поддържат молбата на изложените в нея основания. В хода на съдебните прения се развиват аргументи в подкрепа на искането.

            За Община Шумен,  редовно призовани не се явява представител и не депозират становище по искането.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима и основателна. 

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителят е роден на ***г***, като в Акт за раждане № 73 от 21.01.1980г. бил записан с имената Н.Р.П.. През детството си и ученическите години към него се обръщали с името „Б.“, което когато пораснал се променило на „Б.“. С това име е познат в социалния си кръг, представя се в него и в кръга, в който упражнява  трудовата си дейност. С това име се обръщат към него съпругата и детето му.  Видно от събраните писмени доказателства молителят е с чисто съдебно минало, като срещу него няма образувани наказателни производства или административни такива по ЗБЛД.

В хода на производството са събрани и гласни доказателства, чрез разпита на свид. И. Г. С. – К. и свид. Н. Д. П. и двамата близки приятели на молителя от много години. Съдът изцяло кредитира показанията им, като вътрешно безпротиворечиви и кореспондиращи със събраните по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка,  съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че понастоящем молителят носи личното име “Н.”. Молителят желае това име да се замени с името „Б.“, като излага, че промяната е продиктувана от наличието на „важни обстоятелства“. Тъй като законът не дава отговор на въпроса кои точно обстоятелства се определят като важни, те трябва да се преценяват в контекста на всеки отделен случай. „Важни“ по смисъла на  чл. 19, ал. 1 ЗГР са такива лични и обществени обстоятелства, които правят носенето на името лично и обществено неудобно или неподходящо. От понятието "важни обстоятелства" не следва обаче да се изключва субективното желание на лицето да носи определено име, когато исканата промяна няма за цел въвеждане в заблуждение на органите на реда или определени институции. В този смисъл са Решение  № 346 от 25.11.2011 г. на ВКС по гр. д. № 1387/2010 г. и Решение № 19 от 8.02.2012 г. на ВКС по гр. д. № 486/2011 г., постановени по реда на чл.290 от ГПК и задължителни за приложени от настоящия състав. Следва да се отбележи, че правото да се промени собственото име е субективно лично право и в съдебното производство по реализацията на това право, решаващият съд следва да съобрази наред с обективните основания и с личните, субективни основания на лицето и неговото желание за промяна. 

Затова и изложените причини в молбата се възприемат напълно от съда, като  юридическото положение следва да бъде приведено в съответствие с фактическото такова и за в бъдеще бъдат отстранени затрудненията при идентификацията на лицето.

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1, предл. последно от ЗГР, съдът

 

РЕШИ:

  

ДОПУСКА ПРОМЯНА на ЛИЧНОТО ИМЕ на Н.Р.П. с ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***,  от “Н.” на “БЕНЬО”.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Шумен, за отбелязване на промяната в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението.

Препис от решението да се изпрати в Бюро Съдимост при Районен съд – гр. Шумен, на основание чл.107, ал.1 от Правилник  за администрацията в съдилищата.

            Препис от настоящото решение да се връчи на страните.                                           

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: