Р Е Ш Е Н И Е

 

417/3.6.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, ІХти състав, в публично съдебно заседание проведено на тридесет и първи май, две хиляди и шестнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД956 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от Дирекция „Социално подпомагане”, гр. Шумен, представлявана от Г. А. М., с правно основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 8 ЗЗДетето, обективираща искане за прекратяване настаняването на детето К. М. А. *** и настаняване на същото в специализирана институция ЦНСТДМУ 1 „Слънчево детство“, считано от датата на влизане на решението в законна сила.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителят и заинтересованата страна, не се явяват. Не се явява и детето. Изслушана в съдебно заседание соц. раб. А. излага твърдения, че с оглед физическото му състояние детето не може да бъде доведено в съдебно заседание. Счита, че в интерес на детето е да бъде настанено в ЦНСТДМУ 1 „Слънчево детство“ Шумен, тъй като в ЦНСТМ-1 не се чувствало добре и само е изявило желание да бъде преместено. Желае детето да бъде настанено за срок от две години.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

Детето е родено на *** г. в гр. Шумен, от майка М.А.М. и баща неизвестен. Детето е с ЕР на ТЕЛК - 30% увреждане, с диагноза “лека умствена изостаналост”. От раждането му се отглежда в специализирани институции. Майката не притежава необходимия родителски капацитет, за да се грижи за детето. Същата не може да упражнява адекватен родителски контрол, с което поставя живота и здравето на детето в риск. С влязло в законна сила решение, постановено по ГД № 2812/2015 г., по описа на ШРС, детето е настанено в ЦНСТДМ-1 за срок от две години.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира от правна страна следното:

Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗДт, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, съвкупния анализ на ангажираните по делото писмени доказателства и констатациите на социалните работници досежно потребностите на детето К. М. А., обосноват извода на решаващия състав, че по отношение на детето е необходимо да бъде предприета мярка за закрила. Изхождайки от регламентираните в нормата на чл. 3 ЗЗДетето принципи на закрила, както и от установената по делото фактология, съдът приема, че в разглеждания случай по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето. Следейки поредността по чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 ЗЗДт, настоящият състав на ШРС приема, че в конкретния случай детето няма близки и роднини, които да имат желание и възможност да се грижат за него и при които съответно то да бъде настанено за отглеждане. Не са налице членове от разширеното семейство имащи възможност и заявили желание да се грижат за него. Детето страда от отклонение в поведението, поради което спецификата в здравословното му състояние не дава възможност то да бъде настанено в приемно семейство. Било е настанено ЦНСТДМ-1 Шумен, но там то изпитвало трудности в комуникацията с другите деца. От друга страна, следва да се вземе предвид възрастта му, необходимостта от грижи и здравна помощ, които осигурява само заведение от типа - Дом за деца с умствена изостаналост, в което то е настанено по административен ред. Ето защо, съдът приема, че предлаганата от Д „СП”, гр. Шумен мярка за закрила по смисъла на чл. 4, ал. 1, т. 6 ЗЗДт, а именно, настаняване в специализирана институция е в негов интерес. Налице са предпоставките за положително произнасяне по искането.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява настаняването на детето К. М. А., с ЕГН ********** ***, постановено на основание чл. 26, ал. 1 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от ЗЗДетето с влязло в законна сила Решение № 9/07.01.2015 г., постановено по ГД № 2812/2015 г., по описа на ШРС, на основание чл. 28, ал. 7 ЗЗДт.

Настанява детето К. М. А., с ЕГН ********** в специализирана институция ЦНСТДМУ 1 „Слънчево детство“ гр. Шумен, ***, за срок от две години, считано от датата на влизане на решението в законна сила, на основание чл. 26, ал. 1 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДт.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДт.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седем дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗДт.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: