Р Е Ш Е Н И Е

 

368/9.5.2016г.       Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 05 (пети) май                                                                            Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 963по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето Ш.З.М.. Излага, че майката на същото – З.А. няколкократно изтърпявала ефективни наказания „Лишаване от свобода“, като напълно се дезинтересирала от отглеждането му, а бащата бил неизвестен. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което детето Ш.М. да бъде настанено извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в приемното семейство на А.С.А. *** за срок от три години.

            Майката на детето – З.А. не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованата страна – приемно семейство – А.А.  не взема становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № ***/01.02.1999 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Сливен е, че З.М.А. е майка на детето Ш., родена на *** г., а бащата на същото е неизвестен. От представената заповед № ЗД-РД01/0060/13.04.2016 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Ш. е временно настанено по административен ред в професионалното приемно семейство на А.С.А.. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че от години майката на детето Ш. го изоставила и се дезинтересирала от отглеждането му. Детето било с диагноза „Умерена умствена изостаналост“. понастоящем, Ш. била настанена в професионалното приемно семейство на А.А., като се чувствало добре и демонстрирало значително развитие. Детето посещавало учебни занятия в ПУ „В. Д.“ гр. Шумен.

            При така установеното от фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

            Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25, ал. 1 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето Ш. е неизвестен, а майката на същото без основателна причина, трайно не полага грижи за него. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗЗакрД. А.А. е утвърден като професионално приемно семейство, детето Ш. е адаптирано към семейната му среда, поради което следва да бъде настанено в приемното семейство за отглеждане и възпитание за срок от три години, считано от влизане на решението в сила.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Шумен за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА В ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО детето Ш.З.М. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Сливен от майка З.М.А. с ЕГН ********** и баща неизвестен – в приемното семейство на А.С.А. с ЕГН ********** ***, за срок от ТРИ години, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Шумен – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

 

                                                                       Районен съдия: