Р Е Ш Е Н И Е

 

384/14.5.2016г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в заседание при закрити врати на дванадесети май през две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн  

            при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 964 по описа за 2016 г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.30 и чл.27 и сл. от Закона за закрила на детето.

            Постъпила е молба от Д “СП” Шумен за настаняване на детето А. С. А.в Кризисен център за деца в гр. Шумен, по реда на чл.30, ал.2, вр. с чл.28 от ЗЗД вр. чл.27, ал.1, във вр. чл.25, ал.2 от ЗЗД. Молбата е основателна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Родители на детето А. С. А. са С.А.А. – майка и баща – неизвестен.

           На 11.03.2016 г. е получен сигнал за дете в риск от Националната телефонна линия за деца, с който се уведомява Д „СП“ Шумен, че детето А. С. А. е било принуждавано от своята майка да проси вечерно време по големите магазини. Също така майката е упражнявала физически тормоз спрямо детето и не го изпращала редовно в училище. Ето защо със Заповед № ЗД-РД-01/0047/31.03.2016 г. на Директора на Д „СП“ Шумен детето е настанено временно в Кризисен център. От социалния доклад се установява, че майката не притежава необходимия родителски капацитет, за да задоволи ежедневните потребности на детето от храна, здравни потребности и образователни.

Детето изслушано в съдебно заседание изразява становище, че се чувства добре в Кризисния център, но желае да бъде отглеждано от своята майка.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че с оглед на най-добрия интерес на детето е наложително настаняването му в Кризисен център за деца в гр. Шумен за подходящ срок.

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

НАСТАНЯВА непълнолетния А. С. А., ЕГН ********** в Кризисен център за деца – гр. Шумен за срок от 6 /шест/ месеца.

         Решението може да се обжалва пред ШОС в 1-седмичен от съобщаването му на страните. 

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: