Р Е Ш Е Н И Е

 

453/17.6.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четиринадесети юни                                         две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав                       Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 995 по описа на ШРС за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.28 от Закона за закрила на детето.

            Депозирана е молба от Дирекция “Социално подпомагане” – Шумен,  представлявана от Г.А.М., с искане детето М.С.Д.  да бъде временно настанено в професионално приемно семейство до настъпване на законови основания да бъде изменено или прекратено настаняването.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, не се депозира и становище по молбата.

Майката на детето не се явява в съдебно заседание.

            Заинтересованата страна – И.Д.И. се явява лично, като изразява съгласие и готовност да отглежда детето в семейството си.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

М. е родена на ***г. от майка С.С.В. и баща С.Д.Д.. След раждането на детето, същото е отглеждано в семейна среда, но поради честите му заболявания и финансови затруднения, родителите подават молба да бъде настанено в ДМСГД – Шумен. След навършване на възрастта му за настаняване там, то е преместено в ДДЛРГ „Слънце“ – гр.Каспичан, като след това е настанено в ДДЛРГ „Детелина“.  Със съдебно решение през 2012г. е настанена в професионалното приемно семейство на И.И..С решение по гр.д.№ 789/2014г. по описа на ШРС настаняването на детето е продължено по съдебен ред за още две години, като настоящото производство е образувано, поради поредното изтичане на срока.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, включително и  изслушване на детето в съдебно заседание, като обосновават следните правни изводи:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че майката на детето се е дезинтересирала от него, същата е подписала декларация за пълно осиновяване, като бащата също не проявява интерес към детето, но не е подписал декларация. Детето е било в няколко институции през детството си, като от години е настанено в професионалното приемно семейство на И.И.. Безспорно е настъпила пълна интеграция в семейство И., където всички роднини и приятели приемат М. като част от семейството. Безспорно е, че за детето се полагат грижи и то се чувства добре.

Поради изложеното съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.3 от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяне на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Доклад от Дирекция “Социално подпомагане”, Шумен се установява по безспорен начин, че детето не може да бъде настанено в семейството на роднини и близки, доколкото не са установени такива. В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в приемно семейство”. В приемното семейство детето ще получава внимание и грижи, подобни на тези, които евентуално би получавало в биологично семейство, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените интереси на детето. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че М. е в семейството още от 2012г.

           Позовавайки се на изнесената фактическа обстановка и като съобрази становищата на заинтересованите лица, съдът приема, че са налице, визираните в чл.25,  ал.1, т.3 от ЗЗДет. и чл.26, ал.1 от ЗЗДет. основания  за  настаняване по съдебен ред на детето М.   в приемното семейство на И.И. за срок от две години. Поради това и молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена.  

Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА детето М.С.Д. с ЕГН **********  в приемното семейство на И.Д.И. с ЕГН ********** с адрес ***,  за срок от 2 (две) години, считано от датата на постановяване на решението,  или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: