Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

 

675/9.3.2016г. , гр.Шумен

 

Шуменският районен съд, девети състав, на девети март, две хиляди и шестнадесета година, в закрито заседание, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията-докладчик ГД № 172/2016г., по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е искова молба от „Енерго – Про продажби“ АД, против неуточнени като брой, имена, родствена връзка и адреси наследници на Е. А. З..

В хода на проведената служебна проверка относно допустимостта на исковата претенция са констатирани нередовности на исковата молба и с Разпореждане № 416/02.02.2016 г., производството по делото е оставено без движение. На ищеца са дадени конкретни и точни указания на основание чл. 129, ал. 2 вр. чл. 127 и чл. 128 ГПК, а именно: да уточни срещу кои лица насочва иска си, като посочи три имена, точни и актуални адреси за призоваване на всеки от ответниците по делото; да прецизира обстоятелствената част и петитума на исковата молба относно всеки от наследниците – ответници, съобразно наследствените им права; съобразно направените уточнения в горния смисъл да формулира еднозначно искане за разрешаване на правен спор, с което сезира съда, като уточни осъждане на всеки един от ответниците за какви суми, в какъв размер и на какво основание претендира; да представи препис от исковата молба и от приложенията към нея според броя на ответниците; да представи по номера на делото документ за внесена държавна такса, по сметка на РС Шумен, с IBAN *** „Алианц България“ АД – Шумен в размер на 4% от търсената сума по всеки от субективно кумулативно съединените искове за главница и за лихви, но не по-малко от 50.00 /петдесет/ лева по всеки от тях, на основание чл. 72, ал. 1 ГПК вр. чл. 1 ТДТ събирани от съдилищата по ГПК.

Съобщението за постановения съдебен акт е надлежно получено от процесуалния представител ищеца на 09.02.2016 г., от който момент е започнал да тече и предоставения му срок за изпълнение. В указаният срок е депозирал молба за продължаване на срока поради наличие на уважителни причини. Съдът е продължил срока за изправяне на нередовностите, който е изтекъл на 01.03.2016 г. Към настоящият момент продължения срок е изтекъл.

Предвид констатираните нередовност на исковата молба и редовно проведената процедура по чл. 129, ал. 2 ГПК, соченото неизпълнение на съдебните указания за привеждането й в съответствие с изискванията на процесуалния закон в продължения срок съставлява основание за връщане на исковата молба по смисъла на чл. 129, ал. 3 вр. ал. 2 ГПК и прекратяване на производството по делото.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд

 

Р  А  З  П  О  Р  Е Д  И:

 

Връща исковата молба с приложенията /прекратява производството по ГД № 172/2016г., по описа на ШРС/.

Препис от разпореждането да се изпрати на ищеца.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба, по реда на чл. 274 и сл. ГПК, в едноседмичен срок, пред Шуменски окръжен съд, на основание чл. 130, изр. 2 ГПК  

 

Районен съдия: