О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

578/25.2.2016г. ,          Град Шумен

Шуменският районен съд                                                            седми състав

На 25 (двадесет и пети) февруари                                              Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                        Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Йорданова-Момова

гражданско дело номер 281 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 323 от ГПК за определяне на привременни мерки относно грижата за детето В.П.А. и неговата издръжка, до приключване на производството за развод по гр. д. № 281/2016 г. по описа на ШРС с влязло в сила решение.

            В молбата си, ищецът по делото П.А.П. твърди, че след раздялата му с ответницата – Н.М.П. малолетното им дете В. заживяло с нея в семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, бул. „***” № 8, ет. 4, ап. 19. Понастоящем тя отглеждала детето, но П. твърди, че настъпилото разстройство на брака се дължи на виновното поведение на ответницата, както и че той е по-пригоден да отглежда детето. Моли съда да определи привременни мерки относно грижата за него, като бъде постановено същото да живее при него, при режим на лични отношения с майката – всяка първа и трета седмица от месеца, от 17,00 часа в петък до 20,00 часа в неделя /с преспиване/; ответницата да бъде осъдена да плаща като привременна мярка издръжка на малолетното си дете в размер на 120,00 лв., считано от завеждане на исковата молба.

            Ответницата, в съдебно заседание, също предявява молба за определяне на привременни мерки относно грижата за детето на страните, като претендира местоживеенето на същото да бъде определено при нея, на бащата да бъде определен режим на лични отношения; същият да бъде осъден да плаща издръжка на детето в размер на 130,00 месечно.

            В служебно изисканите от съда писмени социални доклади, изготвени от социални работници при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Шумен и общ. Велики Преслав се сочи, че детето живее при майка си в гр. Шумен, бул. „***” № 8, ет. 4, ап. 19, при много добри хигиенно битови условия. Детето посещавало детска градина „Слънце“ в града. Майката не съжителствала с други лица. От друга страна, ответникът обитавал къща, находяща се в гр. Велики Преслав, където също били осигурени много добри жилищни условия. Същият съжителствал със своята баба, която оказвала помощ при отглеждането на детето. И двамата родители понастоящем работили по трудови правоотношения. Контактът между детето и баща му не бил прекъсван.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът приема следното:

            Настоящото производство е за определяне на привременни мерки досежно грижата за детето В., включваща всички елементи, които в съвкупността си съставляват упражняването на родителските права и задължения. Съгласно разпоредбата на чл. 323, ал. 2 от ГПК, съдът взема решение след обсъждане на допълнителни доказателства. При обсъждането на събраните доказателства, настоящият състав взе предвид заявеното от разпитаните свидетели и отразеното в изготвените социални доклади.

            При определянето на родител, който еднолично ще упражнява родителските права, макар и само в периода до приключване на производството за развод, следва да се държи сметка за интересите на детето. В понятието „интереси на детето” се включват необходимостта от правилното му отглеждане и възпитание, създаване на трудови навици и дисциплинираност, подготовка за общественополезен труд. В това понятие влизат и материалните интереси на детето – обезпечаване на жилище, битови условия, управление на имуществото и грижи за съхранението му, представителство и други. Решаващо значение за интересите на детето има цялата съвкупност от интереси, но от аспекта на всестранното развитие на личността. От значение за определяне на мерките по упражняване на родителските права е съвкупността от обстоятелствата на разглеждания случай, които са от най-разнообразно естество:  възпитателски качества на родителите – съдът намира, че и двамата родители на детето В. притежават родителските качества, необходими за неговото правилно отглеждане и възпитание. Желанието на родителите – изявена е готовност от страна и на двамата родители да отглеждат и възпитават детето –  указание за тяхната сериозна загриженост и желание да се изпълнят родителският дълг; Полът и възрастта на детето – в случая детето е от мъжки пол и не е в най-ранна възраст, поради което да се нуждае от непосредствена майчина грижа; социално обкръжение – социалната среда, в която предстои да живее детето е в зависимост от обкръжението на родителя, на когото ще се предостави упражняването на родителските права. Този критерий определя възпитателното въздействие на околната социална среда. В тази насока, съдът счита, че благоприятна за развитието на детето В. е социалната среда в дома и на двамата родители; помощ от трети лица – в тази насока ищецът бил и до настоящия момент активно подпомаган от своята възходяща от втора степен, докато ответницата не разчита на помощта на свои роднини или близки.  Декларативното изявление на свид. В.Б., че ще подпомага дъщеря си не следва да се взема предвид, поради установеното, че досега това не се е случвало. Жилищно-битови и други материални условия на живот – установи се, че в жилището и на двамата родители са осигурени много добри битови условия за отглеждане на дете.

Преценявайки всичко изложено, съдът приема, че и двамата родители притежават в пълнота родителския капацитет за отглеждането на детето В., но предвид характера на настоящото производство, до установяване на фактите, евентуално водещи до дълбоко и непоправимо разстройство на брака, понастоящем в интерес на детето е да бъде определено местоживеенето му при майката. Когато родителите са трайно разделени, съдът следва да определи не само при кого от тях да живее детето, но и кой от родителите да упражнява родителските права.

            Предвид всичко изложено, съдът счита, че родителските права (като привременна мярка) по отношение на детето В. следва да бъдат предоставени на ответницата – Н.П..

            С оглед данните по настоящото производство, съдът счита, че на ищеца следва да бъде определен следния режим на лични контакти с детето В.: всяка първа и трета седмица от месеца от 17,00 часа в петък до 17,00 часа в неделя (с преспиване); по четири часа на: рождения ден на детето – 24.05, рождения ден на бащата – 17.08; два дни (с преспиване) по време на Великденските празници. При определяне на този режим, като привременна мярка, настоящият състав съобрази наличието на създадена емоционална връзка между детето и бащата, която не следва да бъде прекъсвана. Съдът намира, че именно този режим на лични контакти ще влияе положително върху развитието на детето и ще спомогне за утвърждаването на нормални отношения между детето и родителя, на когото не са предоставени родителските права.

            По отношение издръжката на детето: ответницата претендира такава в размер на 130,00 лв. месечно. Видно от приложените от страните писмени доказателства е, че и двамата родители са работещи и получават трудови възнаграждения. Не се събраха доказателства за наличието на алиментни задължения на страните към други ненавършили пълнолетие деца. Издръжката следва да се присъди от датата на постановяване на настоящото определение до приключване с влязъл в сила съдебен акт на производството по делото, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Преценявайки потребностите на детето, обусловени от възрастта му, както и финансовите възможности на родителите му, съдът определя обща необходима месечна издръжка за детето В. в размер на 220,00 лв., от които ищецът следва да заплаща по 120,00 лв. месечно. Останалата част от сумата до пълния размер на издръжката следва да се поеме от майката, която ще полага и непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето.

            Водим от горното, съдът  

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            ПОСТАНОВЯВА детето В. П.А., с ЕГН ********** да живее при родителя си Н.М.П. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, КАТО ПРИВРЕМЕННА МЯРКА – считано от 29.02.2016 г. до приключване на производството по гр. д. № 281/2016 г. по описа на ШРС с влязло в сила решение.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете В. П.А. на родителя му Н.М.П., КАТО ПРИВРЕМЕННА МЯРКА – считано от 29.02.2016 г. до приключване на производството по гр. д. № 281/2016 г. по описа на ШРС с влязло в сила решение.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на другия родител – П.А.П. с ЕГН ********** с детето В. П.А. всяка първа и трета седмица от месеца от 17,00 часа в петък до 17,00 часа в неделя (с преспиване); по четири часа на: рождения ден на детето – 24.05, рождения ден на бащата – 17.08; два дни (с преспиване) по време на Великденските празници, КАТО ПРИВРЕМЕННА МЯРКА – считано от 29.02.2016 г. до приключване на производството по гр. д. № 281/2016 г. по описа на ШРС с влязло в сила решение.

            ОСЪЖДА П.А.П. с ЕГН ********** да заплаща на детето си В. П.А., чрез неговия родител и законен представител Н.М.П., издръжка в размер на 120,00 (сто и двадесет) лв. месечно, считано от 29.02.2016 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, КАТО ПРИВРЕМЕННА МЯРКА до приключване на производството по гр. д. № 281/2016 г. по описа на ШРС с влязло в сила решение.

            Препис от настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на страните – чрез пълномощниците им.

            Определението, на основание чл. 323, ал. 3 от ГПК, не подлежи на обжалване, но може да бъде изменяно от ШРС.  

 

                                                                                              Районен съдия: