О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1157/27.4.2016г.

 

Шуменският районен съд                                                                         десети състав

На двадесет и седми април                                    две хиляди и шестнадесета година

В закрито заседание                                                    Председател: Жанет Марчева  

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

Ч.гр.д. № 962  по описа за 2016 г.

За да се произнесе взе предвид следното: 

Производство по реда на чл.29, ал.4 от ГПК.

Депозирана е молба от Н.Н.Р. с ЕГН **********, в качеството ѝ на родител и законен представител на С. Б. С. с ЕГН **********, действаща чрез адв. С. С. от ШАК с искане да бъде назначен особен представител на малолетното дете, за осъществяване на представителство от името на детето в Общото събрание на „Амбианс – 2008“ ЕООД, както и в ликвидационното производство на дружеството.

При проверка на депозирана молба и представените писмени доказателства, съдът намира следното: След смъртта на Б. С. Р., починал на 16.09.2015г. негови законни наследници остават молителката и двете ѝ деца -  Д., понастоящем навършил пълнолетие и С. – към момента малолетен. Наследодателя им е бил едноличен собственик на капитала и управител на дружеството „Амбианс 2008“ЕООД с ЕИК 200703933, като след смъртта му неговите наследници наследяват дружествените дялове. Предвид, че намерението им е дружеството да прекрати дейността си и да се премине в производство по ликвидация на същото, то са налице противоречие в интересите на законния представител на малолетното дете (неговата майка) и интересите на представлявания. Това налага назначаването на особен представител на детето – адв. С. С. от ШАК.

За прецизност следва да се отбележи, че молбата неправилно е квалифицирана като такава по чл.130, ал.3 от СК, тъй като този законов текст съдържа изчерпателно изброяване на хипотезите, при които съдът следва да даде разрешение за разпореждане с имуществото на детето. В настоящия случай искане за продажба на дружествени дялове не се прави пред съда, а се формулира искане за назначаване на особен представител във връзка с прекратяване дейността на дружеството.

С оглед на изложеното направеното искане за особен представител е основателно и следва да бъде уважено. Не се констатира и противоречив интерес особения представител да бъде посочения от молителката упълномощен адвокат.

Водим от горното и на основание чл.29, ал.4 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

НАЗНАЧАВА адв. С. С. от ШАК за особен представител на малолетния С. Б. С. с ЕГН **********, който да вземе участие и извърши представителството на малолетното дете в Общото събрание на собствениците на капитала на „Амбианс 2008“ ЕООД с ЕИК 200703933, като изрази воля за прекратяване на дружеството, да участва в избор на ликвидатор на дружеството, както и в ликвидационното производство на същото.

Определението не подлежи на обжалване.                                                                                 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: